1. Aldersvennlig Stavanger
  2. Siste nytt
  3. Nye boformer - Møteplasser og frivillige fellesskap
Bente Hopland utenfor leiligheten sin

Nye boformer - Møteplasser og frivillige fellesskap

De siste årene har det kommet flere boligprosjekter i Stavanger som er gode for seniorer. Bente Hopland trives godt leiligheten sin og i fellesskapet på Vålandstun.
Publisert : 08.10.2024
Av : Solfrid Sande, kommunikasjonsavdelingen

– Jeg gjør alt jeg kan for å bo hjemme så lenge som mulig. Det får jeg muligheten til her, sier Hopland fornøyd.

Vålandstun ligger idyllisk til med Vålandsskogen og den gamle trehusbebyggelsen som nærmeste naboer. Prosjektet, som består av 38 leiligheter for aldersgruppen 55+, har fellesområder som restaurant med eget kjøkken, hager med drivhus, bibliotek, hobbyrom og treningsrom.

Tre damer som sitter i sofaen i stuen på vålandstun for den daglige morgenkaffen.
Fra venstre, Bente Hopland, Vårinn Hauan og Randi Morvik trives med det daglige sosiale møtepunktet, morgenkaffen.

Bevisst valg for alderdommen

Hopland, som tidligere jobbet innen helse- og velferdsfeltet i flere av kommunene i distriktet, har god innsikt i hva som er viktig å tenke på når pensjonisttilværelsen nærmer seg.

– Hvis vi er heldige, får vi mange gode år som pensjonister, og jeg ønsket meg en god alderdom, sier hun.

Hun drømte i mange år om å skape et lignende boligkonsept i Spania, med et sosialt fellesskap og tilrettelagte leiligheter som sikrer god livskvalitet. Da hun oppdaget Vålandstun, ble hun ivrig og var rask til å sikre seg en leilighet her.

Bildet viser to av husene på Vålandstun, med balkonger, store vinduer og hage i mellom. VI ser at husene er forbundet med hverandre.
Sommerstemning fra Vålandstun. Leilighetsprosjektet for gruppen 55+ ble bygget på eiendommen hvor Våland sykehjem lå før. Prosjektet har høstet priser for sin inkluderende utforming og gode bomiljø.

Aktivt og sosialt fellesskap

Vålandstun byr på et levende fellesskap, blant annet med felles middag hver tirsdag, arrangert av husets egen matgruppe. I snitt deltar over 25 personer, men noen ganger har det vært mer enn 40, forteller Hopland.

Restauranten har blitt et sosialt samlingspunkt på Vålandstun, og beboerne tar initiativ til ulike arrangementer som gresk aften, 17. mai-frokost, krabbefest og oktoberfest. 

Hopland er selv aktiv i drivhusgruppen, som dyrker grønnsaker og planter som alle kan glede seg over.

– De aller fleste er med på noe. Du kan velge om du vil delta, men ønsker du å trekke deg tilbake, kan du enkelt gå direkte til leiligheten uten å benytte fellesområdene, sier hun. Hun legger til at mange av beboerne er ressurssterke eldre som gjerne vil bidra til fellesskapet.

Selv om det er flere kvinner enn menn på Vålandstun, er de mennene som bor der, svært aktive i borettslaget, forteller Hopland.

Bente Hopland viser frem treningsrommet
I treningsrommet møtes mange av beboerne til ulike treningsaktiviteter hver uke. En gruppe damer trener sammen her tre ganger i uken. De startet i hver sin stuen, nå trener de sammen, forteller Hopland som selv er med.

Morgenkaffe og fellestrening

Hver morgen klokken ni, når hun har anledning, møter hun flere av naboene til en fast morgenkaffe, ofte i biblioteket ved inngangen.

Da Hopland tidligere bodde i en blokk, hadde hun lite kontakt med naboene. På Vålandstun møter hun stadig noen som slår av en prat. Stedet er designet for å være inkluderende, med mange møteplasser – enten det er i biblioteket, ute i hagen eller i treningsrommet.

Fellesskapet bruker treningsfasilitetene flittig, med faste treningsøkter flere ganger i uken for både kvinner og menn. Hopland ser på det som sin "jobb" nå å holde seg friskest mulig, lengst mulig.

– Jeg føler at folk bryr seg om meg her. Jeg har fått en ny, utvidet familie, sier hun.

Bente Hopland ser på urtehagen som ligger ved drivhuset mellom byggene
Gode og inkluderende fellesområder er laget for å skape møteplasser mellom naboene. I drivhuset og urtehagen dyrker hagegjengen frem godsaker alle kan høste av.

Behov for flere rimelige boligprosjekter

Så langt har det vært få konflikter i borettslaget. Selv om folk kan ha ulike meninger, finner de alltid en løsning, forteller Hopland. Hun håper at borettslaget kan utvikles videre, slik at også yngre mennesker vil flytte hit.

Flere har kommentert at det er for dyrt å bo på Vålandstun, noe Hopland er enig i. Men hun understreker at hun har fått mye mer enn bare et sted å bo.

– Jeg håper at denne boformen kan kopieres på en rimeligere måte, slik at den blir tilgjengelig for flere. Når folk skal bo hjemme lenger, trenger vi slike bokonsepter, mener Bente Hopland.

Bente Hopland utenfor i fellesområdet mellom husene og oppgangen til sitt hus.
God møteplasser. Både hager, drivhus, lekeplass, sitteplasser og treningsapparat finnes på de store uteområdene mellom byggene.