PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

  1. Hjem
  2. Bolig og bygg
  3. Byantikvaren i Stavanger
  4. Vernemillionene

Vernemillionene: Tilskudd til verneverdige hus

KORT FORTALT

  • Vil du ta vare på det gamle huset ditt, og kanskje redusere strømregningen samtidig?
  • Hvert år deler kommunen ut 3 millioner til eiere av verneverdige hus. 
  • Søknadsfristen i 2024 gikk ut 1. oktober, men det blir nye sjanser i 2025.
  • I begynnelsen av november vil de som har fått tilsagn, få brev fra kommunen.
  • Hvis du får ja på søknaden din, kan du gå i gang med prosjektet ditt. Etter at du er ferdig, bruker du dette skjemaet til å sende inn kvitteringer og dokumentasjon. 
Et hus i Gamle Stavanger, og et hus på Storhaug, som har fått tilbakeført fasadene med stilhistorisk riktige vinduer.

For noen år siden hadde Stavanger kommune en støtteordning som ble kalt for vernemillionen. Nå er ordningen gjeninnført, og hvert år framover skal vi dele ut 3 millioner til huseiere som ønsker å ta vare på kulturhistoriske verdier ved eiendommen sin.

Pengene skal bidra til å gjennomføre gode prosjekter som ivaretar kvalitetene i verneverdige bygninger og anlegg, eventuelt også oppgraderer dem energimessig. 

I 2024 var fristen 1. oktober. I 2025 vil det være to søknadsfrister.

Hvem kan få tilskudd?

Tilskuddet skal i første rekke skal gå til vernede bygg og anlegg (vernet i reguleringsplan, dvs. spesialområde bevaring eller hensynssone bevaring). For slike bygninger gjelder spesielle form- og materialkrav som er fordyrende ved rehabilitering. 

Tilskuddet kan også gå til bygninger og anlegg som finnes i kulturmiljøregisteret uten at de er formelt vernet, eller som ligger innenfor trehusbyen

Dersom det er penger igjen, kan også andre verneverdige hus få midler, etter særskilt vurdering. Ordet verneverdig brukes om bygninger med arkitektonisk eller kulturhistorisk verdi, uavhengig av formell vernestatus.

Støtten har ikke tilbakevirkende kraft. Det vil si at du kan ikke søke støtte til rehabilitering som allerede er fullført.

Hva kan du få støtte til?

Du kan for eksempel søke om tilskudd til:

  • Restaurering av gamle vinduer eller andre bygningselementer
  • Reparasjon av tak
  • Tilbakeføre fasade til opprinnelig utseende
  • ENØK-tiltak som ikke svekker husets verneverdi (f.eks. etterisolering)
  • Restaurering av terrassehage eller gammel steinmur

Hvor mye kan du få i tilskudd?

Tre millioner skal fordeles mellom mange søkere. Dersom du får støtte vil du ikke få dekket 100 % av kostnadene, men deler av dem. 

Tilskuddet er tenkt som en delfinansiering som skal dekke merkostnadene ved antikvarisk rehabilitering og eventuelt en del av utgiftene ut over dette. Normalt vil tilskuddet ikke overskride 30 % av totalsummen, men det blir gjort en individuell vurdering basert på bl.a. kulturminnets verdi og nødvendigheten av tiltaket.  

Slik søker du

Søknadsfristen for 2024 gikk ut 1. oktober. Det blir nye sjanser i 2025, og søknadsskjemaet vil da komme her på nettsiden.

Før du søker, må du innhente kostnadsoverslag fra håndverker eller byggmesterfirma. Dette skal legges ved søknaden. 

Hvordan blir pengene fordelt?

Byantikvaren vurderer hver enkelt søknad. Høyest prioritet får vernede hus som kombinerer antikvarisk rehabilitering med energioppgradering, for eksempel hvis du bytter ut husmorvinduer med energieffektive vinduer som er stilhistorisk korrekte. 

Ren antikvarisk rehabilitering (f.eks. restaurering av original ytterdør) får prioritet nr. 2, og ren energioppgradering (f.eks. etterisolering) vil få prioritet 3. 

Reparasjon og gjenbruk av originaldeler på huset (reparasjon og energiforbedring av originale vinduer og dører, gjenbruk av kledning ved etterisolering osv.) prioriteres høyere enn kjøp av nye bygningsdeler (tilbakeføring til opprinnelig utseende). Det gis ikke tilskudd til utskifting av opprinnelige vinduer og dører med nye kopier.

Her kan du lese saksfremlegget til politikerne, som redegjør for prioriteringen.

Når kommer pengene?

Svar på søknadene kommer i begynnelsen av november, og støtten utbetales i etterkant. Hvis du får innvilget tilskudd, kan du sette i gang med rehabiliteringen. Etter at du er ferdig, fyller du ut dette utbetalingsskjemaet (innlogging med BankID) og legger ved kvitteringer, bilder og eventuell annen dokumentasjon på at rehabiliteringen er utført i tråd med Byantikvarens anbefalinger. Det kan også hende at Byantikvaren ber om å få komme på befaring. 

Kontaktinformasjon

Innbyggerservice

Besøksadresse:

Olav Kyrres gate 23 4005 Stavanger

Telefon:
51 50 70 90
E-post:
innbyggerservice@stavanger.kommune.no

Mandag–fredag kl. 08.30–15.00.

Du kan også treffe oss her:

Vikevåg: Asalveien 6

Judaberg: Judabergvegen 6