PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

  1. Hjem
  2. Bolig og bygg
  3. Bygge- og anleggsprosjekter
  4. Krigsseilerplassen i Vågen

Krigsseilerplassen i Vågen

Kort fortalt:

  • Stavanger kommune bygger krigsminnesmerke for å hedre sjøfolk under andre verdenskrig.
  • Minnesmerke skal stå klart på krigsseilerplassen i Vågen vinteren 2025.
  • Det er flere kommuner og aktører som har tatt initiativ til å få reist et minnesmerke til krigsseilerne fra regionen vår.
Illustrasjon av plassen – kveldstid med folk på plassen

Hva skal vi bygge?

I månedskiftet oktober/november starter arbeidet med minnesmerket til krigsseilerne. Minnesmerket skal hedre den innsatsen norske sjøfolk gjorde under 2. verdenskrig fra 1940 til 1945.

I første fase av byggeperioden skal vi grave grøfter til rør og kabler for å oppgradere grunnen, slik at vi blant annet får bedre belysning av plassen.

I andre fase skal minnesmerke etableres med et vannbasseng, sitteplasser og kunstverk.

 

Litt om krigsseilerne

Krigsseilernes innsats under 2. verdenskrig vurderes som Norges viktigste bidrag til de alliertes seier over den tyske krigsmakten. I etterkant av krigen ble ikke disses sjøfolkenes innsats hedret på samme måte som de som seilte i marinen, og det tok flere tiår før man fikk på plass ordninger som skulle hjelpe dem. Mange av sjøfolkene var skadet, fysisk og psykisk, men kunnskapen om og forståelsen for sjøfolkenes erfaring var liten innen helse- og sosial-tjenesten.

I dag er krigsseilernes innsats anerkjent i den norske offentligheten, men det var først i 2013 at det ble gitt en offisiell beklagelse til krigsseilerne for den manglende offentlige støtte og forståelse de møtte i etterkrigs-Norge.

Flere steder i landet har det i den senere tid blitt oppført minnesmerker for å hedre lokale krigsseilere. Av de over 35 000 nordmennene som seilte ute under krigen, kom omtrent 3000 fra Rogaland, og vi vet at minst 140 sjøfolk fra Stavanger fikk en våt grav.

I samarbeid med Stavanger Søemandsforening og private initiativtakere skal Stavanger kommune sammen med Sandnes, Sola og Randaberg å reise et minnesmerke over krigsseilerne fra regionen.

Krigsseilerplassen

Helmich Gabrielsens plass ble i 2023 omdøpt til Krigsseilerplassen. Den ligger ved Vågen i Stavanger sentrum, er åpen ut mot havnen og omkranset av bygg på de tre andre sidene. Plassen ligger sør for Stavanger maritime museum, og er tett på der hvor krigsseilerne mønstret på.

Minnesmerket over krigsseilerne skal gi et løft både for plassen og for denne delen av Stavanger sentrum.

Kontaktinformasjon

Kristine Vestrheim

Prosjektleder

Mobil:
986 70 853
E-post:
kristine.vestrheim@stavanger.kommune.no