- Stavanger kommune har i år gitt bort flere tusen tulipanløker.
- Nå er det ikke lenger flere tulipanløker igjen.
- Et mindre antall pinselilje-løker kan bli tilgjengelig senere.
- På denne siden finner du tips til tørking, lagring og planting av løkene.
Tomt for gratis tulipanløker
Kort fortalt:
Information in other languages
Hver vår sørger kommunen for at tusenvis av tulipaner pynter opp i sentrum. Men når de visner og bedene skal gjøres klare for sommerblomster, må de vekk.
Det vanlige er å la løkene bli til kompost, men hvorfor ikke gi dem bort – om noen vil ha? Vær tidlig ute, her kjører vi førstemann/kvinne til mølla-prinsippet.
Derfor gir vi bort tulipanløker
Det er for ressurskrevende for kommunen å tørke og lagre løkene riktig, og det må til om det skal dannes nye løker som gir blomstring. Dette krever altså et visst arbeid, som du selv også må ta hensyn til, hvis du henter deg noen kommuneløker. Se tips til lagring, tørking og planting nedenfor.
Løkene kan ikke blitt liggende i bedene i sentrum fra år til år, slik de gjerne gjør i mange private hager. De samme kommunale bedene brukes til sommerblomster straks tulipansesongen er over.
Hvor og når kan jeg hente løker?
Det er tomt for tulipanløker for i år. Et mindre antall pinselilje-løker blir tilgjengelig senere.
Når vi har tatt opp løkene fra bedene, fraktes de til kommunens utelager i Consul Sigvald Bergesens vei, ved Hillevågsvannet.
Vi legger ut informasjon her når det er løker å hente der.
I kommunens bed skal tulipaner og andre blomster få stå i fred.
Hvordan tørker og lagrer jeg løkene?
- La tulipanløk med stengel og blader tørke på et tørt og luftig sted, gjerne oppå en avis eller lignende.
- Når all næring fra stengel og blad har trukket ned i løken, fjernes de visne bladene og stilkene.
- Lagre løkene i en bod eller i kjelleren.
Vil du ha null arbeid med tørking og lagring, og sikre deg størst mulig grad av blomstring, kan det være et godt alternativ å heller kjøpe blomsterløk av god kvalitet.
Plantetips til høsten
Tulipanløker plantes til høsten, 2-3 ganger så dypt som høyden på løken. Bruk gjerne en plantespade. La det være rundt 10 cm mellom hver løk.
Løkene liker lett og luftig jord, gjerne iblandet sand eller annet som drenerer vannet godt. Kompost er også bra å blande i, det gir tulipanløkene god næring og bedre blomstring.
Blomsterløker du har satt i jorda, kan også bli stående år etter år, hvis du ikke driver sesongplanting i bedet, slik kommunen gjør. Vent uansett til stilken er vissen før du fjerner den. Da har løken i jorda fått næring til å danne blomstring neste år.
Sett gjerne tulipanløkene sammen med stauder som liker de samme vekstforholdene. Da kan staudene dekke over de visne tulipanbladene etter hvert som de vokser til.
Gjødsle gjerne litt etter at tulipanene har blomstret, slik at røttene kan bidra til å fylle løken med ny næring. Ikke gjødsle før tulipanen har blomstret. Det kan føre til en kortere blomstringsperiode.
Det kan være at du ikke lykkes med å få tulipanløkene til å blomstre igjen. Kommunens tulipanløker er for det meste produsert for mer varmekjære land enn oss her i Norge. Men en god og varm vår øker mulighetene. Det er bare å prøve!