Klær til begjær - eller besvær

Klær må vi ha. Finn ut hvordan du kan gjøre gode valg både for deg og for miljøet.

Som forbrukere ønsker vi at klærne våre skal ha gode egenskaper i bruk. Det kan være praktisk at de for eksempel er vanntette, eller at de ikke lukter svette etter en hard treningsøkt. Men for å få det til, må det ofte kraftige kjemikalier til. Også i produksjonen og under transporten av klær kan det bli brukt kjemiske stoffer som kan være skadelige for helsen, og som kan kan bli værende i miljøet og gjøre skade på andre levende organismer i lang tid framover.

Vil du gjøre gode valg, både for helsa og for miljøet, kan du følge disse rådene:

Velg miljømerkede klær
Svanemerket og EU-blomsten sikrer at klærne inneholder minst mulig helse- og miljøskadelig stoffer. Det er også strenge krav til utslipp av farlige stoffer og av klimagasser under produksjonen. 

Velg økologiske klær
Økologiske klær blir laget av fibre som er framstilt uten bruk av skadelige sprøytemidler, og det er også strenge krav til hvilke kjemikalier som kan bli brukt når klærne blir produsert.  GOTS (Global Organic Textile Standard) er et internasjonalt merke for økologiske tekstiler. Økotex er et annet merke - det forteller at det ikke er skadelige kjemikalierester i klærne.

Kjøp brukt og la klær gå i arv
Skadelige stoffer i klærne kan bli tatt direkte opp gjennom huden, og gå inn i blodet vårt. Spesielt små barn bør beskyttes. Brukte klær inneholder som regel mindre rester av kjemikalier, og er derfor tryggere å bruke. Ved å gjenbruke klær sparer vi også miljøet for betydelige avfallsmengder.

Vask nye klær før bruk
Både klær og sengetøy bør vaskes, helst to ganger, før du bruker dem. Da vil en del av stoffene som er blitt brukt i produksjonen eller som er tilsatt for å gjøre dem holdbare under transport, bli vasket ut. Men selv om de da ikke lenger kommer direkte inn på huden din, vil de likevel havne i miljøet, hvor de kan gjøre skade på andre levevesener. Så det beste er å kjøpe miljømerkede klær og sengetøy i utgangspunktet.

 

Miljømerket Svanen

Logo for GOTS, Global Organic Textile StandardEU's offisielle miljømerke, Blomsten

 


Les hva andre skriver om klær og kjemikalier: 

Stavanger kommune, Øvre Kleivegate 15, postboks 8001, 4068 Stavanger,
Org.nr: 964 965 226

Tlf: +47 51 50 70 90

Ansvarlig redaktør: Kommunikasjonssjef Marianne Jørgensen

Nettredaktør: Tone Gaard
Nyhetsredaktør: Øyvind Berekvam