Njål og Kari viser vei til fjells

Njål Vadla og Kari Sværen er frivillige i Stavanger Turistforening. Njål satt i turkomiteen til 52 hverdagsturer og var med på å legge opp flere av løypene.

 Njål og Kari trives godt ute i det fri.

 - Å gå i fjellet er først og fremst en naturopplevelse, om vi går alene eller med en gruppe. I en gruppe blir det sosiale mer vesentlig. Vi er blitt kjent med så mange gilde folk, sier Njål Vadla. 
Han er vokst opp i Årdal og har sprunget i fjellet fra barnsben av. Nå har imidlertid 82-åringen satt ned tempoet noe. Han tar seg litt bedre tid. Med snart 70 års medlemskap i Stavanger Turistforening (STF) er han per i dag det medlemmet med lengst ansiennitet. I 2010 ble han æresmedlem. Ektefellen Kari Sværen har ikke like lang fartstid i foreningen. Men etter at hun traff Njål er det blitt mange turer og stort engasjement også på henne.  
- Vi har hatt flere tøffe turer. Kari har imponert meg mange ganger, sier Njål.  

Været intet hinder
Været er sjelden en hindring for ekteparet som bruker utallige timer på å legge til rette for at andre skal kunne ta seg fram i fjellet. De rydder og merker løyper og har hovedansvar for stiene ved Vårlivarden og i Madland. I tillegg er de blant annet hyttefaddere for Nothagen i Bersagel og turledere for STF 60+.
- Tre dagers tur til Ådneram for STF 60+ er blitt en populær tradisjon. Sist var vi over 20. Alle må ta et tak. Vi lager mat sammen og går lange turer, forteller Kari. STF er Rogalands største friluftsorganisasjon med omlag 23.000 medlemmer. Med slagordet "naturopplevelser for livet", er målet å arbeide for et aktivt, trygt og miljøvennlig friluftsliv.

52 hverdagsturer
Njål var med å starte fjellturkomiteen for 30 år siden. Lommekjent i heia og med solide kunnskaper om kulturhistorien er han en engasjert turleder.
- Vi er privilegerte her i Rogaland. Vi har så mange muligheter lett tilgjengelig, og trenger ikke dra langt av gårde sier han. Når Njål går på tur har han alltid med seg kamera. Fotografering er en lidenskap som har fulgt ham lenge. Bildene viser han gjerne fram for lag og foreninger. Da får han anledning til å presentere Rogalands natur på sitt beste. 
Da Stavanger kommune og SFT startet samarbeidet om 52 hverdagsturer, spilte Vadla en vesentlig rolle. Han var med på å legge opp flere av løypene, og er nå turleder så ofte han kan. Alene, eller sammen med ektefellen.

Prisbelønnet
Med over 35 års innsats har den aktive fjellvandreren gjort seg bemerket både lokalt og nasjonalt. Så har det heller ikke manglet på priser og utmerkelser. Han er tildelt Kongens fortjenestemedalje i sølv, STFs Turistknappen i gull og ble kåret til årets pensjonist i 2008. Sammen med Kari mottok han Sandnes kommunes friluftspris i 2009.  
Gleden ved å være i naturen gir ekteparet mer enn gjerne videre til kommende generasjoner. Med til sammen 12 barnebarn er det blitt mange turer i fjell og mark. Viglesdalen er en favoritt.  

Utenfor allfarvei
- Den første skikkelige turen har gått dit, både med sønnene mine og med barnebarna. Jeg tror de får med seg noe som de vil få glede av senere, sier Njål. 
 
Ekteparet er ikke redde for å prøve nye veier, og går ofte utenfor allfarvei. Det kan føre til merking av nye løyper, som etter hvert blir tilgjengelige for andre. Frivillig innsats for STF er en kombinasjon av samfunnsinnsats, sosialt fellesskap og naturopplevelse.
- Det gir oss mye. Vi fortsetter så lenge det er i liv i oss, konkluderer Njål.

Stavanger kommune, Øvre Kleivegate 15, postboks 8001, 4068 Stavanger,
Org.nr: 964 965 226

Tlf: +47 51 50 70 90

Ansvarlig redaktør: Kommunikasjonssjef Marianne Jørgensen

Nettredaktør: Tone Gaard
Nyhetsredaktør: Thomas Bore Olsen