Ikke bare-bare å gjøre hytta om til bolig
Stavanger kommune opplever økt pågang fra hytteeiere som ønsker å gjøre fritidsboligen sin om til bolig, for å få strømstøtte. Dette er ikke så enkelt som mange tror.
Kort sagt: Sjansen for å få bruksendring på hytta er liten.
– Av rundt 1500 fritidsboliger i kommunen er det kun noen få som er plassert i områder som er regulert til bolig – og heller ikke der er det rett fram å endre bruken, sier seksjonssjef Børge Kallesten i avdeling for byggesak og byantikvar.
Det stilles strengere tekniske krav til boliger enn til fritidsboliger. I arealer som er regulert for boliger stilles det også krav om tilgang til kommunale tjenester.
Kommuneplanen i Stavanger er basert på nasjonale føringer som sier noe om hva som kan bygges og hvor det kan bygges. I disse planene blir det ikke lagt opp til at fritidsboliger skal kunne gjøres om til boliger.
Har du hytte på Finnøy?
I tidligere Finnøy kommune har det vært egne retningslinjer som gjelder bosettingshensynet på de ikke-landfaste øyene. Her kan det være mulighet for bruksendring av fritidsbolig til bolig. Søknad om bruksendring i disse områdene, er avhengig av dispensasjon fra LNF-formålet i kommuneplanen. Det kan derfor være en tidkrevende søknadsprosess.
Sjekk reguleringsplanen
I kommunekartet kan du se om fritidsboligen din er en av de få som er plassert i et område som er regulert for boliger. Hvis den er det, har eiendommen gul farge. For å søke om bruksendring, må du finne et firma som er villig til å ta seg av søknadsprosessen for deg.
Hva koster det å søke?
Minimumsgebyret for å gjøre om fra fritidsbolig til bolig er på kr 14 900. I tillegg må du være forberedt på tekniske utbedringer på hytta for å tilfredsstille tekniske krav i tillegg til endrede skattesatser og økte kommunale utgifter.
Dersom hytta er plassert på en eiendom med grønn eller oransje farge på kartet, ligger den i et område som er regulert for fritidseiendom eller LNF-område/friområde. Da er sjansen svært liten for at du kan få bruksendring. Skulle du likevel ønske å søke, må du betale kr 7000 per dispensasjon som blir utløst, i tillegg til minimumsgebyret på kr 14 900.
Kontaktperson ved mediehenvendelser:
Børge Kallesten, seksjonssjef i avdeling for byggesak og byantikvar, tlf. 51 50 77 28 / 94 01 07 66
Kontaktinformasjon
Innbyggerservice
- Besøksadresse:
-
Olav Kyrres gate 23 4005 Stavanger
- Telefon:
- 51 50 70 90
- E-post:
- innbyggerservice@stavanger.kommune.no
Mandag–fredag kl. 08.30–15.00.
Du kan også treffe oss her:
Vikevåg: Asalveien 6
Judaberg: Judabergvegen 6