Stavanger kommune er med i prosjektet Tettpå, som skal påvirke og dyktiggjøre innbyggere til å ta informerte valg av håndverkere.
Vi ønsker at det skal være enkelt for deg som forbruker å velge seriøs arbeidskraft når du bygger eller pusser opp – og dermed også redusere etterspørselen etter useriøs arbeidskraft i byggenæringen.
Hvorfor blir jeg ringt opp?
Skatteteaten ringer til deg og alle andre som sender byggesøknad til Stavanger kommune, eller kjøper nytt hus eller hytte i kommunen. Målet med samtalen er å gi deg gode tips og veiledning om hvordan du kan sikre seg seriøse håndverkere til å utføre jobben.
Du får også vite hva slags plikter og rettigheter du har, og får veiledning om hvordan informasjon fra viktige registre og andre åpne næringsdata kan brukes til å velge seriøse håndverkere. Etter samtalen får du tilsendt en veileder med utfyllende informasjon.
Følg disse tipsene
Når du skal bygge eller pusse opp, har vi følgende råd:
- Sjekk bakgrunnen til håndverksbedriftene
- Sjekk fagkompetansen
- Krev HMS-kort og sikring på byggeplassen
- Krev gyldig faktura
- Krev å betale via bank
- Skriv kontrakt
- Ta vare på dokumentasjon
Les mer i Skatteetatens veileder
Hvorfor bruke seriøse håndverkere?
Å velge seriøse håndverkere har mange fordeler for deg som forbruker:
- du får jobben skikkelig gjort
- du sikrer deg reklamasjonsrett
- det øker eiendommens verdi den dagen du skal selge
- du får enklere lån med sikkerhet i eiendom ‘
- du stiller med sterkere kort på hånden i forhandlinger om rentebetingelser på lån
- du stiller sterkere i forsikringsoppgjør
- du unngår medansvar for skatter og avgifter
- du reduserer faren for forsinkelser i byggeprosjektet
Følger du tipsene i Tettpå-veilederen oppnår du dessuten trygghet i hele “boligkjeden”; byggesaker, låneopptak, taksering, bolighandel, reklamasjonssaker og forsikringsoppgjør. I tillegg bidrar du til et sunt og bærekraftig arbeidsliv med “fair play” og gode arbeidsvilkår.
Hvem står bak Tettpå?
Tettpå-satsningen er et samarbeid på tvers av offentlige etater, partene i arbeidslivet, byggebransjen og forbrukernes interesseorganisasjoner. Hovedpartnere er Arbeidstilsynet, NAV, politiet og Skatteetaten.
Tiltaket har vært utprøvd i en rekke kommuner siden oppstarten 2016. Tilbakemeldingene er svært positive, og tre av fire forbrukere sier at de vil gjøre nærmere undersøkelser før de velger håndverker. Åtte av ti tror også at tiltaket bidrar til å redusere etterspørselen etter useriøse håndverkere. Både Stavanger kommune og Sandnes kommune har Tettpå-samarbeid med Skatteetaten.