Urtehagen

Planter er en viktig del av våre liv og vi bruker planter til langt mer enn mat. Langt fra alle planten i Urtehagen er spiselige og mange er giftige.

Bilde av Urtehagen

I Urtehagen har vi plantet nyttevekster for mange ulike formål: duft, farge, fiber, medisin, gift, krydder og mat. Mange av artene vi i dag bruker som krydder eller krydderurter hadde sin opprinnelse som medisinplanter. Noen av de gamle medisin- og klosterplantene har vist seg å være virkningsløse eller giftige. Og noen av plantene har vært med på å forme moderne medisin.

Urtehagen er den eldste delen av hagen og ble anlagt for å demonstrere nyttevekster til ulikt bruk. Urtehagen på Ullandhaug ble åpnet i 1977 og bedene ble formet som eikene i et hjul som stråler ut fra gressplenen i midten. Denne formen har vi beholdt, men vi har både erstattet og supplert utvalget av planter.

Mens de fleste plantene i denne delen av hagen er flerårige, må de fleste grønnsakene sås på nytt hvert år. Derfor vil innholdet i det store grønnsaksbedet endre seg fra år til år. Hvert år viser vi frem en ny gruppe av grønnsaker. I 2016 er temaet tørre belgfrukter fordi 2016 er FNs internasjonale år for tørre belgfrukter. Tidligere har vi dyrket gresskar og squash (i 2015), asiatiske grønnsaker (i 2014) og gamle kornsorter (i 2012).

I alt er det 150-200 ulike arter og sorter i Urtehagen.

Bilde av hage med høye trær om høsten, med lenke til nasjonalt nettverk for botaniske hager

Skilt med lenke til Index Seminum

Stavanger botaniske hage

Telefon/Phone:
(+47) 51 50 78 61

Epost/Email:  
sbh@stavanger.kommune.no

Postadresse/Postal address: 
Rektor Natvig-Pedersens vei 9,
4021 Stavanger

Kart/Map (Google)

Stavanger kommune, Øvre Kleivegate 15, postboks 8001, 4068 Stavanger,
Org.nr: 964 965 226

Tlf: +47 51 50 70 90

Ansvarlig redaktør: Kommunikasjonssjef Marianne Jørgensen

Nettredaktør: Tone Gaard
Nyhetsredaktør: Thomas Bore Olsen