Nei til tropisk tømmer i kommunen

I Stavanger kommune skal det ikke brukes tropisk tømmer i bygg, lekeplassutstyr, parkbenker eller andre ting. Kommunen vil bidra til å bevare regnskogene.

Regnskog i Kamerun - foto: G. BrennhaugenStavanger kommune ønsker å ta både miljømessige og etiske hensyn i sine innkjøp. Derfor skal kommunen ikke bruke tropisk tømmer i noen av sine bygninger, parkbenker, lekeplassutstyr eller annet. Det har vært praktisert lenge, men ble formelt vedtatt høsten 2013. Her kan du kan lese hele saken om tropisk tømmer (KMU-sak 75/14).

Staten vedtok en plan for miljø- og samfunnsansvar i offentlige anskaffelser i 2008 - den sier blant annet at det ikke skal brukes regnskogtømmer i statlige bygg.

Regnskogen - livets bibliotek
Mellom 50 og 80 prosent av alle arter på kloden finnes i regnskogen. Men hvert år forsvinner områder som svarer til halve Norges areal.

De tropiske regnskogene, som strekker seg som et grønt "magebelte" langs ekvator, er det mest artsrike økosystemet på kloden. Disse skogene gir mat og medisiner, de lagrer store mengder CO2, og mer enn 1000 urfolk-grupper har hjemmet sitt der.

Ressursene fra regnskogene så ettertraktet at det forsvinner skog tilsvarende én fotballbane hvert annet sekund. Uttak av tømmer, hogging for å anlegge plantasjer eller beiteområder, eller rydding for å få tilgang til mineraler og andre ressurser i grunnen, er noen av truslene mot disse unike områdene. Ifølge en FN-rapport blir opptil 90 prosent av tømmeret hogget ulovlig, og ofte skjer det overgrep mot lokale folkegrupper.

Gode valg
Forbrukere kan gjøre regnskog-vennlige valg i hverdagen, om man skal bygge hus eller terrasse, legge nytt gulv, pusse opp kjøkkenet eller kjøpe ny båt.  På Regnskogfondets nettside finnes en oversikt over tresortene man bør unngå.

I butikken kan du se etter produkter som ikke inneholder palmeolje, ettersom plantasjer for denne oljen  ofte fortrenger regnskogen, spesielt i Indonesia og Malaysia. Palmeolje finnes i matvarer som margarin, kjeks, babygrøt, nudler, chips, supper, sauser, frokostblandinger og mye annet, og dessuten i såpe og hudpleieprodukter. Etter flere kampanjer i regi av Grønn hverdag og Regnskogfondet for noen år siden, har mange produsenter fjernet palmeoljen fra produktene sine.

FSC-merket
Det finnes en sertifiseringsordning for regnskogtømmer, kalt FSC, Forest Stewardship Council. Den skal garantere for at trevirket er produsert på en bærekraftig måte. Dessverre har det blitt avdekket juks med dette merket, og Regnskogfondet anbefaler at man heller ikke kjøper FSC-merkede produkter, men finner andre alternativ.

Les mer:

www.regnskog.no 

Bærekraft
- kjøp mindre
- kjøp miljømerkede varer
- kjøp rettferdige varer (Fairtrade)
- lag minst mulig avfall
- bruk kildesorteringsordningene
i kommunen

 

Stavanger kommune, Øvre Kleivegate 15, postboks 8001, 4068 Stavanger,
Org.nr: 964 965 226

Tlf: +47 51 50 70 90

Ansvarlig redaktør: Kommunikasjonssjef Marianne Jørgensen

Nettredaktør: Tone Gaard
Nyhetsredaktør: Thomas Bore Olsen