Skal dere starte eller overta et serveringssted, eller selge mat fra en foodtruck eller matvogn, må dere søke om serveringsbevilling.
Serveringsbevilling
Kort fortalt
Når trenger dere serveringsbevilling?
Starte et nytt serveringssted
Planlegger dere å starte et nytt sted hvor det skal serveres mat og alkoholfri drikke? Da må dere søke om serveringsbevilling. Bevillingen gis til selskapet som eier stedet.
Overta et serveringssted med bevilling
Hvis dere skal overta og drive et serveringssted som har bevilling, må dere søke om egen serveringsbevilling senest 30 dager etter at dere inngikk avtale om å overta stedet. Da kan dere drive videre på tidligere eiers bevilling mens dere venter på at søknad om ny bevilling behandles.
Foodtrucks, matvogner og mobile enheter
For å kunne selge mat og alkoholfri drikke fra en foodtruck eller en mobil enhet som for eksempel en el-sykkel, en liten salgsvogn eller en matvogn, må dere søke om serveringsbevilling.
Søk om leie av kommunal grunn hos Stavanger kommune
Hvordan få serveringsbevilling?
- Serveringsloven stiller krav om uklanderlig vandel.
- Daglig leder må være ansatt ved stedet hvis ikke eier av stedet ivaretar denne rollen.
- Daglig leder ved stedet må ha bestått etablererprøven.
Dette må du gjøre før du søker om serveringsbevilling
Du må skaffe alle disse vedleggene før du sender søknaden:
- Firmaattester for alle selskaper som er involvert i driften av stedet
- Bekreftelse på bestått etablererprøve for serveringsbevilling for daglig leder på stedet. Her finner du informasjon om kurs.
- Adkomstdokumenter (for eksempel leiekontrakt eller skjøte). Ved fremleie må dere også sende oss tillatelse til fremleie og fremleiekontrakt.
- Aksjeselskaper må sende inn aksjeeierbok, ikke eldre enn seks måneder, med bekreftelse på eierandeler oppgitt i prosent.
- Eieroversikt helt ned til personnivå.
- Opplysninger om bakenforliggende eierforhold, for eksempel eiere bak aksjeselskapet, der driftsselskapet er helt eller delvis eid av andre selskaper.
- Grunneiers tillatelse til uteservering, hvis stedet skal ha uteservering.
- Ved uteservering angis arealet i antall kvadratmeter, og lengde x bredde oppgis.
- Plantegning hvor serveringsarealet inne og eventuelt ute er tydelig skravert.
- Dokumentasjon fra revisor/regnskapsfører på styrer og stedfortreders ansettelse i virksomheten.
- Overdragelsesavtale (dersom det er en overdragelse av eksisterende virksomhet).
- I noen tilfeller trenger vi flere opplysninger. Da tar vi kontakt med dere.
Slik søker du serveringsbevilling
Du søker om serveringsbevilling via elektronisk skjema.
Hvor lang tid tar det?
Søknad om serveringsbevilling behandles vanligvis innen 60 dager. Saksbehandlingstiden regnes fra det tidspunktet dere har sendt oss dokumentene vi trenger for å behandle søknaden.
Vi sender søknaden på høring til politiet og Skatteetaten. Hvis høringsinstansene har bemerkninger til søknaden, eller hvis dere gjør endringer underveis i søknadsbehandlingen, kan det ta lengre tid. Da vil vi orientere om forsinkelsen og når dere kan forvente svar.
Vi sender svaret til din digitale postkasse.
Lover og regler
Retningslinjer for salg, skjenking og servering i Stavanger kommune
E-guide for serveringsbransjen
Informasjon fra Mattilsynet om å starte matbedrift
Kontaktinformasjon
Juridisk avdeling
- Besøksadresse:
-
Postboks 8001 4068 Stavanger
- Telefon:
- 51 50 70 90
- E-post:
- bevilling@stavanger.kommune.no