Fellesprosjekt for et smart sentrum

Lyse og Atea har tatt initiativet til et pilotprosjekt sammen med Stavanger kommune og Stavanger Sentrum AS om å teste ny teknologi i sentrum.

Daglig leder i Stavanger sentrum AS, Kristin Gustavsen. Foto: Siri W. Pedersen.Dette skal gjøre Stavanger til en av de smarteste byene i landet.

- Dette blir en visnings- og utviklingsarena for smartbysatsingen, midt i bysentrum. Brukere av byen og drivere i byen kan teste ut muligheter sammen, sier daglig leder i Stavanger sentrum AS, Kristin Gustavsen.

Stavangers bykjerne med en radius på 10 kilometer, får et høyteknologisk transportnett for sensorer og et høyhastighets wifi-nett.

Løsningen inkluderer også en rekke finesser som åpner for måling og styring av data.

IT-sjef i Stavanger kommune, Stein Ivar Rødland. Foto: Elisabeth Tønnessen

- Vi skaper et nett som åpner for muligheter til sensorer hvor som helst i kommunen, og som gjør det enklere å teste ut nye smarte løsninger, sier IT-sjef i Stavanger kommune, Stein Ivar Rødland.

- Denne satsingen vil åpne for innovasjon og fremtidige tjenesteleveranser som kommer kommunen og dermed innbyggerne til gode. Transportnettet vil muliggjøre og forenkle smartby-tjenester som blir stilt til rådighet for næringslivet og kommunen, sier Gunnar Crawford, senior forretningsutvikler i Lyse.

Senior forretningsutvikler i Lyse, Gunnar Crawford. Foto: Lyse.

Stavanger går foran
Stavanger får dermed et godt konkurransefortrinn som både er av industriell og kulturell interesse. Løsningen er basert på de to teknologiene LoRAWAN og wifi. Pilotløsningen vil installeres i september 2017, i god tid før Nordic Edge Expo, og vil bli testet og vurdert de neste to årene.

- Nå begynner vi i et lite område for å komme i gang. Dette vil generere ideer og muligheter for hele sentrum. Vi har forventninger om at dette blir spennende, underholdende og gøy, og en ny form for opplevelse, sier Gustavsen.

- De første to årene blir det gratis nett til sensortesting. Vi ønsker alle som har gode ideer og som ønsker å teste velkommen. Med dette blir det enklere å prøve og feile, sier Rødland.

Bruksområder som ligger i piloten kan være:

• Miljømåling (luftkvalitet, pollen, støy)
  • Monitorering av søppelspann
  • Sykkel- og biltelling
  • Vannstandsmåling

High-tech wifigate i sentrum
I tillegg til transportnettet innebærer også avtalen mellom partene den mest moderne wifi- og fiberteknologien som finnes på markedet. Området fra Arneageren og Søregata til Østervåg vil med dette bli Stavangers smarte handlegate.
Prosjektet ønsker å utvikle synergiene som oppstår når man etablerer wifi i felles struktur og plattform med annen radioteknologi (LoRAWAN).

- Den smarte handlegaten vil være et grensesnitt mellom handel, næring og innbyggere, samt besøkende og kunder. I dette ligger det mulighet for forenklede betalingsløsninger, smarte løsninger for kommunikasjon og innsikt, og løsninger rundt fremtidens handelsopplevelse, forteller Crawford.

Prosjektet går sammen med Creator Makerspace om å levere et åpent sensor-hackathon, og sammen med oppstartsselskapet Bolder om prosjektet Hverdagstur.

Sentralbord 51 50 70 90

Varsle om feil