Ole Christoffer Ertvaag er årets Stavangerkunster i 2017

Fra Barne-og ungdomsteatret, via filmlerretet til teaterscenen og videre til tv-serier av internasjonalt format. Ole Christoffer Ertvaag er årets Stavangerkunstner.

Årets Stavangerkunstner Ole Kristoffer Ertvaag fikk overrakt utmerkelsen av ordfører Christine Sagen Helgø.

Årets Stavangerkunstner har enda ikke rukket å fylle 30. CVen er likevel imponerende. Han ble riktignok aldri profesjonell fotballspiller for Manchester United slik han drømte om, men han klager på ingen måte på de erfaringene og opplevelsene skuespilleryrket har gitt ham. 

- Jeg har vært sinnsykt heldig. Teatret har tatt godt vare på meg fra ungdomstiden, og de tok imot meg da jeg kom tilbake etter flere år i Oslo. Jeg har fått gjøre film, jeg har gjort tv og samtidig fått boltre meg på teaterscenen. Jo, jeg har vært heldig, smiler han og kikker seg rundt inne i skuespillerfoajeen på Rogaland Teater.

Det er selvsagt ikke bare flaks som har gitt Ertvaag den posisjonen han har i dag.

- Dersom jeg skal skryte litt av meg selv så må jeg vel si at jeg har vært god til å stå på. Da skjer det ting, sier han.

I Stavanger
Etter årene på Teaterhøgskolen reiste han altså tilbake til Stavanger.

- Vennene mine i Oslo spør fortsatt om når jeg skal flytte til Oslo igjen. Som om det er en selvfølge at man må bo i hovedstaden for å lykkes som skuespiller her i landet. Skal jeg først gjøre teater kan jeg like gjerne gjøre det her som i Oslo. Kvaliteten er høy, det ser vi jo på alle Hedda-nominasjonene og prisene. I mine øyne finnes det ikke et bedre teater i Norge, sier Ertvaag.

Lokale forbilder
Det er mye mer enn lokalpatriotisme som binder Ertvaag til hjembyen.

- Alle mine forbilder har jo vært fra Stavanger. Jeg har sett opp til folk i filmmiljøet som Arild Østin Ommundsen, Stian Kristiansen og Kristoffer Joner, og her på scenen på Rogaland Teater har jeg fått se og jobbe med fantastiske folk som Nina Ellen Ødegård og Glenn André Kaada, sier han.

- Når innså du at skuespiller var en mulig livsvei?

- Det var vel da jeg måtte innse at jeg var en bedre skuespiller enn fotballspiller, humrer han.

Rollen som Yngve i «Mannen som elsket Yngve» var det virkelige startskuddet for karrieren.

- Jeg nevnte at jeg har vært heldig. Det er sant. Tenk å være 18-19 år akkurat det året da de bestemte seg for å lage film av den boken, gliser han.

Stavangergjengen
Det er mange år siden stavangerdialekten var et handicap for skuespillerne.

- Arild, Kristoffer og Pia gjorde mye for akkurat det. Nå hører vi jo dialekten vår i alle mulige kanaler, smiler han.

Ertvaag er tydelig på at film- og skuespillermiljøet i Stavanger er svært viktig.

- Det er et fantastisk miljø, men det er også sårbart. Dersom noen plutselig reiser til Oslo vil miljøet svekkes raskt. Da må noen andre stå klare til å hjelpe. Jeg har lyst til å være med å ta det ansvaret, sier han. 

Rik karriere
I løpet av karrieren har han medvirket i en rekke teaterforestillinger, kortfilmer og spillefilmer. Han spilte i Thesbiteaterets «Romeo og Julie» og i «Forsøk på å beskrive det ugjennomtrengelige» ved Teater Ibsen. I 2012 debuterte han på Nationaltheatret i teaterstykket «Entropi». Ved Rogaland Teater har Ertvaag medvirket i blant annet «OH MY GOD», «Shoot», «Når enden er god er allting godt», «Mio min Mio», «Panikk i kulissene» og «Hamlet». På det store lerretet har vi altså sett ham i «Mannen som elsket Yngve», «Pornopung» og «Tordenskjold og Kold» (2016).  NRK-seriene «Ung lovende» og «Kampen om tungtvannet» må nevnes, og snart kommer sesong 2 av Netflix-serien «The Last Kingdom» der han spiller den danske vikingen Sven. Sistnevnte kan fort bli starten på enda mer internasjonalt arbeid.

- Vi har det veldig fint her i Stavanger, og dersom det dukker opp flere film- og tv-muligheter internasjonalt så får vi vurdere det. Det har jo aldri vært mer aktuelt enn nå, men det må jo også veies opp mot familie, sier han.

Ertvaag opprettholder altså det han kaller hybridtilværelsen som både teater- og filmskuespiller inntil videre.

- For å dra en parallell til musikkens verden så ser jeg på film og tv som albumet. Teaterarbeidet er konserten, sier han.

Utover i 2017 får vi, i tillegg til nevnte «The Last Kingdom» oppleve Ertvaag i en ny sesong av «Unge Lovende,» i to lokale filmer og på scenen på Rogaland Teater. 

Talent
Kultursjef Rolf Norås har fulgt karrieren hans lenge.

- Ole Christoffer utmerket seg som et stort talent allerede på Barne- og ungdomsteatret. Etter at han vendte tilbake til Rogaland Teater som utdannet skuespiller har han vist seg som en av teaterets beste og mest benyttede skuespillere. Han er ung, han har dokumentert solid kunstnerisk kvalitet og han har et potensiale til å nå veldig langt. Han tilfredsstiller således alle kriterene for for bli årets stavangerkunstner, sier kultursjefen.

Stavangerkunstnere siden 2003
Ordningen med årets stavangerkunstner har eksistert siden 2003. Sentralt i utvelgelsen er at kunstneren bor i Stavanger, og er en yngre kunstner med dokumentert kvalitet og utviklingspotensial. Målet er at Stavanger kommune med utvelgelsen kan hjelpe kunstneren til å nå lengre i sin karriere. Kandidaten må være aktiv i Stavangers kulturliv og bidra til et godt kulturtilbud for innbyggerne.

- Det er med andre ord viktig at kunstneren virkelig representerer kunstlivet i Stavanger, sier Norås.

Kunstnerne får også et arbeidsstipend på 50 000 kroner, samt et innrammet grafisk blad av billedkunstneren Anita Tjemsland.

 

 

Siden Årets Stavangerkunstner ble etablert har følgende kunstnere innehatt tittelen:

2003 Johan Harstad – forfatter

2004 Randi Tytingvåg – musiker/vokal

2005 Geir Vegar Hoel – scenekunstner

2006 Marit Sandsmark – danser

2007 Anders Hana - musiker

2008 Sebastian Waldejer – musiker/vokal

2009 Ingrid Toogood Hovland – billedkunstner

2010 Eva Bjerga Haugen – musiker/vokal

2011 Mona Orstad Hansen – billedkunstner

2012 Mareike Bechtel Wang – scenekunstner

2013 Kyrre Sassebo Haaland – komponist

2014 Marie Ronold Mathisen – danser

2015 Ida Løkås – forfatter

2016 Hanne Vasshus - musiker 


Sentralbord 51 50 70 90

Varsle om feil

Stavanger kommune, Øvre Kleivegate 15, postboks 8001, 4068 Stavanger,
Org.nr: 964 965 226

Tlf: +47 51 50 70 90

Ansvarlig redaktør: Kommunikasjonssjef Marianne Jørgensen

Nettredaktør: Tone Gaard
Nyhetsredaktør: Øyvind Berekvam