Matsvinn på menyen i Lassamyra barnehage

Havregrøten som ble igjen etter frokosten tas ut av kjøleskapet. Nå blir det vafler til lunsj i Lassamyra barnehage. 
Publisert : 18.11.2024
Av : Eirik Skagen, kommunikasjonsavdelingen

– Plopp! 

Den klumpete og seige havregrøten treffer bollen.  

Det kribler i hendene til Signe Josefine, Ella og Magnus. 

Signe Josefine lemper den kalde havregrøten oppi bollen.
Signe Josefine lemper den kalde havregrøten oppi bollen.

– Av og til har vi laget bananbrød, andre ganger rundstykker – i dag skal vi lage vafler, forteller Liv Ingeborg Tengesdal til de spente barna. Hun er pedagogisk leder i Lassamyra barnehage. 

Barnehagen har i flere år arbeidet målrettet med å bruke mest mulig og kaste minst mulig mat. Og kanskje viktigst av alt: å vise barna hvordan man kan gjøre det. 

– Vi ønsker at både barn og voksne skal ha et bevisst og respektfullt forhold til maten, og det faktum at den både er produsert, fraktet og lagt ned et arbeid i før den kommer til matbordet vårt, forteller avdelingsleder i Tjensvollbarnehagene, Kjell Endre Aasmundtveit.

Her får du gode tips til hvordan du kan redusere matsvinnet.

40 kilo spiselig mat i søpla 

– Jeg fikk litt på tommeltottene. 

Ella har knust et egg i en skål. 

Etter et raskt papirtørk blander barna eggene sammen med mel, bakepulver og restene fra havregrøten. 

Magnus blander sammen ingrediensene.
Magnus blander sammen ingrediensene.

– Det er veldig kjekt å se hvordan de bruker restene, istedenfor å kaste det som blir igjen. Der har vi voksne mye å lære, sier Gabriele Brennhaugen i klima- og miljøavdelingen i Stavanger kommune. 

I 2021 kastet hver nordmann i snitt over 40 kilo spiselig mat hvert år, i følge matsvinnsutvalgets rapport. Det vil si at en tredel av all maten vi produserer, kaster vi i søpla. 

– Mange barnehager i Stavanger er flinke til å gi barna gode holdninger til mat og øke kunnskapen om hvordan man unngår matsvinn.  Det ser vi også her i Lassamyra barnehage, fortsetter Brennhaugen.

–  De gjør en viktig jobb! For forhåpentligvis vil disse barna vokse opp og ha et langt mer bærekraftig forhold til mat enn det samfunnet vårt har i dag.  

"Spis meg, ikke kast meg" – last ned et lærerikt, morsom og gratis stigespill om matsvinn her.

– Pass! Den er varm! 

Den første vaffelen er ferdigstekt og de tre unge kokkene vurderer resultatet. 

Fem år gammel jente får en vaffel. Jenta smiler
Gammel havregrøt har blitt til nystekt vaffel. Ella vil smake.

– Kan jeg få mer? 

Kontaktinformasjon

Gabriele Brennhaugen

Rådgiver, klima og miljø

Telefon:
51 50 74 37
E-post:
gabr@stavanger.kommune.no