Halvard trives i speideren

Halvard S. Wersland (16) er frivillig i Kampen KFUK-KFUM og bruker nesten hver helg til speideraktiviteter.

 Halvard trives som speider. - Speideren er mye mer enn å sitte i skogen og knytte knuter. Speideren er ledertrening, det sosiale og rett og slett å være seg selv. Vi favner alle, om de er interessert i fotball eller musikk. Speideren er av ungdom for ungdom. Det gjør det unikt, sier Halvard Strømme Wersland.
Da han begynte i speideren i 2. klasse handlet det mest om lek og turer i skog og mark. Så ble det flere og flere turer, og speiderhytta i Øvre Hetland ble flittig tatt i bruk.
-
Det var kult å være på hyttetur med venner istedenfor familie. Vi laget mange flotte byggverk, og jeg husker et enormt stort bål. Vi så opp til de «store». De var så kule, forteller han.

Rover
Programmet er laget slik at det hele tiden er progresjon. Da han begynte i 8. klasse dro han på patruljeførerkurs og møtte speidere fra hele kretsen. Wersland var patruljefører til han var ferdig med ungdomsskolen i vår. Nå er han rover, det vil si de eldste. Han deltar på samlinger over hele landet.
-Vi har hele tiden noe å strekke oss etter. Speiderprogrammet er egentlig et kontinuerlig lederkurs, konstaterer han.

Stor organisasjon
KFUK-KFUM-speiderne er en av Norges største kristne barne- og ungdomsorganisasjoner med 11.000 medlemmer fordelt på 300 grupper over hele landet. Rogaland er for tiden landets største krets, med cirka 2300 medlemmer. Kjerneverdiene er kristen opplæring, fellesskap, personlig utvikling, samfunnsengasjement, ansvarsbevissthet og respekt for naturen.
- Om det dreier det seg om lek eller nevenyttig arbeid er det lov til å prøve og feile. Det lærer vi av.

Samarbeid og fellesskap
Aktivitetene er allsidige, fra knuter, kart og kompass til orienteringsløp, førstehjelp og pioneering som vil si å bygge større byggverk med tau og materialer fra naturen.
- Alle skal slippe til, og det er ingen prestasjonskrav. Samarbeid og fellesskap er viktige verdier å ta med seg videre i livet.
I september var han en av drivkreftene bak NM for rovere på Horve. 120 deltakere fra Alta i nord til Lindesnes i sør møttes for noen aktive og sosiale dager med blant annet 5-kamp.

Det sosiale viktigst
- Selv om vi konkurrerte i fem grener, var det sosiale viktigst. For meg var det en fin erfaring å være med på å arrangere noe så stort.
Årlig går Globalaksjonen av stabelen, en nasjonal veldedighetsaksjon for å samle inn penger til U-land. I fjor gikk pengene til et KFUK hjem i Bangladesh.
- I vår gruppe gjennomførte vi for første gang et løp. Speiderne sprang en løype på 500 meter, og ble sponset av familien og andre for hver runde de løp. Vi samlet inn 13.000 kroner på en halv time.

Fint å ha på cv-en
Det begynte med en tilfeldighet. I dag kan han ikke tenke seg et liv uten speideren, selv om det er tidkrevende. Wersland sitter i gruppestyret for Kampen og vurderer å stille til valg til landsstyret i 2015. Han bruker minst en time daglig og nesten hver helg til speideraktiviteter.
- Jeg får oppleve mye og har fått mange venner over hele landet. Det ser også bra ut på cv-en med lederverv. Foreløpig har det ikke gått ut over skolearbeidet, forsikrer 16-åringen som går i 1. klasse på Kongsgård.

Traff kjæresten på speidertreff
Det er slett ikke sjelden at ungdommene finner hverandre i speideren. Det skjedde også med Wersland, som traff kjæresten på patruljeførertreff. Når han etter hvert blir familiefar stiller han garantert opp som speiderleder.
- Alle barn bør gå i speideren!

 

 

 

Stavanger kommune, Øvre Kleivegate 15, postboks 8001, 4068 Stavanger,
Org.nr: 964 965 226

Tlf: +47 51 50 70 90

Ansvarlig redaktør: Kommunikasjonssjef Marianne Jørgensen

Nettredaktør: Tone Gaard
Nyhetsredaktør: Thomas Bore Olsen