PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

  1. Hjem
  2. Kultur og fritid
  3. Prøv øyhopping!

Prøv øyhopping!

Du forbinder kanskje øyhopping med Syden og de, men vi har faktisk 37 øyer i Stavanger, også! Her kan du lese mer om noen av øyene, og få tips til hva du kan oppleve.

Når du lukker øynene og tenker på sommerferie.... hva ser du da? Kanskje er det sol, strand og vann? Eller fjelltopper, bekker og utsikt til horisonten i havgapet? Kanskje er det å utforske nye steder og lage nye minner?

Da er øyhopping i Stavanger midt i blinken. Øyriket vårt består av mange perler som du kanskje ikke kjenner så godt til fra før – 37 store og små øyer med nydelig natur, ypperlige badeplasser, grillsteder og fjelltopper. Se ørn på Sjernarøy, alpakka på Åmøy og rev på Fogn! Noen av øyene kommer du deg til med sykkel eller bil. Andre må du ta båt til. 

Vi vil gjerne inspirere deg til å utforske nye steder i sommermånedene – og skape lyspunkt for deg og dine. Sjekk også story-høydepunktet «Øyhopping» på kommunens Instagram

Trenger du hengekøye, kano, stormkjøkken eller annet friluftsutstyr? Sjekk ut Frilager

Kart med øyene utpekt

Ta med øypass!

I 2021laget vi et aktivitetspass for barn, der dere kan lese mer om øyene, krysse av for hver øy dere besøker, og løse oppgaver underveis.

Vi har ikke flere fysiske pass, men du kan laste ned digital versjon av passet her.

Frida med pass. Foto: Jeanette Osberg
Ta med passet i sommer, og se hvor mange øyer du rekker å besøke i løpet av ferien!

Byøyene Lindøy, Vassøy og Langøy

Hvordan kommer du deg dit?
Du kan ta hurtigbåt fra Fiskepiren i Stavanger sentrum til både Lindøy, Vassøy og Langøy. Til Vassøy går det i tillegg bilferge (fra samme kai som Tau-ferja gikk før). Kort båttur og mange avganger!

Hva er spesielt bra med disse øyene?
Lindøy er veldig barnevennlig med mange kjekke steder å leke. Øya er rullestolvennlig og har velholdte gang- og sykkelstier. Fotballbane, volleyballbane, gapahuk.

Langøy har lune viker og fine turområder. Fint å telte eller slå opp hengekøya! Vassøy har volleyballbane, fine piknik-steder, strand og kul hengebru til en holme!

Alle byøyene har offentlig miljøstasjon med toalett, grillplasser, bord og benker. Her er det fint å fiske!

Åmøy og Fjøløy

Hvordan kommer du deg dit?
Åmøy og Fjøløy ligger i kommunedelen Rennesøy er landfaste, og kan nås med bil via Rennfast. 

Hva er spesielt bra med disse øyene?
Fjøløy har mange spor etter andre verdenskrig. Her er det spennende å gå på oppdagelsesferd! Åmøy er sagaøya med helleristninger, gravsted, svaberg og åpent landskap som er flott for syklende besøk!

Du er velkommen til å telte på kommunens friområde på Fjøløy (der sauene går), men ikke sett opp teltet på innmark som er beitemark for kyr. Les mer om forskjellen på innmark og utmark her.

På Fjøløy kan du finne mange spor etter andre verdenskrig. (Foto: Jeanette Osberg)
På Fjøløy kan du finne mange spor etter andre verdenskrig. (Foto: Jeanette Osberg)
Pigghedlene på Åmøy er Stavangers høyeste bautasteiner. (Foto: Jeanette Osberg)
Pigghedlene på Åmøy er Stavangers høyeste bautasteiner. (Foto: Jeanette Osberg)

Fogn og Talgje

Hvordan kommer du deg dit?
Talgje er landfast, og du kan kjøre dit via Finnfast (tunellen mellom Rennesøy og Finnøy). I tillegg går det hurtigbåt fra Stavanger sentrum. Til Fogn må du ta båt – enten bilferge eller hurtigbåt fra Judaberg på Finnøy, eller hurtigbåt fra Stavanger sentrum. Husk god avstand om bord!

Hva er spesielt bra med disse øyene?
Det er veldig fint å sykle tur på disse øyene! Du finner også merkede turstier, fine badestrender med grillmuligheter. På Fogn må du sjekke ut Robin Hood-skogen, den er et eldorado for barn! Talgje er ei øy med rik historie, og har en steinkirke som har stått uforandret i 900 år!

Idyllisk på Talgje! (Foto: Camilla Torvik Tønne)
Idyllisk på Talgje! (Foto: Camilla Torvik Tønne)
Let etter hule eiker på Fogn, og slå opp teltet i Skinnvika! (Foto: Jeanette Osberg og Camilla Torvik Tønne)
Let etter hule eiker på Fogn, og slå opp teltet i Skinnvika! (Foto: Jeanette Osberg og Camilla Torvik Tønne)

Ombo og Sjernarøy

Hvordan kommer du deg dit?
Disse øyene ligger helt nord i Stavanger kommune. Sjernarøy er ikke én øy, men et helt øyrike i seg selv! Du kommer dit med hurtigbåt fra Stavanger sentrum, eller bilferge fra Judaberg. Til Ombo kommer du enten med hurtigbåt fra Fiskepiren, eller bilferge fra enten Judaberg eller Hjelmeland. 

Hva er spesielt bra med disse øyene?
Ombo har Stavangers høyeste fjell: Bandåsen! Mange flotte utsiktspunkter og bademuligheter. Sjernarøy er et mylder av øyer, holmer og skjær med masse fine viker. Marmorbrudd, fiskemuligheter og et rikt dyreliv. 

Lundasøyla på Sjernarøy.
Lundasøyla på Sjernarøy. Foto: Siri Haugland
Ombo er Stavangers største øy, og her er det mange steder å prøve fiskelykken. Hold også utkikk etter Ombogubben!  (Foto: Sigrun Sætrevik til venstre, Jeanette Osberg til høyre)
Ombo er Stavangers største øy, og her er det mange steder å prøve fiskelykken. Hold også utkikk etter Ombogubben! (Foto: Sigrun Sætrevik / Jeanette Osberg)

Sjekk kartet!

På kartet nedenfor kan du se detaljert plassering – og finne flere fine uteområder: Trykk på den lille firkanten øverst til høyre for å åpne kartet i eget vindu. Navigér deg rundt og klikk på de gule stjernene for å få opp tips! 

Det du lurer på om tur i naturen

Allemannsretten
Du kan gå fritt hvor du vil i utmark, så lenge det skjer på hensynsfull måte. Plikten til å ferdes sporløst og ikke gjøre unødig skade på terrenget eller forstyrre dyrelivet, gjelder alltid når vi ferdes i naturen. På innmark er reglene slik at du kan gå tur på veier og stier, så lenge du holder god avstand til hus, hytter, hager og gårdstun.

Innmark og utmark
Innmark er kort fortalt områder som brukes til matproduksjon og nyttevekster. Utmark er skog, fjell, strand, vann og naturområder som ikke er innmark.

Sporløs ferdsel
Allemannsretten gir oss rett til mye, men den innebærer også noen plikter. En av pliktene er å ta vare på naturen, og ikke la det ligge igjen spor etter oss. Dette kaller vi sporløs ferdsel.

En god regel er at alt du tar med deg ut i naturen, skal du også ta med deg hjem igjen. Ta med noe du kan samle søppel i, det gjelder også matrester, dopapir og annet. Hvis søppeldunken på stranda eller ved gapahuken er full, da må du ta med deg søppelet ditt til neste søppeldunk eller helt hjem. Overfylte søppeldunker kan du melde fra om på varsleomfeil.no

Bål og grilling
Du har generelt ikke lov til å gjøre opp ild i eller i nærheten av skogsmark i perioden 15. april til 15. september. Gjøres det ikke på forsvarlig måte, er selv engangsgrilling i parken ulovlig. Å tenne bål i strandkanten er derimot innafor, så lenge du ikke skader underlaget og forårsaker brannfare. Strengere lokale regler kan også forekomme. Følg med på hvilke regler som gjelder der du er og bruk tilrettelagte grillplasser. 

Telting og hengekøye
Du har lov til å slå opp telt utmark uten grunneierens samtykke, så lenge du ikke forstyrrer beboernes fred. Teltet og hengekøyen må plasseres minst 150 meter fra bebodde hus og hytter og kan maksimalt stå oppe i to døgn, med mindre du får grunneierens samtykke til å bli der lenger der lenger. Slår du opp telt på høyfjellet eller i et område fjernt fra bebyggelse, gjelder ikke tidsbegrensingen på to dager.

Hund på tur
Fra 1. april til 20. august må hunden gå i bånd. Noen steder er det utvidet båndtvang, så sett deg inn i lokale bestemmelser. Plukk opp etter hunden din og ta med avfall til nærmeste søppeldunk. Båndtvangen er der for å beskytte fugler i hekkesesongen, la viltet få fred når de har kalver/geiter og for å gi beitedyr fred til skjøtte kulturlandskapet vårt. Du bidrar til et rikt naturmangfold ved å holde hunden din i bånd!

Toalett
Noen av destinasjonene har offentlige toaletter, men av og til er kanskje nærmeste do langt unna. Da er det greit å ha med dopapir, søppelpose, en spade og antibac. Hvis du må gå på do i naturen, er det viktig å gå bort fra stien og grave et hull i bakken som du dekker til med for eksempel jord, mose og kvister. Ta med brukt dopapir, våtservietter og annet søppel i en pose som du enten tar med hjem eller kaster i nærmeste søppeldunk.

Mygg, knott og flått
Små insekter liker også å dra på øyhopping! Hvis du er på oppdagelsesferd i skog og kratt er det lurt å sjekke seg for flått etterpå. Klær kan gi god beskyttelse.

Mat og vann
Ta med mat og drikkevann på tur. Det kan være langt til nærmeste butikk og vannkraner når man er på tur. Noen av destinasjonene har sanitærbygg hvor man kan fylle på drikkeflaska.

Fogn på en fin dag! (Foto: Sigrun Sætrevik)
Fogn på en fin dag!

Inspirer hverandre!
Del gjerne aktiviteten du har fått støtte til, på Instagram med #lyspunkt2021 eller send oss bilder som vi kan dele her på nettsiden. Husk å få tillatelse fra de som er med på bildet. 

Masse påskeegg! Til venstre: Camilla Torvik Tønne
Til høyre: ordfører Kari Nessa Nordtun
Påskeharens hjelpere gjemte 450 påskeegg i 45 uteområder i Stavanger palmehelgen. Til venstre: Camilla Torvik Tønne. Til høyre: Ordfører Kari Nessa Nordtun.

Eggejakt i palmehelgen

Før påsken i 2021 viste vi fram 45 tips til steder der vi kan være ute sammen – fem i hver av de ni kommunedelene – på kommunens Instagram og Facebook story. Påskeharen fulgte med på tipsene våre, og lørdag 27. mars var det duket for eggejakt i uteområdene! 450 påskeegg var gjemt rundt omkring i den langstrakte kommunen vår.

 
Trenger du tips til kjekke uteområder? Her er 45 stykker, fem i hver av de ni kommunedelene. 
For å zoome inn og se detaljer om de 45 stedene, bruk det interaktive kartet litt lenger nede.
Trenger du tips til kjekke uteområder? Her er 45 stykker, fem i hver av de ni kommunedelene. For å zoome inn og se detaljer om de 45 stedene, bruk det interaktive kartet litt lenger nede.
 

45 kjekke steder å være ute 

Påskeeggene er borte nå, men du kan fortsatt besøke de 45 stedene! Zoom inn på kartet lenger oppe, eller se bilder, beskrivelser og detaljert kartutsnitt på Instagram: Gå inn på @stavangerkommune og klikk på «høydepunktet» som heter «Luftetips» i bioen på profilen (en liten sirkel).

Eiganes og Våland kommunedel
Bjergstedparken
Dyrsnes natursenter på Stokka
Kulverten ved gamle Gamlingen (mot Vålandsskogen)
Ledaalparken på Eiganes
Valbergtårnet (parken på nedsiden)

Finnøy kommunedel
Gardsvågen på Talgje
Kvitevik på Finnøy
Lundarvågen på Kyrkjøy
Robin Hood-skogen på Fogn
Teigen på Finnøy

Hillevåg kommunedel
Stavanger botaniske hage på Ullandhaug
Hillevåg torg (aktivitetsblokkene) 
Gapahuk bak Ullandhaugtårnet
Vannassen (to steder langs turveien rundt vannet)

Hinna kommunedel
Hindalsdammen
Gapahuk på Hinna
Gapahuk ved Tufteparken i Sørmarka
Gausel fritidsgård
Vaulen badeplass

Hundvåg kommunedel
Austrevigå på Roaldsøy (Dalen)
Grønnavigå på Buøy
Kuvigå
Lundsneset (22. juli-minnesmerket)
Trollskogen

Madla og Kvernevik kommunedel
Brutt lenke-monumentet i Kvernevik
Københavnbukta i Kvernevik
Malthaug ved Hafrsfjord
Speiderbrygga (Møllebukta)
Møllebukta

Rennesøy kommunedel
Dalestemmen
Flaggstang Heggland
Fjøløy fyr på Mosterøy
Fjøløy fort på Mosterøy
Prestvågen (Vikevåg)

Storhaug kommunedel
Badedammen
Emmausbukta
Kyviksmarka
Strømvig bad
Vardentoppen

Tasta kommunedel
Byhaugen
Stokkavatnet (rasteplass)
Tastaveden
Tasta idrettspark
Vardeneset

Øverst fra venstre: Brutt lenke i Kvernevik, Robin Hood-skogen på Fogn, fritidsgården på Gausel, Tasta idrettspark, Lundsneset på Hundvåg og Dyrsnes ved Stokkavannet.
Øverst fra venstre: Brutt lenke i Kvernevik, Robin Hood-skogen på Fogn, fritidsgården på Gausel, Tasta idrettspark, Lundsneset på Hundvåg og Dyrsnes ved Stokkavannet.

Vis oss lyspunktene dine!

Mange av oss som lever og jobber i Stavanger er flinke til å legge ut oppmuntrende bilder i sosiale kanaler om alt vi gjør som faktisk er lov. Vi går turer og tar bilder av de første vårblomstene, lager mat utendørs, får levert mat på døren og inviterer til utendørs feiringer rundt bålpannen. Og noen er jysla flinke til å holde liv i surdeigen.

Edette bilder du kan tenke deg å dele med flere?  

Vi tror bilder av koronavennlige aktiviteter kan gi ideer og inspirere andre, selv om vi er midt i en pandemi. For det er fortsatt mye vi kan finne på!   

Sammen ser vi hva som kan være kjekke lyspunkt i denne tiden, og sammen motiverer vi hverandre. Måten du kan dele dine lyspunkt på er å: 

  1. Ta bilde av noe du gjør som er et lyspunkt for deg i hverdagen.
  1. Legg bildet ut på Instagram (hvis du har åpen konto) eller Facebook (her må det være «jordklode»-symbol på innlegget) med emneknaggen #lyspunkt2021. Husk å spørre om lov hvis andre er med på bildet.
  1. Bla gjennom andre sine lyspunkt ved å søke opp emneknaggen, og bli inspirert til å gjøre nye ting sammen med flokken din. Ta gjerne nye bilder.

Etter påske kommer det en egen tilskuddsordning der helt vanlige folk – slike som deg ja – kan søke om pengestøtte til gode initiativer og ideer som skaper lyspunkt for andre. Følg med!

Fire bilder fra sosiale medier som er satt sammen i ett bilde. På det første bildet blåses det såpebobler av en kvinne på en fjelltopp i solnedgang. Det andre bildet viser en mann som holder en bok. Det tredje bildet er to barn foran Stavanger svømmehall. På det fjerde bildet stekes det pannekaker over et bål.
Merk dine bilder med #lyspunkt2021 i sosiale medier. Du kan også bruke story og tagge @stavangerkommune – kanskje vi reposter lyspunktet ditt?

Kontaktinformasjon

Jeanette Osberg

Prosjektleder, Foreldre vil være med!

Mobil:
924 35 441
E-post:
jeanette.osberg@stavanger.kommune.no