Hermetikkfagskolen

Hermetikkfagskolen

Hermetikkfagskolen er i vinden som aldri før.
Byantikvaren ønsker å sette fokus på byggets sentrale plass i Stavangers historie.

Arkitekttegnet bygg
Hermetikkfagskolen ble åpnet av kong Håkon VII i 1952. Kongens tilstedeværelse viser at Stavangers hermetikkindustri og den nye utdanningsinstitusjonen hadde stor verdi for hele landet.
Hermetikkfagskolen ble tegnet av Gustav Helland, en betydningsfull arkitekt som satte sitt preg på Stavanger og Sandnes i tiden rundt andre verdenskrig. Bygningen er en flott og markant representant for modernismen i Stavanger. Den utstråler ro og verdighet, men har likevel en dynamisk volumkomposisjon. Materialbruken er enkel, men utsøkt. Den moderne formen avspeiler det innovative innholdet. Samtidig er bygningen gjennom sin form- og materialmessige tyngde usedvanlig godt tilpasset de krevende omgivelsene.

Matindustrien inn i fremtiden
Hermetikkfagskolen ble den første varige skolen av sitt slag i Norge, og ledende personell i hermetikkindustrien fikk sin kompetanse her. Skolen skulle, sammen med laboratoriet, ta matindustrien inn i fremtiden. Virksomheten ble etter hvert utvidet til å dekke matforskning i stor bredde. Gjennom utdanning ønsket Stavanger å sikre en innovativ matindustri, og slik opprettholde sin ledende posisjon på feltet.  I dag lever dette tankegodset videre flere steder i Stavanger, ikke minst i Måltidets hus på Ullandhaug, som også rommer Norconserv - det som en gang var Hermetikkfagskolen.

Originale byggetegninger reddet
Byantikvaren ble nylig gjort oppmerksom på at arkivet hvor alle byggetegningene, både eksteriør og interiør, materialprøvene og mye annet, lå i en kommode i kjelleren på Hermetikkfagskolen.

Dette er blant annet vakre akvareller og håndtegninger. Sammen med Byarkivet ble en akutt arkivredning iverksatt, og hundrevis av tegninger ble flyttet til Byarkivet. Etter hvert vil tegningene kunne fremvises til publikum på forespørsel.

Byantikvaren anbefaler alle å ta en titt.


Stavanger kommune, Øvre Kleivegate 15, postboks 8001, 4068 Stavanger,
Org.nr: 964 965 226

Tlf: +47 51 50 70 90

Ansvarlig redaktør: Kommunikasjonssjef Marianne Jørgensen

Nettredaktør: Tone Gaard
Nyhetsredaktør: Øyvind Berekvam