Laura (83) trener hver morgen

Laura (83) gjør øvelser hver morgen etter et program hjemmetreneren har satt opp.

Da Laura  kom hjem fra sykehuset etter en brystkreftoperasjon i begynnelsen av desember i fjor, fikk hun besøk fra hjemmebaserte tjenester i en uke. Så ble hun spurt om hun kunne tenke seg å prøve hverdagsrehabilitering. Og det kunne hun.
- Det passet meg veldig godt. Jeg var så vond i skuldre og armer at jeg måtte ha hjelp til å kle på meg og stelle meg, forteller hun.

Måtte ha hjelp til å ta på kåpen
Hun måtte rett og slett ta med kåpen ut og be bekjente på bussholdeplassen om hjelp til å ta den på. Etter noen ukers trening kan hun både å ta på seg kåpen selv og stelle håret.
- En dame kom klokka 9 hver morgen i fire uker og trente med meg. Det ble litt radling og sånn, så det tok rundt tre kvarter. Nå trener jeg videre selv etter en treningsplan, forteller hun.

Klarer seg selv
Laura stelte sin demenssyke mann i tre år. Da han døde i september i fjor falt hun sammen og fikk alt som var av sykdommer. Helvetesild, magesår, tre ganger lungebetennelse og brystkreft. Men takket være hverdagsrehabilitering klarer Laura seg nå helt selv.
- Det er jeg veldig glad for. Jeg har alltid vært veldig frisk, sterk og god. Men kroppen er mye brukt og den har lov til å ha litt slitasje, sier hun og ler.

Får på buksen med skohorn
Hun har fått tak i hjelpemidler i butikker som Enklere liv, for eksempel en børste med sugekopp så hun får tatt kløen under skulderbladene. Hun har også pønsket ut lure ting selv, som å bruke skohornet til å få på seg buksen med!
-  Den er alle tiders, sier hun og demonstrerer hvordan lirker skohornet innenfor buksestrikken og haler buksen på plass.
Pilotprosjektet Hverdagsrehabilitering på Madla varer ut februar og skal evalueres etterpå. Men alle som er i gang med hverdagsrehabilitering, som Laura, skal fortsette.