PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

  1. Hjem
  2. Kultur og fritid
  3. Tur og natur
  4. Dagsturhyttene

Dagsturhyttene i Stavanger

Kort fortalt:

 

Information in other languages

13. januar 2023 var det åpningsfest for den 22. dagsturhytta, og den andre hytta i Stavanger. Elever fra Hundvåg skole har gitt hytta navnet "Vennskapshyttå".

Om hytta

Vennskapshyttå er én av to dagsturhytter i Stavanger kommune. Den ligger på nordsiden av Hundvåg og har flott sjøutsikt til Ryfylke.

Turen til Vennskapshyttå passer godt for både store og små, også de med rullestol. På varme sommerdager er det mulig å bade på de gode sandstrendene eller i steintrappene som ble lagt etter Ryfast-prosjektet. På vindfulle vinterdager kan du fyre i vedovnen og sitte varmt og lunt i hytta.

  • Åpent: hele året
  • Selvbetjening: ja
  • Overnatting: nei
  • Passer for: alle som ønsker seg ut på tur. Det er en kort tur på gruset turvei ut til hytta. Det er en enkel tur som passer for alle aldre.
  • Turavstand: det er flere ruter inn til hytta. Den korteste ruta er ca. 1 kilometer lang, den lengste, rundt hele neset, er snaut 2 kilometer én vei.
  • Universell utformet adkomst: Ja, det er mulig å bruke turvei fra parkeringsplass ved Ryfylketunellen, eller fra bussholdeplass ut til hytta.
  • Toalett: nei
  • Bålpanne: nei

Her ligger dagsturhytta på Hundvåg, og parkerings- og turalternativer til Vennskapshyttå:

Tilkomst og parkering

Turen til Vennskapshyttå er skilta fra tre forskjellige parkeringsplasser: 

  1. Fra parkeringsplass fra Ryfasttunellen: 2 km tur/retur, tilgjengelig med manuell og elektrisk rullestol, antall høydemeter på turen er 13 meter.
  2. Fra parkeringsplass ved Lundesvingene: 1,6 km tur/retur, tilgjengelig med elektrisk rullestol, men litt bratt ned svingene til neset der dagsturhytta ligger, antall høydemeter på turen er 17 meter.
  3. Fra parkeringsplass ved Kisteneset: 4 km tur/retur, tilgjengelig med elektrisk rullestol, antall høydemeter på turen er 10 meter.

Alle tre turene går på gruset turvei helt inn til dagsturhytta. Turveien fra parkeringsplassen ved Ryfasttunellen er tilgjengelig med manuell og elektrisk rullestol, mens de andre er tilgjengelige med elektrisk rullestol. Parkeringsplassen ved Ryfasttunellen er størst og har god kapasitet.

Det er også mulig å ta buss til Vennskapshyttå. Buss nr 1. går fra Byterminalen i Stavanger sentrum. Bussen går hvert 8 minutt og det er det samme om du tar «Hundvåg øst/vest», eller «Hundvåg vest/øst». Du går av på busstoppet som heter «Brosmeveien». Se nettsidene til Kolumbus for å få til enhver tid oppdatert informasjon.

Turbeskrivelse til hytta

Turene inn til hytta er på gruset turvei. Alle turalternativene inn til hytta er belyst og turen er forholdsvis flat. Ikke la deg lure av få høydemetre, det er likevel flott utsikt inn mot Ryfylke og byøyer på flere steder inn til dagsturhytta.

På flere strekk inn mot hytta er det inngjerda beitedyr. Her må du holde hunden din i bånd, men 500 meter øst fra dagsturhytta er det et område der du kan slippe hunden løs. Dette området er merket med skilt. 

Området er et flott kulturlandskap med steingarder, fornminner og med mye fugleliv. Du har stor sannsynlighet for å se både vipe og hegre om du kommer på riktig årstid. Dersom du går fra parkeringen ved Ryfasttunellen (tur 1), kan du også stikke innom en fin lekeplass på veien. Tar du turen innom ytterst på Lundsneset (tur 3), kan du se minnesmerket for 22. juli.

 

Om hytta

Hytta ligger på øyas høyeste topp, Ørnakula, 166 meter over havet. Herfra kan du nyte den fantastiske utsikten over Ryfylke, mens du varmer føttene ved vedovnen i hytta. Om tåka gir dårlig sikt, kan familien koble av med litt lesestoff som er på hytta. Solcellepanelet gir deg leselys. 

Utedoen ligger like ved hytta.

  • Åpent: Hele året
  • Selvbetjening: Ja
  • Overnatting: Nei
  • Passer for: Passer for barn og voksne
  • Turavstand:  2.5km
  • Varighet: ca. en time
  • Universell utformet adkomst: Nei
  • Toalett: Ja
  • Bålpanne: Nei

 

Tilkomst og parkering

Ankomst med kollektivtransport: hurtigbåt fra Stavanger sentrum og ferje eller hurtigbåt fra Judaberg kai.

Parkering: Det finnes fire parkeringsmuligheter på Fogn: kaien, kyrkja, Joker Fogn, og ved Erås.

Turbeskrivelse til hytta

Turen starter ved Fogn kai, følg merkingen til butikken. Her går du over en gjerdeklyver og starter på turen i terrenget. Det er ulent terreng over beitemark, vær obs på å holde deg på stien. Når du kommer til veien ved Høgaste, krysser du veien og går over gjerdeklyver inn i terrenget. Følg merking gjennom beitelandskapet. På den siste stigningen mot Ørnakulå er det et kort parti med litt klyving, her er det satt opp tau som du kan holde deg i. 

Det er også mulig å gå en rundtur via Robin Hood skogen. Korteste turalternativ er fra Erås. Her starter du fra parkeringsplassen og følger merking. Alle turstiene på Fogn er merket med blå påler, stikryss er merket med skilt. 

Avstand: 5km t/r, Ørnareiret 165moh

Om dagsturhyttene:

Hyttene er designet av Rojo Arkitekter, de har et felles design og er på 15 kvadratmeter innvendig, med en enkel utforming med en dør og vinduer.

I Stavanger skal det i første omgang bygges to dagsturhytter. Hytta på Fogn sto klar til bruk i september 2022, mens hytta på Hundvåg hadde åpningingsfest 13. januar 2023.

Dagsturhytteprosjektet i Rogaland er et samarbeid mellom kommunene, Sparebankstiftelsen SR-Bank, frivillige organisasjoner og Rogaland fylkeskommune.

For å lese mer om prosjektet om dagturhyttene kan du klikke deg deg inn her.

Kontaktinformasjon

Aina Hovden Lunde

natur- og friluftslivsrådgiver

E-post:
aina.hovden.lunde@stavanger.kommune.no