PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske. Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Talende web har to lesemoduser:
Pek og lytt
Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.
Marker og lytt
Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest
Fysioterapeutene og ergoterapeutene gir behandling, trening og tilrettelegging til innbyggere over 18 år. Dersom du har behov for fysioterapi eller ergoterapi, ta kontakt med ditt Helse og velferdskontor.
Innbyggere over 18 år med skade eller sykdom, som gjør det vanskelig å bevege seg eller klare gjøremål i hverdagen.
Kan du komme deg fra hjemmet til behandlingssted ved hjelp av bil, buss, drosje eller lignende, er fysioterapitjenester på et fysikalsk institutt aktuelt for deg.
Har du problemer med å komme deg ut av egen bolig for å få hjelp, skal du kontakte ditt lokale helse - og velferdskontor for kommunale fysioterapitjenester. Fysioterapeuter som er ansatt i den kommunale fysio- og ergoterapitjenesten gir behandlingstilbud til mennesker som ikke kan benytte seg av tjenester gitt på et fysikalsk institutt, eller som har behov for tjenester som må koordineres.
Slik søker du om fysio- eller ergoterapi
Dersom du ikke kan benytte deg av fysioterapitjenester på et fysikalsk institutt, eller du har behov for hjelp av ergoterapeut, sender du søknad om helse-og omsorgstjenester til ditt lokale helse- og velferdskontor. Helse- og velferdskontoret vurderer riktig tjeneste og henviser videre til Fysio- og ergoterapitjenesten. Alle søknader som blir innvilget blir prioritert etter hastegrad og fordelt til en terapeut. Det kan være ventetid før du får hjelp fra en fysioterapeut eller en ergoterapeut. Du betaler ikke noe for kommunale fysio- eller ergoterapitjenester.
Hvis du trenger fysikalsk behandling og kan dra til en avtalefysioterapeut på et institutt, tar du direkte kontakt med en av disse avtaleterapeutene for å avtale tid. Du betaler egenandel for behandlingene hos avtalefysioterapeut. Se Helsenorge.no for mer informasjon om egenandeler.
Behandling og trening
Fysioterapeutene tilbyr trening av bevegelse, balanse og styrke. I samarbeid med deg velger vi tiltak og behandling i aktiviteter som er viktige for deg. Vi gir behandling og trening i hjemmet ditt dersom du trenger det. Vi kommer også til deg dersom du bor på sykehjem, aldershjem eller bofellesskap. Noen ganger er det best at du kommer til våre lokaler for å få behandling. Behandling og trening kan foregå i gruppe eller enkeltvis.
Tilrettelegging for aktiv hverdag
Tilpasning av bolig
Er det hindringer som gjør det vanskelig for deg å komme inn og ut av hjemmet ditt? Eller har du problemer med å klare de daglige gjøremålene som er viktige for deg? Da kan ergoterapeutene foreslå gode løsninger for å tilrettelegge boligen. Vi kan finne nyttige hjelpemidler, og hjelper deg å søke NAV om disse. Vi kan også gi tips om hvordan du kan planlegge en ombygging, for eksempel for å få alle nødvendige rom på ett plan. Hvis du trenger å bygge om, kan du søke om tilskudd til tilpasning. Kontakt ditt helse- og velferdskontor dersom du trenger hjelp av en ergoterapeut til å vurdere din bolig. Hvis du tenker på å kjøpe en mer lettstelt bolig, kan det være lurt å ta med denne sjekklisten på visning.
Spesialtilpasset bil og elektriske rullestoler
Dersom du har en funksjonsnedsettelse kan du søke NAV om bil, ombygging og spesialtilpasning av bil. Ergoterapeuter i kommunen bidrar med å vurdere hvilke løsninger som passer for den enkelte.
Det er også kommunen som har ansvar for å undersøke behov for elektriske rullestoler og scootere for de som er dårlige til beins. Før noen kan bruke slike hjelpemidler må ergoterapeut i samråd med fastlegen sjekke om de som skal kjøre elektriske rullestoler er egnet til å ferdes ute i trafikken.
Forhindre fall
Vi kan vurdere din balanse og styrke dersom du har falt, eller er redd for å falle. Og vi kan komme hjem til deg med nyttige tips om hvordan redusere fallfaren.
Har du falt eller er redd for å falle, kan du få individuell oppfølging eller behandling i gruppe. I Torgveien 23 i Hillevåg har vi behandlende treningsgrupper Eldre i bevegelse- EiB, som drives av fysioterapeuter. Ergoterapeutene kan holde undervisning om fallforebygging til grupper, lag og foreninger.
Kontakt ditt helse- og velferdskontor dersom du trenger slik vurdering, trening eller undervisning.
Treningsgruppen Sterk og stødig
Dersom du er senior, litt ustø og kjenner at bena ikke er like sterke som før, kan vi anbefale treningsgruppene «Sterk og stødig». De er drevet av frivillige instruktører som får opplæring av våre fysioterapeuter. Treningen foregår i stående og gående og har hovedvekt på styrke i beina og balansetrening. Du må kunne gå innendørs uten støtte, men underveis i treningen kan du sette deg eller støtte deg på en stolrygg.
Fra høsten 2024 må du melde deg på for å delta i gruppene. For at treningen skal bli trygg og effektiv for alle, er det plass til maks 25 deltakere i hver gruppe. Det kan derfor bli ventelister i noen av gruppene.
Dersom du ønsker å melde deg på/sette deg på venteliste for gruppetreningstilbudet, kan du kontakte Fysio- og ergoterapitjenesten, resepsjonen, på tlf. 51 50 85 75
Sterk og stødig-gruppene i Stavanger foregår en gang i uken og følger skoleruten. Grupper og tider:
Storhaughallen, tirsdager 10-11
Øyahuset på Hundvåg, mandager 10-11 og 11-12 , og torsdager 11-12
Hinnasenteret, onsdager 13-14
Hetlandshallen, torsdager 11-12
Kvernevik bydelshus, tirsdager 11-12 og torsdager 11-12
Tasta sykehjem (dagsenteret), onsdager 14-15 og torsdager 14-15
Treningskontakt for personer med psykiske vansker eller rusproblematikk
Treningskontakt er et tilbud for deg med psykiske vansker eller rusproblematikk som vil bli mer fysisk aktiv. En treningskontakt hjelper deg med å finne egnede fysiske aktiviteter, og komme i gang med trening. På sikt er målet at du trener selv.