Rengjøring

I mange rengjøringsmidler er det kjemikalier som kan være skadelige for helse, natur og miljø. Men du kan også velge andre alternativ.

Til vanlig rengjøring gjør grønnsåpe eller et annet tradisjonelt middel som regel nytten. Bruker du mikrofiberkluter, trenger du vanligvis ikke noe middel i vannet i det hele tatt.

Som regel er det færre farlige stoffer i de generelle rengjøringsmidlene enn i spesialmidler. I midler for å rense stekeovnen, teppene, møbler og annet kan det være stoffer som hoper seg opp i naturen, og kan gjøre skade over lang tid. Noen stoffer, f.eks. parfymer og luktstoffer, kan også være allergifremkallende.

Vaskemidler som er antibakterielle, er unødvendige å bruke med mindre man er på et sted med stor smittefare. I verste fall kan de føre til at bakterier blir motstandsdyktige - resistente - mot antibiotika, som da ikke vil virke når det virkelig trengs.

Når du tømmer ut vaskevannet, kan kjemiske stoffer havne i sjøen, eller i kloakkslammet på renseanlegget. Rengjøringsmidler på sprayboks gir risiko for at du puster inn skadelige kjemikalier. 

Miljødirektoratet og flere miljøorganisasjoner tilrår at man bruker minst mulig kjemikalier, og bruker miljømerkede midler i riktig dosering. Svanemerket og EU-blomsten er gode rettesnorer - det er de offisielle miljømerkene i henholdsvis Norden og EU.

Miljømerket Svanen    EU's offisielle miljømerke, Blomsten

 


 

Les hva andre skriver om miljøbevisst rengjøring:

Stavanger kommune, Øvre Kleivegate 15, postboks 8001, 4068 Stavanger,
Org.nr: 964 965 226

Tlf: +47 51 50 70 90

Ansvarlig redaktør: Kommunikasjonssjef Marianne Jørgensen

Nettredaktør: Tone Gaard
Nyhetsredaktør: Thomas Bore Olsen