Bilde av folk på scenen under havvind-konferanse.

- High Wind er en viktig del av energiomstillingen

Tirsdag 12. mars var industri, myndigheter og aktører innen havvind samlet på Clarion Hotel Energy i Stavanger på årets High Wind-konferanse.
Publisert : 14.03.2024
Av : Agnete in't Veld Bendiksen

 – Vi arrangerer High Wind for fjerde gang, og denne konferansen er ikke bare en møteplass, men også en viktig del av energiomstillingen, sier ordfører Sissel Knutsen Hegdal under åpningen av konferansen.  

High Wind-konferansen er en plattform for å dele kunnskap, fremme samarbeid og drive innovasjon i havvindsektoren, og konferansen arrangeres av Stavanger kommune, Næringsforeningen i Stavanger-regionen, ONS og Norwegian Offshore Wind. 

Ordførerne i de europeiske WECP-byene møttes under High Wind 2024. Bilde av mennesker.
Ordførerne i de europeiske WECP-byene møttes under High Wind 2024. Fra venstre: Floris Graper (Groningen), David Cameron (Lord Provost of Aberdeen) , Sissel Knutsen Hegdal (ordfører i Stavanger kommune), Philip Broeksma (varaordfører, Groningen) , Birger Haraldseid (prosjektleder High Wind 2024), Jen Lawie (Aberdeen) , Marco Attema (Groningen).

Vi har i samarbeid jobbet fram et konferanseprogram som gradvis har etablert seg som en plattform for å samarbeide internasjonalt. Dette gir mulighet for innsikt og refleksjoner omkring de utfordringer og muligheter energiomstillingen gir oss, sier Birger Haraldseid, prosjektleder for High Wind 2024.

Anne Woie
Anne Woie, næringssjef i Stavanger kommune.

– Stavanger som energihovedstad, tok initiativ for å starte en konferanse for å samle aktørene og for å få etablert en ny industri som står på skuldrene av det regionen har gjort de siste 50 til 60 årene, forklarer Anne Woie, næringssjef i Stavanger kommune, og legger til; – Havvind er veldig spennende for her er det et stort internasjonalt marked.  Flytende havvind er spesielt spennende for oss, fordi mye av den kompetansen vi har i regionen kan brukes inn i dette. 

Muligheter og utfordringer 

Årets konferanse arrangeres en uke før tidenes første havvind-auksjon på norsk sokkel, Sørlige Nordsjø II, og dette lå som et bakteppe for konferansen. Økte kapitalkostnader, begrensninger i forsyningskjeden, og muligheter og utfordringer knyttet til pågående lisensprosesser ble diskutert. 

– Vi er i oppstartsfasen av en ny industri i Norge. Vi må gjøre dette riktig fra begynnelsen, og ta miljømessige hensyn alvorlig. Hvis ikke risikerer vi å miste tillitten i samfunnet, sier Øistein Johannessen, Industry Coordinator Offshore Wind Norway, Equinor. 

Katrine Kleppan Blystad, Global head of Energy i DNB, mener det er tre grunner til at Norge vil lykkes med havvind. 

– For det første er det mange planlagte prosjekter. For det andre er det en robust politisk støtte globalt, og det er satt ambisiøse mål når det kommer til både klima og fornybar energi. Og til sist vil jeg trekke fram at sentrale aktører har en betydelig satsing og positiv innstilling til havvind, forklarer Blystad. 

Ordførere fra Europas energihovedstader samlet

– Årets konferanse hadde en ekstra dimensjon og det er at de fire byene Esbjerg, Groningen, Aberdeen og Stavanger møttes både i forkant og på scenen for å diskutere felles muligheter og utfordringer, forklarer Anne Woie, som gleder seg til at de fire møtes igjen sammen med alle byene i verdens energibynettverket, WECP, i august 2024

WECP står for World Energy Cities Partnership, og er en verdensomspennende sammenslutning av energihovedsteder. Organisasjonen kobler sammen anerkjente energihovedsteder fra alle kontinenter for å fremme bærekraftig energiproduksjon. 

Legger rammene for et varig samarbeid 

Foto av folk.
High Wind 2024 hadde for første gang et eget program for phd-kandidater innen energiomstilling. Fra venstre: Anna Kraaijeveld Enerstvedt, Morten Rahr Nielsen, Eleni Damopoulou, Maren Mitchell og Franzisca Bos-Beeken.

High Wind 2024 hadde omlag 240 deltakere, hvorav 50 var studenter. Nytt i år var at High Wind har et eget program for PhD-kandidater, og samlet stipendiater fra de europeiske WECP-byene. Målet er å skape tettere bånd mellom energibyene i WECP-samarbeidet når det kommer til energiomstilling, og løfte fram relevante og viktige prosjekter innen vindenergi.  

– Vi ønsker å finne gode løsninger på våre felles utfordringer og legge rammene for et varig samarbeid, samtidig som vi skaper en møteplass for PhD-kandidater som forsker på energiomstilling, sier Anna Kraaijeveld Enerstvedt, som har koordinert programmet.

Kontaktinformasjon

Portrettbilde av mann.

Birger Haraldseid

Rådgiver

Mobil:
908 93 186
E-post:
birger.haraldseid@stavanger.kommune.no

Relevante artikler