Kjøkkenredskaper og matemballasje

Både kjøkkenredskaper og matemballasje skal være trygge å bruke. Likevel finnes det noen ganger uønskede stoffer i dem.

Kjøkkenredskaper

Enkelte kjøkkenredskaper av melamin- og polyamidplast, som visper og stekespader, har vist seg å avgi for høye nivåer av formaldehyd, som kan være kreftfremkallende og gi allergiske reaksjoner, og av PAA (primære aromatisk aminer), som kan påvirke arveanleggene våre og være kreftfremkallende.

Mengdene som er funnet, regnes ikke som akutt helsefarlige. Myndighetene både i Norge og i EU  kontrollerer likevel slike produkter grundig - det gjelder spesielt dem som er importert fra Hong Kong og Kina, hvor det har vært flest funn.

Det finnes foreløpig ikke svanemerkede kjøkkenredskaper, men ved å velge tre eller metall framfor plast, unngår du de stoffene som er nevnt.

Matemballasje

Noen typer matemballasje, både av plast, metall og papir, kan inneholde helse- og miljøskadelige stoffer.

Plastbokser og drikkeflasker, men også innsiden av hermetikkbokser kan inneholde Bisfenol-A. Dette stoffet kan blant annet irritere øynene og luftveiene, og skade evnen til å få barn. Det kan være hormonforstyrrende og skade livet i havet. Dette stoffet står på Miljødirektoratets liste over "verstingstoffer".

Matpapir, poser til micro-popcorn og fett- og vannavstøtende papir til hurtigmat kan inneholde farlige fluorstoffer.

Miljødirektoratets råd for å unngå miljøgifter fra matemballasje

Du kan ta forholdsregler for å unngå helse- og miljøskadelige stoffer i matemballasje:

  • Bruk emballasjen til det den er beregnet for (som oppvarming, frysing og så videre).
  • Bruk emballasje som er egnet for å komme i kontakt med mat. Se etter glass- og gaffelsymbolet (t.h.) eller tekst som sier at det er egnet for mat.
  • Velg svanemerkede produkter der det er mulig (som mat- og bakepapir).
  • Det kan være lurt å velge glass framfor plast når det er mulig. Plast avgir generelt mer helse- og miljøskadelige stoffer enn glass.
  • Begrens bruken av hermetikk og fast food.
  • Det sikreste er å bruke ferske råvarer og lage maten fra bunnen når det er mulig.

Les hva andre sier om miljøgifter i kjøkkenredskaper og matemballasje: 

Stavanger kommune, Øvre Kleivegate 15, postboks 8001, 4068 Stavanger,
Org.nr: 964 965 226

Tlf: +47 51 50 70 90

Ansvarlig redaktør: Kommunikasjonssjef Marianne Jørgensen

Nettredaktør: Tone Gaard
Nyhetsredaktør: Thomas Bore Olsen