Støtte til etablering av lading av tunge elektriske kjøretøy
- Bedrifter og virksomheter kan søke om støtte til etablering av lading av tunge elektriske kjøretøy.
- Bedrifter og virksomheter kan få inntil 1,5 millioner kroner i støtte.
- Stavanger kommune ønsker å gi økonomisk støtte til bedrifter og virksomheter som satser på utslippsfrie transportløsninger.
- Søknadsfristen er 13. juni.
Hvem kan søke om støtte?
- Bedrifter og virksomheter som ønsker å etablere ladere i Stavanger kommune.
- Bedrifter og virksomheter som ønsker å etablere og eie ladeinfrastruktur (AC- og/eller DC-ladere) for tunge elektriske kjøretøy (buss eller lastebil).
- Bedrifter og virksomheter som har økonomisk kapasitet til å finansiere prosjektet og drifte ladeinfrastrukturen i minst 5 år.
- Bedrifter eller virksomheter som er registrert i Enhetsregisteret (Brønnøysundregisteret).
Hva gis det støtte til? Støtten kan dekke:
- kjøp og montering av AC- og/eller DC-ladere til bruk for tunge elektriske kjøretøy
- fundamentering og kabelfremføring
- kommunikasjons- og betalingsløsninger
- skilting, oppmerking og sikkerhetstiltak
- integrert batteri og andre nødvendige komponenter
- kostnader til ekstern rådgivning og prosjektering.
Dette dekkes ikke:
- oppgradering av trafostasjoner
- leasing av ladeinfrastruktur eller utstyr
- ladepunkter for offentlig eide kjøretøy
- infrastruktur for lading eller utstyr som allerede er etablert eller påbegynt. Støtten gjelder kun for nye etableringer etter lanseringsdatoen 4. april
Virksomheten eller bedriften kan kun søke på én av kommunens støtteordninger for samme lokasjon (enten for varebiler eller tunge kjøretøy).
Hvordan fordeles støtten?
- Støtteordningen dekker inntil 50 % av de støtteberettigede kostnadene.
- Maksimalt tilskudd per virksomhet er 1,5 millioner kroner.
- Søkerne prioriteres basert på kriteriet kr/kW, hvor prosjekter med lavest omsøkt støttebeløp per tilgjengelige ladeeffekt prioriteres.
Eksempel: Dersom du søker om 1 million kroner i støtte for en ladestasjon med en total tilgjengelig effekt på 500 kW, vil kr/kW være 2000 kr/kW. Prosjekter og søknader med lavere kr/kW vil bli prioritert.
Total tilgjengelig ladeeffekt er den maksimale samtidig effekten ladepunktene kan levere i minst én time.
- Støtten utbetales etterskuddsvis, etter at anlegget er i drift og nødvendig dokumentasjon er levert. Støttebeløpet blir oppgitt i tilsagnsbrevet. Dersom investeringskostnadene viser seg å bli lavere enn forutsatt i søknaden, vil støttebeløpet nedjusteres til å utgjøre maksimalt 50 % av investeringskostnadene.
- Tildeling av støtte innebærer ikke at Stavanger kommune automatisk godkjenner tiltaket i henhold til øvrig regelverk.
- Søker har selv ansvar for å innhente nødvendige tillatelser eller andre relevante godkjenninger.
- Tilskuddet er økonomisk støtte, og gir ikke grunnlag for særbehandling i kommunale plan- eller byggesaker.
- Stavanger kommune forbeholder seg retten til å avvise søknader som ikke oppfyller formålet med støtteordningen, eller som vurderes å være i konflikt med øvrige kommunale målsetninger.
Dette må du vite:
- Vi definerer tunge kjøretøy som lastebiler eller buss med tillatt totalvekt over 3 500 kg.
- Anleggsmaskiner som gravemaskiner, hjullastere, dumpere og lignende, benyttet til profesjonell virksomhet innen bygg- og anleggssektoren blir i denne støtteordningen ikke definert som "tunge kjøretøy". Støtteordningen er rettet mot tyngre kjøretøy på veiene.
- Bedriften eller virksomheten kan kun søke på én av kommunens støtteordninger for samme lokasjon (enten for elektriske varebiler eller tunge elektriske kjøretøy).
- Ladeinfrastrukturen må være ferdigstilt og dokumentasjon sendt innen 13 måneder etter at tilsagn om støtte er gitt.
- Tilskuddet skal ha en utløsende effekt for gjennomføring av tiltaket, og tilskudd kan ikke dekke arbeid som allerede er igangsatt.
- Bedriften eller virksomheten må avgi egenerklæring om eventuelt mottak av annen bagatellstøtte i den aktuelle treårsperioden, jf. gjeldende forordninger i søknadskjemaet.
- Privatpersoner, offentlige aktører og borettslag/sameier får ikke støtte.
- Det er ikke mulig å kombinere denne støtten med andre offentlige tilskudd (f.eks. Enova) for samme prosjekt.
- Denne støtteordningen er basert på GBER artikkel 36a (støtte til ladeinfrastruktur), og ikke bagatellmessig støtte. For å sikre at det ikke gis dobbel offentlig støtte til samme prosjekt, må søker opplyse om eventuell annen støtte som virksomheten – eller andre selskaper i samme konsern – har mottatt til tilsvarende tiltak de siste tre årene.
- Støttemottakeren forplikter seg til å ha anlegget i drift i minst 5 år. Dersom dette kravet ikke oppfylles, kan kommunen kreve tilskuddet tilbakebetalt.
- Støtten gis til transportører som har behov for egne ladepunkter, og andre virksomheter som vil etablere anlegg for en eller flere identifiserte brukere av tunge elektriske kjøretøy. Ladeanlegget kan i tillegg tilrettelegges for andre brukere av tunge elektriske kjøretøy
- Stavanger kommune vil offentliggjøre navn på virksomheter som mottar støtte, uavhengig av støttebeløp. Ved å sende inn søknad godtar virksomheten at navnet på støttemottaker og tildelt beløp kan bli offentliggjort.
Slik går du frem, steg for steg:
- Fyll ut dette søknadsskjemaet og legg ved nødvendig dokumentasjon. Fristen er 13. juni 2025.
- Søknaden blir ferdigbehandlet innen fire uker etter fristen, deretter vil du vil få svar på om du har fått tilskudd eller ikke.
- Etter at ladeanlegget er etablert, sender du oss dokumentasjon på at arbeidet og installasjonen er utført. Dokumentasjonen for utbetaling må inneholde prosjektregnskap godkjent av en revisor med underliggende dokumentasjon, rapport om ferdigstillelse og bekreftelse fra autorisert installatør.
- Vi utbetaler støtten etter at dokumentasjonen som du har sendt oss er godkjent.
Hvorfor finnes denne ordningen?
Transportsektoren er en stor kilde til klimagassutslipp i Stavanger. Mens elektrifiseringen av personbiler har økt, har overgangen til tunge elektriske kjøretøy gått saktere, hovedsakelig på grunn av manglende ladeinfrastruktur.
Stavanger kommune ønsker å redusere denne barrieren ved å gi økonomisk støtte til bedrifter og virksomheter som satser på utslippsfrie transportløsninger.
Dette tiltaket er en del av kommunens strategi for å redusere klimagassutslippene fra transportsektoren med 80 prosent innen 2030 og 100 prosent innen 2040.
Støtteordningen finansieres av kommunens klima- og miljøfond.
Kontaktinformasjon
Volkan Durucu
Rådgiver, klima og elektrifisering
Stavanger kommune
- Mobil:
- 971 60 059
- E-post:
- volkan.durucu@stavanger.kommune.no