Slik fyrer du riktig
- Riktig fyring gir mindre svevestøv, bedre luftkvalitet og reduserer risiko for pipebrann.
- Et tegn på at veden brenner best mulig, er at flammene er klare, delvis gjennomsiktige og har en blåtone.
- Les mer på Rogaland brann og redning sin nettside
Slik fyrer du riktig
Ved å fyre riktig, bidrar du til å redusere utslippene av svevestøv fra vedfyring. Når mange fyrer i vedovner samtidig, øker mengden svevestøv i lufta. Det bidrar til dårlig luftkvalitet, noe som igjen kan gi helseplager. Samtidig reduserer riktig fyring til faren for pipebrann.
Rogaland brann og redning IKS har satt sammen disse tipsene for hvordan du fyrer riktig.
Følg ildstedets bruksanvisning
Det finnes mange typer ildsteder på markedet, med ulikt design, ulike typer trekkventiler og ulike funksjoner. Før du fyrer opp i ildstedet bør du sette deg inn i ildstedets bruksanvisning når det gjelder bruk og justering av lufttilførsel.
Bygg bålet riktig
- Plasser et par tørre vedkubber nederst.
- Bygg noen etasjer med mindre kvist og opptenningsved.
- Legg to til tre opptenningsbriketter øverst.
Tenn fra toppen
Opptenning fra toppen gir raskere oppvarming av brennkammeret. Da får man hurtig god trekk i ovnsrør og pipe, mer oksygen til flammene og høyere temperatur.
Sørg for nok luft
- La ventilene i vedovnen være helt åpne og sett gjerne ovnsdøra på gløtt de første 15 minuttene til det brenner godt.
- Ikke steng spjeldet så mye at flammen dør ut.
- Sørg for at det er nok friskluft i rommet, så ildstedet får “pusteluft”.
Når du legger på mer ved:
- Legg i nye kubber når flammene begynner å forsvinne og det meste av veden er blitt til glør.
- Unngå å fylle store mengder ved i ovnen, følg ovnens bruksanvisning.
Husk!
Fyr kun med rent trevirke. Ikke brenn behandlet eller impregnert materiale.