Baby i huset

En god start i livet bør være fri for farlige kjemikalier.

Ikke minst med tanke på at barnets kropp ennå er i utvikling, er det viktig å prøve å unngå stoffer som kan gjøre skade på lang sikt. Gjennom huden kan uønskede stoffer trenge inn i blod og organer, og når barnet putter ting i munnen, kan det også få i seg ugunstige stoffer.

Her er noen enkle råd for å ta vare på både miljø og helse – de fleste passer like godt for voksne.

Hygieneprodukter
Bruk minst mulig - det beste er varmt vann og en ren klut, eventuelt litt olje i badevannet.

Kjøp miljømerkede produkter – unngå skadelige kjemikalier. Svanemerket, EU-blomstenCoop’s Änglamark-merke og Økologi-merket er sikre merker.

Unngå å kjøpe hygieneprodukter eller andre ting som lukter sterkt av parfyme eller kjemikalier. Også ting som er tilsatt antibakterielle midler bør du være forsiktig med – bakteriene kan bli motstandsdyktige mot antibiotika, slik at vanlig behandling mot betennelse i verste fall ikke virker.

Leker
Kjøp kvalitetsleker som varer lenge. Unngå myke plastleker - de kan inneholder kjemiske mykgjørere. Biteringer, tutter (smokker) og andre tyggeleker bør kokes før de tas i bruk. Elektroniske leker med kort levetid inneholder stoffer som må behandles som farlig avfall når de blir kastet.

Klær og annet utstyr
Kjøp kvalitet, og miljømerket hvis mulig. Vask nye klær før bruk – de kan inneholde rester av kjemikalier fra produksjonen. Ubehandlet ull «vasker seg selv» og trenger derfor ikke maskinvaskes så ofte. Tynne ullklær istedenfor bomullsklær reduserer behovsmengden betraktelig. Unngå klær med plasttrykk - de kan inneholde mykgjørere som kan skade helsen.

Kjøp gjerne brukt, og la klær, vogner, stellebord og annet utstyr gå i arv. Da er det sannsynlig at det er færre kjemiske stoffer igjen, og du bidrar til at det oppstår mindre avfall.

Bleier
Hvert spedbarn bruker ca. 5000 bleier i sin bleieperiode – det blir 1 tonn med restavfall som må forbrennes. De kan også inneholde parfyme og lotion. Tøybleier gir mindre miljøbelastning enn engangsbleier. Stavanger kommune gir støtte på kr 750 til en startpakke med tøybleier.

Velger du papirbleier, finnes det mange som er miljømerket. 


Les hva andre skriver om miljøvennlig barnestell:  

Stavanger kommune, Øvre Kleivegate 15, postboks 8001, 4068 Stavanger,
Org.nr: 964 965 226

Tlf: +47 51 50 70 90

Ansvarlig redaktør: Kommunikasjonssjef Marianne Jørgensen

Nettredaktør: Tone Gaard
Nyhetsredaktør: Øyvind Berekvam