Kommunen teller blomster og bier
Gresset langs veikantene er ikke bare en stripe med grønn pynt. Det er viktige leveområder for mange sjeldne planter og pollinerende insekter som bier og sommerfugler. Nå skal Stavanger kommune kartlegge hvilke planter og arter som finnes langs veien på Finnøy og Rennesøy for å på best mulig måte ta vare på naturen. På grunn av kartleggingen vil kantslåtten bli utsatt til biologene er ferdige den 20. august. 🌾
– Dette kan bety litt lengre gress langs veiene en kort stund, men her er fordelene mange, forteller naturforvalter Ida Ur Storberget i kommunen.
Avhengig av pollinerende insekter
🌸 Mennesker og flere blomsterarter i naturen er avhengige av pollinerende insekter, og at disse bestøver plantene. Rundt 30 prosent av all grønn mat vi spiser er pollinert av insekter. Insekter er også mat for flere fugler og dyr, og er en stor gruppe i naturens kretsløp. For hver art som blir utryddet påvirkes dette systemet, som til slutt kan føre til økosystemkollaps.
– Kommunen har en plan som skal bevare og øke mangfoldet, forstå insektene bedre og sikre flere og større områder, forteller naturforvalteren.
🐝 En tredjedel av de ville bie- og humleartene i Norge er truet av utryddelse. Humler er en av de gruppene med insekter som det finnes flere arter av jo lenger nord du kommer.
– Norge har derfor et spesielt ansvar å ta vare på dem, siden flere av artene ikke finnes andre steder i verden, sier Storberget.
Les mer om planen for de pollinerende insektene.
Miljøvennlig ugressbekjempelse
🍄 Grøntområdene til kommunen skal være insektsvennlige, plantene skal gjerne være spiselige og lokale planteslag blir brukt om mulig. Sprøytemidler mot insekter, sopp, ugress eller annet blir også unngått. De er effektive for å få vekk ugress, men er skadelige for natur, grunnvann og mennesker på lengre sikt. Nå luker kommunens avdeling for idrett og utemiljø gresset for hånd, slår ned vekstene med kantklipper eller koker ugresset med maskiner, slik at det dør.
– Ser du ugress, er det sannsynlig at du er i et trygt og giftfritt miljø. Ugress er en liten pris å betale for et trygt og godt miljø, sier Ida Ur Storberget.
Les mer om hvorfor bruken av sprøytemidler blir redusert.
Dette kan du gjøre!
De norske artene trenger leveområder og med små grep gjør du hagen din mer miljøvennlig. Hvis alle gjør hagen, balkongen eller fellesområdet sitt litt villere, kan vi gjøre en forskjell. 🦋
- Unngå å bruke robot-gressklipper hver dag. La det gro.
- Bruk torvfri plantejord.
- La blomstene i hagen din være i fred, og la treet stå.