Vaksiner alle bør være oppdatert på

Etter 20-21 års alder, bør alle ta en oppfriskingsvaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio. Ett stikk hvert 10. år. Det er viktig å opprettholde en høy vaksinasjonsdekning mot disse sykdommene.

Difteri

Difteri smitter gjennom dråpesmitte fra menneske til menneske. Den angriper hovedsakelig luftveiene, men i noen tilfeller også huden. Luftveiene blir vanligvis betente og hovne og det kan føre til pustebesvær og av og til kvelning. Bakteriene frisetter også et toksin (giftstoff) som kan gi nerveskade, hjerteproblemer og til og med dødsfall.

Stivkrampe (Tetanus)

Stivkrampebakterier kommer inn i kroppen via kutt, rifter og andre skader i huden. Særlig ved brannskader, brudd, dype sår eller sår forurenset med jord, støv, hestemøkk/gjødsel eller trefliser. Bakteriene frisetter et toksin (giftstoff) som kan gi muskelstivhet, smertefulle kramper og til og med dødsfall. Muskelkrampene kan være så kraftige at de kan føre til brudd i ryggraden.

Kikhoste (Pertussis)

Kikhoste er en svært smittsom sykdom. Den angriper luftveiene og fører til alvorlige hosteanfall, som kan forstyrre normal pusting. Hosten er ofte fulgt av en pipende lyd, derav navnet «kikhoste». Hosten kan vare i 1 – 2 måneder eller lengre. Kikhoste kan også gi ørebetennelse, langvarig bronkitt, lungebetennelse, krampeanfall, hjerneskade og til og med dødsfall.

Polio

Polio kan smitte gjennom direkte kontakt mellom mennesker eller gjennom forurensede næringsmidler. Det er en virusinfeksjon med varierende følger. Ofte medfører den bare en mild sykdom, men hos noen kan den forårsake varige skader eller til og med dødsfall. I sin alvorligste form medfører polio lammelser, blant annet av musklene som trengs for å puste og å gå. De kroppsdelene som rammes av sykdommen kan bli veldig deformerte.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Forsvaret har gitt vaksinen fra høsten 2007 under vernepliktstjenesten.

Fra skoleåret 2013/14 innføres vaksinen i 10.klasse i Barnevaksinasjonsprogrammet. Personer født f.o.m. 1997 behøver da ikke å starte oppdateringen før de er 25-26 år gamle.

Ikke alle voksne født før 1952 er grunnvaksinert fra før. De tilbys grunnvaksinering med Tetravac, totalt tre doser. Helst settes de to første dosene før avreise, med 1 mnd. mellomrom.

Vaksinasjonskontoret
Epost: vaksinasjonskontoret@