Ola trener Superlaget

Ola Håland er fotballtrener og leder for Vardeneset Superlag.

- Det krever så lite, og gir i tifold tilbake. Du blir kjent med utrolig flott ungdom, slår Ola Håland fast. For drøye 20 år siden begynte han som frivillig i Vardeneset Ballklubb (VBK). Først og fremst for å følge opp egne barn, som begge begynte tidlig med fotball. Siden har det ballet på seg. Håland har hatt mange verv. Blant annet som sportslig leder, trener, i anleggskomiteen og i det sportslige utvalget. Han har også vært engasjert i A-laget.

Spesiell klubb
- VBK er en spesiell klubb. Det er en breddeklubb, og trivsel, miljø og det sosiale har alltid stått i høysetet. A-laget har alltid vært en pådriver for dette, i tillegg til å skape sportslige resultater.
For seks år siden tok Håland initiativ til å danne et eget handikapplag (HC-lag).
- Fotball gir oss en enestående mulighet til integrering, både når det gjelder flerkulturelle og funksjonshemmede. De aller fleste har et forhold til fotball. Som bydelsklubb vil vi gjerne ha med oss alle.

Superlaget på Vardeneset
-Jeg kjente til en fantastisk bukett med flotte mennesker som bodde i Myrveien bofellesskap og de ansatte der. For mange av dem blir hverdagen lett for stillestående. Viking har et HC-lag, og jeg tenkte det kunne være noe for oss også.
Både Myrveien og VBK mente det var en glimrende idé. Dermed var de i gang. Det nye laget fikk navnet VBK Superlag.
- Det er en fantastisk gjeng. Målt i sportslige resultater er det kanskje ikke så mye å skryte av. Men for et humør. Og for en glede.

Ber om å få bli med
Til å begynne med var det nok noen som hevet øyenbrynene når de så det nystartete laget i aksjon. Det gikk fort over.
- Noen av de som trener etter oss kommer ofte litt tidlig, og ber om å få bli med. For superlaget er det topp.
Hver onsdag mellom klokken fire og fem møtes 12 til 16 deltakere, både kvinner og menn og i alle aldre til trening. Eldstemann er fylt 73 år. De yngste er i 20-årene, og én sitter i rullestol. Håland og en kamerat trener laget.
- I tillegg har vi med oss noen ansatte fra Myrveien. De fortjener stor ros for måten de bidrar på.

Ukas høydepunkt
Superlaget er ukas høydepunkt for Håland, og garantert for mange andre også. Tilbakemeldingene fra de ansatte på Myrveien er gode. De har fått på seg fotballskoene, og ser verdien i fysisk aktivitet.
Hver vår er VBK Superlag blant annet med på superlekene i Sandneshallen. Da arrangeres et variert spekter av aktiviteter for utviklingshemmede. Fra boccia, svømming og friidrett, til rullestolkjøring, fotball og håndball.

Oppfordrer andre bydeler til å gjøre det samme
- Når vi trener er det mye lått og løye. Det må oppleves. Vi måler ikke resultater og skåringer, men glede. Det gir oss alle utrolig mye. Kommer du en dag du er i dårlig humør kan jeg love deg at du smiler som en rose etterpå.
Når han ikke er engasjert i frivillig arbeid er Håland i full jobb som vaktmester på Randaberg Arena. Det byr på fordeler for superlaget fra Vardeneset.
- Det skal ikke mye regn til før vi må trekke inn. Da får vi trene inne i folkehallene.
Håland mener flere bydeler burde starte HC-lag.
- Det eneste en trenger er engasjement, en ball og et treningssted. understreker han.

Etterlyser flere frivillige
Uten de frivillige går det ikke. De danner grunnlaget for enhver klubb eller organisasjon.
- Men vi kan ikke forvente at alle skal bruke like mye tid. Folk må få lov til å bidra med det de har muligheter og engasjement til. Alle behøver ikke bli trenere eller oppmenn. Vi må prøve å ufarliggjøre det med å bli med rundt et lag. Har du godt humør og trives med barn og ungdom holder det i massevis, sier Ola Håland.

Stavanger kommune, Øvre Kleivegate 15, postboks 8001, 4068 Stavanger,
Org.nr: 964 965 226

Tlf: +47 51 50 70 90

Ansvarlig redaktør: Kommunikasjonssjef Marianne Jørgensen

Nettredaktør: Tone Gaard
Nyhetsredaktør: Thomas Bore Olsen