Influensavaksinen har kommet

Årets influensavaksine har kommet, og nå kan alle kontakte fastlegen sin om tilbudet.

Tegning av person og influensabakterier. Illustrasjon: Nikolae/Shutterstock.com

Det viktigste forebyggende tiltaket for å unngå influensa er vaksinasjon. Influensavaksinen bør fortrinnsvis tas i løpet av september-november.

Risikogrupper
Folkehelseinstituttet anbefaler følgende risikogrupper å vaksinere seg:

• Personer som er 65 år eller eldre
  • Beboere i omsorgsbolig og sykehjem
  • Gravide, særlig 2. og 3. trimester (etter 12. svangerskapsuke)
  • Voksne og barn med
    - kroniske luftveissykdommer (særlig de med nedsatt lungekapasitet)
    - kroniske hjerte/karsykdommer (særlig de med alvorlig hjertesvikt, lavt minuttvolum eller pulmonal hypertensjon)
    - nedsatt forsvar mot infeksjoner
    - diabetes mellitus (type 1 og type 2)
    - kronisk nyresvikt
    - kronisk leversvikt
    - kronisk nevrologisk sykdom eller skade
    - alvorlig fedme, dvs. kroppsmasseindeks (BMI) over 40 kg/m2

Helsepersonell med pasientkontakt anbefales også å vaksinere seg mot sesonginfluensa fordi de i stor grad er utsatt for smitte og kan om de blir smittet utgjøre en betydelig smittekilde for andre.

Kontakt fastlege
I år som i fjor er det vaksinene Fluarix «GSK» og Vaxigrip «SPMSD» som distribueres til risikogruppene. Pasientene betaler 220 kroner for vaksineringen hos fastlegen. Prisen inkluderer vaksine, å få satt vaksinen og informasjon. Bestill time hos fastlegen.

Personer med sykehjemsplass tilbys influensavaksinen av sykepleier/tilsynslege på sykehjemmet der de bor. Virksomheten faktureres for vaksinen.

Utenfor risikogruppene
Andre (utenfor risikogruppene) som ønsker å vaksinere seg mot sesonginfluensa kjøper vaksinen selv på apoteket og får den satt hos fastlegen.

De som ikke har fastlege kan kontakte Internasjonalt vaksinasjonskontor, tlf: 51 91 33 33, eller Smittevernkontoret tlf: 51 91 33 39. Begge har adresse Torgveien 15C (3. etasje), 4016 Stavanger (Hillevåg).

Sentralbord 51 50 70 90

Les mer om influensvaksine hos Folkehelseintstituttet