I Nablus skaper kommunen og innbyggerne grønne byrom og bedre miljøforhold gjennom målrettet treplanting og omsorg for byens grønne områder. Midt i utfordringene vokser både trærne og håpet for framtiden
Oppdatert
: 03.04.2025
Mellom fjellene Gerisim og Ebal på Vestbredden ligger byen Nablus – en av de eldste byene i Palestina, med en historie som strekker seg flere tusen år tilbake i tid. I dag er det en livlig by med universitet, industri og markeder, men samtidig en by preget av konflikter og usikkerhet. Selv om Nablus ligger et godt stykke unna Gaza, er den ikke uberørt av situasjonen i regionen. Politisk uro, økonomiske utfordringer og perioder med vold påvirker dagliglivet til innbyggerne.
Men i denne pressede virkeligheten finnes det også små frø av håp – bokstavelig talt. I over 17 år har Stavanger kommune, gjennom sitt klimakvoteprosjekt, bidratt til at blant annet over 7 700 trær har blitt plantet i Nablus. Trærne gir ikke bare skygge og grønnere byrom, men de er også et symbol på samarbeid og fellesskap på tvers av landegrenser.
Prosjektleder Abdelafo S. Aker understreker hvor viktig dette arbeidet har vært:
– Dette prosjektet har ikke bare gjort Nablus grønnere og vakrere, men har også bidratt til bedre miljøforhold i byen. Det viser hvor mye vi kan oppnå når vi satser på bærekraftige løsninger og samarbeid. Vi i Nablus kommune – og byens innbyggere – vil alltid være takknemlige for denne støtten, sier han.
Prosjektleder i Nablus Abdelafo S. Aker
Et vennskap som spirer og gror
Siden 1996 har Stavanger og Nablus vært offisielle vennskapsbyer. I 2007 tok Stavanger kommune det et steg videre ved å inkludere Nablus i sitt klimakvoteprosjekt. Prosjektet fikk oppstartshjelp fra Nablusforeningen, særlig gjennom Anndi Lomeland Jacobsen. Målet var å symbolsk kompensere for kommunens egne CO₂-utslipp ved å støtte lokale klimatiltak i Palestina og Madagaskar. I Nablus ble treplanting et naturlig valg. Med midler fra Stavanger har byen så langt plantet over 7 700 trær langs veier og i parker og skapt grønne lunger for innbyggerne. Nablus kommune har i tillegg en egen «barnehage» og et «sykehus» for trær – der skadede trær får pleie og en ny sjanse til å vokse.
I over 17 år har Stavanger kommune bidratt til at blant annet over 7 700 trær har blitt plantet i Nablus
Lokalt engasjement gir resultater
De siste årene har treplantingsprosjektet utviklet seg til å bli mer enn bare et miljøtiltak. Det har også engasjert byens innbyggere, spesielt barn og unge. Skoleelever, studenter og lokale organisasjoner har vært med på å plante trær og delta på foredrag om miljøvern.
Maria Aano Reme fra Nablusforeningen i Norge har selv sett hvordan prosjektet fungerer i praksis:
– Jeg var på en «tre-safari» i Nablus i 2018, der Aboud kjørte oss rundt til steder hvor trær har blitt plantet. Det gjorde et varig inntrykk. Fikentrær og andre hardføre, nyttige treslag sto der som små symboler på standhaftighet og framgang. Nablus har til og med et «nursery» – en barnehage for unge trær som ennå ikke er klare for utplanting – og et «sykehus» der de forsøker å redde skadde trær. Det er imponerende å se hvor mye kunnskap og kjærlighet innbyggerne har for plantene sine, forteller Reme.
For mange unge har dette vært en øyeåpner. Noen av dem har tidligere ødelagt trær i frustrasjon over den krevende situasjonen de lever i. Men etter at skolene og ungdomshusene begynte å involvere seg, har hærverket gått ned. Når man planter noe med egne hender, er det vanskeligere å rive det ned.
Studenter deltar i treplantingen
Samarbeid på tvers av grenser
Hvert år utarbeider prosjektlederen i Nablus, Abdelafo S. Aker, en prosjektplan og rapport om hvordan midlene fra Stavanger brukes. Planene godkjennes av Stavanger kommune før nye midler overføres. Dette sørger for at prosjektet fortsetter å vokse i riktig retning. Nablusforeningen har hele tiden vært en viktig støttespiller for prosjektet, både gjennom besøk i Nablus og i møter med politikere og administrasjon både i Nablus og i Stavanger.
Fra Nablus til Stavanger – kanskje via Stavanger-trærne?
Men forbindelsen mellom Stavanger og Nablus stopper ikke med vennskapsprosjektet. Palestina ligger langs en av verdens viktigste trekkruter for fugler – mellom Afrika og Europa. Hvert år flyr rundt 500 millioner fugler gjennom regionen, og mange av dem kan fortsette ferden videre nordover til Norge. Kanskje hviler noen av dem i trærne som Stavanger har vært med på å plante, før de setter kursen mot Rogaland og hekkeplassene der?Fugleflukt på en åker i Khan Yunis, Gaza, 13. januar 2021. Kilde: Middle East Monitor