Gravide på reise

Å gi seg ut på reise når man er gravid er ikke helt uten risiko, men det betyr ikke alltid at reisen må innstilles. Mange faktorer spiller inn og avgjør om man bør reise eller ikke (helsetilstand, reisemål, reisens lengde, type reise).

gravid mageNoen ganger bør reisen legges på is, spesielt hvis reisemålet er et utviklingsland. Risikoen for visse infeksjonssykdommer, som kan gi et alvorlig forløp hos den gravide eller fosteret, er større der (malaria, hepatitt, amøbeinfeksjon).

Diaré og malaria
Vi anbefaler ikke reiser til malariaområder under graviditeten. Diaré er et annet problem, som kan øke risikoen for spontanabort.

Dårligere ressurser på sykehusene ved eventuelle graviditetskomplikasjoner må også tas i betraktning. Sykehusene i mange u-land er svært dårlige.

Lang flytur
På lange flyreiser er det viktig å reise seg fra setet og bevege føttene, for å minske risikoen for blodpropp. Reisestrømper kan også forebygge hevelse i beina og blodpropp.

Vaksiner til gravide
Noen vaksiner skal aldri gis til gravide og noen kan gis uavhengig av graviditet. Mange vaksiner gis kun ved reell smitterisiko og atter andre er lite utprøvd på gravide. Hvert enkelt tilfelle må vurderes. Den reelle smitterisikoen – og nødvendigheten av å reise – må veies mot den teoretiske risikoen en vaksinasjon innebærer.

Det er lurt å få utført svangerskapskontroll både hos sin fastlege og hos jordmor før reisen, for å avdekke eventuelle komplikasjoner. Hvis sånne oppdages, bør reisen utsettes. 

Flyselskapene har restriksjoner mot flyreiser hos gravide fra uke 36. Dette kan variere og må sjekkes med det enkelte flyselskap på forhånd.

 

 

 

Vaksinasjonskontoret
Tlf: 51 91 33 33
Epost: vaksinasjonskontoret@
stavanger.kommune.no

Adresse: Torgveien 15C, Hillevåg

Stavanger kommune, Øvre Kleivegate 15, postboks 8001, 4068 Stavanger,
Org.nr: 964 965 226

Tlf: +47 51 50 70 90

Ansvarlig redaktør: Kommunikasjonssjef Marianne Jørgensen

Nettredaktør: Tone Gaard
Nyhetsredaktør: Øyvind Berekvam