Staudehagen

I staudehagen kan du finne inspirasjon til din egen hage og nyte synet av blomstring i hele fargespekteret fra mars til oktober

Staudehagen i blomst

Staudene er i dag plantet etter et fargetema, etter en omplanting av bedene i 2008-2009. Stauder med hvite blomster eller blader er samlet i ett bed, planter med blålige blomster og blågrønne blader er samlet i et annet. I tillegg finnes det egne bed for blomster i pastellfarger og for blomster i de varme fargene oransje, dyp rød og solgul. Her burde være inspirasjon for enhver smak.

Staudehagen ble anlagt i 1980 med planter fra familien Høies private hage. De store stauderabattene ble anlagt i den engelske stilen som hadde sin storhetstid på 1930-tallet i Norge. I dag er det mindre vanlig å anlegge slike store stauderabatter, og våre staudebed er de største klassiske stauderabattene i regionen. Det tar tid å etablere store stauderabatter, men etter hvert som staudene vokser til vil bedene kreve mindre vedlikehold. Stauderabatter er i tillegg viktige som matfat for et rikt utvalg av pollinerende insekter.

De flerårige staudene dominerer i Staudehagen, men vi supplerer hvert år med blomsterløk, ettårige sommerblomster, kortlivede stauder og georginer (Dahlia) som må overvintre inne som knoller for å overleve. Småvokste stauder fra fjellområder og steinete voksesteder er samlet i et steinbed. Her er flere arter av kubjelle (Pulsatilla), bergknapp (Sedum) og sildre (Saxifraga), og mange puteformede planter. I steinbedet vil du finne planter i blomst allerede i mars.

Mange av plantene i denne delen av hagen er kultivarer, eller sorter. I motsetning til arter som har en naturlig forekomst i naturen ett eller annet sted i verden, er en kultivar eller sort en plante som er krysset frem eller spesielt valgt ut av en produsent. Disse plantene får et sortsnavn i tillegg til det vitenskapelige navnet, som Helenium ‘Moerheim Beauty’. De fleste av plantene i denne delen av hagen er i handel, som planter eller frø. En del av dem vil du trolig finne på et hagesenter med godt utvalg.

I alt er det ca. 600 ulike stauder i Staudehagen, og derfor stadig noe nytt i blomst fra tidlig i mars til langt ut i oktober.

Bilde av hage med høye trær om høsten, med lenke til nasjonalt nettverk for botaniske hager

Skilt med lenke til Index Seminum

Stavanger botaniske hage

Telefon/Phone:
(+47) 51 50 78 61

Epost/Email:  
sbh@stavanger.kommune.no

Postadresse/Postal address: 
Rektor Natvig-Pedersens vei 9,
4021 Stavanger

Kart/Map (Google)

Stavanger kommune, Øvre Kleivegate 15, postboks 8001, 4068 Stavanger,
Org.nr: 964 965 226

Tlf: +47 51 50 70 90

Ansvarlig redaktør: Kommunikasjonssjef Marianne Jørgensen

Nettredaktør: Tone Gaard
Nyhetsredaktør: Øyvind Berekvam