Topp kokker fyller konserthuset
Årets kokk er den norske finalen i konkurransen som kvalifiserer til den internasjonale kokkekonkurransen Bocuse d’Or i Lyon i Frankrike. Vinneren i Stavanger blir Norges kandidat til Bocuse d’Or Europe som arrangeres i Trondheim 19.-20. mars 2024.
På podiet i konserthuset står fem kokker i alderen 25 til 31 år klar til å konkurrere på hvert sitt kjøkken. Blant dem er Runa Ailin Kvendseth som jobber på Stavanger-restauranten Söl, og Aron Espeland fra Bryne som nå jobber på restauranten Vaaghals i Oslo.
– Årets kokk-konkurransene styrker den totale satsingen og oppmerksomheten rundt mat, matproduksjon og matregionen Stavanger. Der Gladmat-festivalen og den årlige Det norske måltid-konkurransen framhever produsentene av mat og drikke, handler Årets kokk om bearbeiding av råvarene. Det er spesielt gledelig at flere kokker fra Stavanger-regionen deltar i konkurransen blant Norges fremste kokker, sier næringssjef Anne Woie i Stavanger kommune.
I Årets unge kokk konkurrerer kokker under 25 år, inkludert lærlinger under 20 år i aktive lærekontrakter. Vinneren blir kandidat til norgesmesterskapet i kokkekunst som organiseres av Norske kokkers landsforening. Her deltar Petter Harbo Soma (22 år) som er kokk ved restauranten Tango i konkurranse mot tre andre unge kokker.
– Kåringen av Årets unge kokk bidrar til å fremme interessen for kokkefaget blant unge som skal velge utdanning og inspirere lærlinger i kokkefaget i regionen til videre innsats, mener Woie.
Det er stiftelsen Norsk Gastronomi som arrangerer Årets kokk og Årets unge kokk 2023. Stavanger kommune bidrar økonomisk til gjennomføringen i Stavanger konserthus sammen med Rogaland fylkeskommune som ledd i promotering av matbyen Stavanger og matfylket Rogaland.
– Stavanger som matby og Rogaland som matregion har i flere tiår vært ledende i landet innenfor mat- og måltidskultur, og er med det en av landets viktigste destinasjoner for matopplevelser. Å arrangere Årets kokk i dette miljøet er naturlig, for her er interesse, motivasjon og ønske om å utvikle gastronomien videre, sier Arne Sørvig, daglig leder i stiftelsen Norsk Gastronomi.
Årets kokk ble arrangert for første gang i Stavanger i 2007, og finalen i Bocuse d’Or Europa ble arrangert i Stavanger i 2008.
Konkurranse-arrangementet i Stavanger konserthus er gratis for publikum og har ikke billettreservasjoner.