Plan for visuell kunst
I Stavanger skapes kunst av høy kvalitet. Vi har kunstnere, formidlere, kulturarbeidere og institusjoner som leverer viktige kunstopplevelser til innbyggerne. Kunst fremmer empati, refleksjon og kritisk tenkning, som er en forutsetning for et velfungerende demokrati. Kunstfeltet i Stavanger har vært i sterk utvikling de siste årene, og i kulturplanen ble det identifisert et behov for å se nærmere på det visuelle kunstfeltet og utviklingen av dette spesielt. Formålet med planen er å gi oversikt over utfordringene i det visuelle kunstfeltet og prioritere tiltak for å utvikle kunstbyen Stavanger.
Sammen skaper vi en levende kulturby
Plan for visuell kunst ble enstemmig vedtatt av kommunestyret i Stavanger den 19. juni 2023. Du finner den her.
KORT FORTALT - tre hovedmål
Stavanger kommune har i samarbeid med kunstfeltet utarbeidet en plan for visuell kunst for perioden 2023–2027. Tiltakene i planen er innrettet for å styrke strukturene for institusjonene, kunstnerne og andre aktører i det profesjonelle kunstfeltet. Infrastruktur som legger til rette for produksjon, formidling og faglig utvikling er avgjørende for nyskaping og høy kvalitet. Kunstnere og kulturarbeidere skal velge å etablere seg i Stavanger fordi vi har gode arbeidsvilkår og et mangfoldig kunstliv. Planens tiltak skal forsterke det som virker, teste ut noen nye forslag, og finne løsninger på utfordringer. Dette er planens tre hovedmål:
1. Innbyggerne skal ha nærhet til kunstopplevelser
Nærhet til kunstopplevelser betyr at kunsten er tilgjengelig for befolkningen i hverdagen og blir formidlet på en måte som gjør den relevant i innbyggernes liv.
2. Kunstnere skal ha gode arbeidsvilkår og utviklingsmuligheter
Gode arbeidsvilkår betyr å ha tilgang til produksjonsfasiliteter, få rimelig betaling for kunstnerisk arbeid og ha muligheter for faglig utvikling.
3. Kommunen skal bruke kunst og kunstnerisk kompetane i samarbeid om by- og samfunnsutviklingen
Kunst og kreativitet er viktig for sosial og miljømessig bærekraft. Det betyr at kommunen må finne flere måter å samarbeide med kunstnere og andre aktører i kunstfeltet på.
Plan for visuell kunst skal bygge videre på kulturplanens visjon, mål og perspektiv. Kommunens overordnede satsninger de neste 15 årene og hvordan vi skal oppfylle FN's bærekraftsmål er definert i kommuneplanen.
Les hele planen
Her kan du lese om hva vi vil jobbe med i planperioden og hvilken bakgrunnsinformasjon tiltakene og målsetningene er basert på.
Plan for visuell kunst 2023-2027
Det visuelle kunstfeltet i Stavanger
Med uttrykksformer som blant annet maleri, tekstilkunst, grafikk, skulptur, foto/video, stedsspesifikke og relasjonelle uttrykk, lydkunst, performance, nettkunst og gatekunst representerer feltet et mangfold av produksjonsformer, metoder og organisering av det kunstneriske arbeidet. I det visuelle feltet inngår kunstnere, aktører og institusjoner i tverrkunstneriske samarbeid både mellom kunstmiljøer og andre nasjonale og internasjonale fag- og forskningsmiljøer.
Sosiolog og kulturforsker Merete Jonvik v/Universitetet i Stavanger har utarbeidet en rapport som gir en oversikt over det lokale visuelle kunstfeltet høsten 2022. Rapporten finner du her
medvirkning
Her finner du informasjon om medvirkning til innholdet i planen og i planprosessen.
Plan for visuell kunst ble utarbeidet i samarbeid med det visuelle kunstfeltet. Det ble derfor etablert en referansegruppe med representanter fra det visuelle feltet. Gruppa ga innspill på planprosessen kommunen la opp til i arbeidet, informasjonsarbeid og opplegg for medvirkning og samskaping.
Medlemmene i Referansegruppa var:
Hanne Beate Ueland - Stavanger kunstmuseum, MUST
Hans Edward Hammonds - Bildende kunstneres forening Rogaland
Jane Sverdrupsen - Rogaland Kunstsenter
Juliette Kvarme Larsen og John Øivind Eggesbø - Studentrepresentant og rektor, Kunstskolen i Rogaland
Linnea B. Calder - Norske kunsthåndverkere Sør-vest Norge
Stavanger kommune inviterte alle interesserte til å gi innspill til planen i 3 steg:
1: Innspillfase 1 vår/sommer 2022
Styrker og utfordringer for det visuelle feltet i Stavanger.
I løpet av våren og sommeren 2022 har vi undersøkt hvordan det visuelle kunstfeltet ser ut i Stavanger i dag. Hvilke styrker kjennetegner kommunens kunstliv og hvilke utfordringer står aktørene i feltet overfor? Alle som har noe på hjertet, ble invitert til å bidra. Bidragene ble brukt for å gi oss et overblikk over hvilke styrker og utfordringer vi skal jobbe videre med.
2: Innspillfase 2 høst 2022
Forslag til tiltak
Medvirkningsprosessene for våren og sommeren 2022 ga oss innsikt i styrker og utfordringer på det visuelle feltet i Stavanger. I løpet av høsten og vinteren 2022 arbeidet vi videre med hva vi trenger å videreutvikle og hvordan vi kan løse utfordringene. Dette ble det gitt innspill på i et åpent møte med representanter og interesserte som møtte opp på Sølvberget den 28. september. I tillegg fikk vi mange skriftlige forslag. De totalt 51 innspillene kan du lese i denne oversikten over forslag til tiltak.
Møte om kunst i offentlige rom
Ordningen for kunst i offentlige rom ble lagt om i 2021, og dette var et plantema vi ønsket gå i dybden på. Vi arrangerte derfor et eget informasjons- og innspillmøte om kunst i offentlige rom. Der vi presenterte:
- Kommunens nye ordning for kunst i offentlige rom.
- Tilskuddsordninger som støtter opp om initiativ til kunstprosjekter.
- Hvordan kommunens Smart by-administrasjon samarbeider med kunstnere.
Oppsummering fra cafèdialogen vi hadde med deltakerne kan du se her.
3: Plan på høring vinter 2022/2023
Forslag til plan for visuell kunst ble sendt på høring. Her inviterte vi til å gi innspill på beskrivelser som burde endres, tiltak som burde tydeliggjøres, eller tiltak det er særlig viktig at prioriteres.
Vi har sammenfattet det representanter fra det visuelle feltet har sagt på kulturdialog, i innspillmøte med studentene ved Kunstskolen i Stavanger, i åpne møter på Rogaland kunstsenter, i skriftlige innspill via digitalt skjema på planens nettside og i møter med Stavanger kunstinstitusjoner.
Her finner du både et sammendrag av innspillene fra de ulike møtene, og en kortversjon som oppsummerer de viktigste styrkene og utfordringene.
Kontaktinformasjon
Nina Osland
rådgiver
Visuell kunst, scenekunst, film
- Mobil:
- 977 14 810
- E-post:
- nina.osland@stavanger.kommune.no