Jåttåturen
Information in other languages
Beskrivelse
Du kan gjerne starte turen ved roten av Jåttånuten og traske av sted på turveien kalt Ungdomsgeilen. Skogen åpner seg og du ser ut over gården Jåttens eldgamle kulturlandskap med flere tusen års historie.
Hele 26 gravhauger er funnet her, så bosetning har det vært langt tilbake. Gården var i kongens og biskopens eie og oppført som lensmannsgods i 1647. I 1906 var hele gården eid av private og besto av 85 bruk.
Klyngetun, steingjerder og kanskje ei vipe eller to viser deg vei, før du krysser motorveien og passerer Valbergmyra – en av Stavangers siste store sammenhengende myrer. Derfra går det lett i flatt terreng langs kommunegrensa mot Sola. Du får et kjapt vidsyn utover det som var den gamle flystripa fra 2. verdenskrig, før du dukker inn i det travle og ser byen vokse i høyt tempo på Forus.
Tenk at nå går du egentlig under vann! Stokkavatnet var dobbelt så stort som Store Stokkavatnet, og dekket store deler av det vi i dag kjenner som Forus. Fra 1906-1912 foregikk uttapping av Stokkavatnet. Dette ga bøndene rundt nytt jordbruksareal. 6 møller mot Gandsfjorden ble innløst, og vannet ble «snudd» og sendt til Hafrsfjord. Navn som Svanholmen og Bee (område til å skjære torv) stammer fra tiden før uttappingen.
En siste kraftanstrengelse tar deg opp bakkene forbi Godeset. På skolen kan du finne utfordringer og moro for den lekne. Turveien snor seg oppover og landskapet veksler mellom skog og hager.
I all hemmelighet runder du NATO og avslutter med et sjålent blikk opp mot Stavangers nest høyeste fjell, Jåttånuten. Fjellet bærer på mange hemmeligheter, der det kneiser 138 meter over fjorden langt der nede. Du trenger ikke være blyg, for nå er du i mål og kan notere nok en hverdagstur, i all offentlighet.
Tilgjengelighet
Du kan gå hele turen med barnevogn.