1. Aldersvennlig Stavanger
  2. Siste nytt
  3. Museene i Stavanger blir demensvennlige
Fire ansatte holder frem buttons med demensvennlig samfunn etter kurset.

Museene i Stavanger blir demensvennlige

Stavanger kommune kurser museumsansatte i hvordan de kan gi besøkende med demens en trygg og god opplevelse.
Publisert : 21.06.2024
Av : Solfrid Sande, kommunikasjonsavdelingen

Som en demensvennlig by er Stavanger kommune opptatt av å lære opp både egne ansatte, og samfunnet rundt hvordan vi skal møte og inkludere mennesker som er rammet av demens.

Nylig var det ansatte fra Museum Stavanger (MUST) som ble litt klokere på dette tema. Kunstmuseet ved Mosvannet er et av stedene som nå er sertifisert som et demensvennlig sted.

– Dere bidrar med kunnskapen dere lærer til å gi besøkende et bedre liv. De kan komme her og bli møtt på en god måte, sier Jan Erik Fosmark, fagleder på kompetansesenteret for demens.

Ansatte på kurs.
Stavanger kommune holder kurs. Nummer to fra venstre, faglederne Jan Erik Fosmark og Ruth-Karin M Haslerud, sammen med virksomhetsleder Solveig Elisabeth Høivik ved Blidensol sykehjem og Heide Helen Nedreskår seniorrådgiver for demens, sammen med salg- og serviceleder Barbra Slowik (nummer en fra venstre) og de flere av de MUST-ansatte som deltok på kurset.

Bor hjemme og deltar i samfunnet

Fra kommunens eget kompetansesenter for demens på Blidensol sykehjem, jobber Fosmark sammen med fagleder og geriatrisk sykepleier,Ruth-Karin M Haslerud med å spre kunnskap om demens gjennom blant annet slike kurs som dette.

Jan Erik Fosmark og Ruth-Karin M Haslerud
Jan Erik Fosmark og Ruth-Karin M Haslerud fra kompetansesenteret for demens på Blidensol sykehjem holdt kurs for museumsansatte.

Med informasjonsfilmer og kunnskap, gir de to faglederne konkrete tips til hvordan den enkelte kan møte en demensrammet i en butikk eller på et museum. Bruke korte setninger, spør om en ting om gangen, smil og ha øyekontakt med personen, er noen av rådene de kommer med. 

De fleste som blir rammet av demens bor nemlig hjemme og deltar i samfunnet. Derfor er kunnskap ute blant butikkansatte, på biblioteket eller i taxinæringen viktig, for å gi disse menneskene et godt liv.

– Vi som jobber i helse kan ikke løse dette. Vi må ha med alle rundt i møte med denne utfordringen når flere blir rammet, fremhevet Fosmark og Haslerud.

Røde klistremerker og buttons på et bord. Det står demensvennlig på dem.
Synlige bevis for gjennomført kurs gis til de ansatte og gjøres godt synlig på museet.

Flere med demens krever kunnskap

I Norge har vi lite demens sammenlignet med andre vestlige land. Vi er friske, men med høyere levealder blir det flere med demens, fortalte Haslerud. I 2030, når befolkningen vil ha flere over seksti enn under, vil disse tallene øke på.

Når personer ikke lenger er helt kognitivt på topp, trekker flere seg unna vanskelige sosiale situasjoner og blir mer isolerte. Derfor er åpenhet og det å tørre å be om hjelp fra de en har rundt seg viktig, mener Fosmark. 

– Demens er mer enn glemsomhet. Det er endring i adferd. Våre holdninger blir dermed viktige i vårt hyperkognitive samfunn, sier han.

Vil gi alle en trygg opplevelse

Barbara Slowik som klistrer opp merket demensvennlig samfunn på inngangsdøren på kunstmuseet.
Salg og serviceleder, Barbara Slowik klistrer opp merkes som viser at museet er en del av demensvennlig samfunn.

– Vi har mange gjester her som kanskje har demens. Det hjelper med kunnskap, sier Debora Slowik, som er salg og serviceleder på Stavanger kunstmuseum.

Som forteller at hun kommer til å bruke tipsene, og skal spre informasjonen og kunnskapen til de ansatte som ikke var tilstede. Slowik forteller at de fleste i museets venneforeningen er eldre, og de ansatte ofte må hjelpe litt ekstra til når de opplever at besøkende møter på en utfordring. 

– Nå får vi som jobber her en større forståelse og vet hva vi kan gjøre. De kan føle seg tryggere og ikke være redde for å komme. Vi kan gjøre livet enklere for dem, sier Barbara Slowik.

Vil du delta på demensvennlig kurs eller ønsker mer informasjon om demens?

Les mer demensvennlig samfunn hos Nasjonalforeningen for folkehelsen

Les mer her om demens og tilbudene i Stavanger kommune

Kontaktinformasjon

Fagledere på kompetansesenteret for demens i Stavanger kommune er Ruth M Haslerud og Jan Erik Fosmark

Telefon: 51 91 27 99 eller 51 50 89 25.

E-post: kompetansesenter.demens@​​stavanger.kommune.no

Telefontiden er mellom kl 09:00-15:00. Dersom du ikke får svar på telefon, prøv igjen neste dag eller send en e-post til kompetansesenter.demens@​stavanger.kommune.no