Innovation Dock

Gründer? Slik etablerer du bedrift i Stavanger

Stavanger-regionen har den nest høyeste etablererraten i landet, og et rikt økosystem for grundere og nystartede bedrifter. Her finner du organisasjoner, nettverk og program for deg som ønsker å etablere eller oppnå vekst i egen bedrift.

Oppdatert : 08.11.2024

Har du planer om å starte en bedrift, men lurer på hvordan du kommer i gang? Eller trenger du hjelp til å komme videre fra startfasen? Da oppfordrer vi deg til å kontakte noen av kommunens samarbeidspartnere for rådgivning og støtte. 

Steg-for-steg oppstartsguide

Hvis du vil starte en bedrift i Stavanger-regionen anbefaler vi et besøk på Altinn. Her finner du en steg-for-steg oppstartsguide og en grundig veiledning for hvordan du går i gang. 

For deg som ønsker å starte i det små

Lurer du på om det går an starte tatoveringsstudio i kjellerstua? Eller om du kan gjøre drivhuset om til kaffebar? Kanskje ønsker du å selge ting du har dyrket eller produsert selv? Da kan du lese mer om hva som trengs her. 

Støtteorganisasjoner

Dette er bedrifter og offentlige institusjoner som jobber med oppstartsfasen gjennom samarbeid med nettverk og direkte med andre bedrifter.

Skape 
Skape tilbyr tre timer gratis rådgivning til deg som ønsker å starte en bedrift. De tilbyr også mange nyttige kurs.

Innovasjon Norge 
Innovasjon Norge tilbyr rådgivning, kompetanseheving og nettverksbygging, samt finansiering gjennom tilskudd og lån.

Akseleratorer

Akseleratorer støtter bedrifter som er i startsfasen gjennom opplæring, rådgivning og finansiering. Dette gjøres ofte gjennom et forretningsprogram i en begrenset tidsperiode og sammen med andre oppstartsbedrifter. 

ITSA 
ITSA tilbyr to intensive program: ITSA Start og ITSA Growth. Programmene er utformet med forelesninger, verksteder, nettverksmøter og gjesteforelesninger fra eksperter med kunnskap og erfaring. Dette gir oppstartsbedrifter og vekstselskaper en solid plattform å bygge videre fra. 

Fauna 
Programmet Fauna Eksperiment tilbyr et skreddersydd program til bærekraftige selskaper. Programmet gir tilgang på kompetanse, mentorer, investorer, alumninettverk og rentefri finansiering.

Gründeracademy 
Programmet Gründerakademiet er drevet av Validé, en av Norges ledende inkubatorer som holder til i Stavanger. Gjennom programmet vil du også få en innføring i forretningsutvikling, jus, ledelse, markedsføring, salg og presentasjonsteknikk. I tillegg får du tett oppfølging fra forretningsutviklere, og møter en rekke dyktige gründere som er i samme situasjon som deg.

Stavanger Unlimited
Storhaug og Kvernevik Unlimited er er en akselerator for startups som har løsninger på sosiale utfordringer i eget nabolag. Her kan du søke om økonomisk støtte og hjelp til å utvikle og modne den sosiale ideen og bedriften. 

For studenter

Lyspæren innovasjonshus og LevelUp studentinkubator

Lyspæren og LevelUp er et tilbud til alle studenter ved UiS som er interessert i å starte egen bedrift. Der kan du få gratis råd og veiledning.

Inkubator

En startup inkubator er et samarbeidsprogram for å hjelpe nye startups med å lykkes. De tilbyr arbeidsområder, såkornsfond, mentorhjelp, og trening til å drive selskapet ditt. 

Validé 
Validé har rundt 50 nye bedrifter som er med i inkubatoren årlig. Her vil du få én-til-én rådgivning med Validés forretningsutviklere. De har særlig kompetanse innen energi, helse og digitalisering.  

Scale up

Et scale up program er designet for å hjelpe etablerte og nye entreprenører som har et høyt potensiale for vekst. Dette gjøres ved å komme seg inn i nye markeder eller ved å tilpasse forretningsmodellen. 

Slingshot 
Slingshot er en ideell organisasjon med mål om å skalere selskaper langs Norges vestkyst. Målet er å skape vekst og bærekraftige arbeidsplasser. Programmet retter seg mot  selskaper i oppstartsfasen med uutnyttet vekstpotensial. 

Coworking spaces

Coworking er det navnet sier, steder hvor mennesker fra forskjellige bedrifter kommer sammen for å jobbe, dele kunnskap og utforske ideer.

Innovation Dock
Innovation Dock har lokasjoner i både Stavanger og Sandnes, og passer for bedrifter i alle faser. Det er et sted laget for samarbeid og for mennesker som inspirer hverandre. 

Fomo  
Fomo er et kontorfelleskap med unike kontor- og møtelokaliteter. Fomo blir gjerne kalt `en lekeplass for innovasjon´. 

Innoasis 
Innoasis er stedet for entreprenørsjeler, kommunehelter, investorer og utviklere; for alle som drømmer om å skape løsninger for smartere og grønnere samfunn. Her finner du en 4000 kvadratmeter stor verktøykasse som tilbyr deg og bedriften din det du trenger for å vokse og skalere.

Klynger 

Stavanger er hjem til flere klynger som styrker samarbeidet mellom næringslivet og det offentlige. Klyngene gir tilgang til verdifulle nettverk, muligheter for utveksling av erfaringer, ny kunnskap og innovasjon. Klyngeprogrammet Norwegian Innovation Clusters er et statlig finansiert klyngeprogram som skal bidra til verdiskaping gjennom bærekraftig innovasjon.

Energi:  Energy Transition Norway  
Energy Transition Norway er en energiklynge med det overordnede mål å lede overgangen til energiløsninger med lavutslipp ved å utvikle fornybare og bærekraftige energiløsninger, samt forbedre eksisterende energiløsninger.

Havvind: Norwegian Offshore Wind Cluster 
Norwegian Offshore Wind Cluster skal være en foretrukket global totalleverandør innenfor flytende offshore vindparker. Med mange års erfaring innen olje og gass, har bedriften en unik kompetanse når det bygges stadig flere installasjoner lengre til havs.

Havbruk: Stiim Aqua Cluster 
Stiim Aqua Cluster representerer et innovasjonsøkosystem for havbruksrelaterte. Teknologioverføring er grunnpilaren i Stiim, og skiller seg fra andre havbruksklynger ved å ha en arena hvor sterke teknologimiljøer inne olje- og gass, automasjon og elektronikk, robotikk, maritim avansert mekanisk industri og It, jobber tett sammen med den etablerte havbruksnæringen for å akselerere veksten globalt.

Smartby: Nordic Edge Smart City innovation Cluster  
Smart City Innovation Cluster ønsker å være en drivkraft for utviklingen av smartere byer og lokalsamfunn. Klyngen er et samarbeid mellom næringslivet, FoU-miljøer og offentlige aktører, for å utvikle smartby-løsninger for og med byene. Klyngesamarbeidet gjør veien til markedet kortere for kommunen, og kommunen mer tilgjengelig for markedet. 

Transportinfrastruktur: VIA 
VIA - næringsklyngen for transportinfrastruktur er den ledende klyngen for sikker, smart og bærekraftig transportinfrastruktur. VIA skal bidra til smart og bærekraftig utvikling av veier, tunneler, broer og bane som gir økt sikkerhet og færre ulykker. Dette er viktig for trafikantene, for brann- og redningsmannskapene, for transportnæringen og våre byer og regioner. 

Helse og velferd: Norwegian Smart Care Cluste 
NSCC sitt oppdrag er å legge til rette for at medlemmer kan samarbeide for at de bedre og raskere kan lykkes med kommersialisering av nye løsninger og salg av helsetjenester og velferdsteknologiske løsninger og tjenester både for det private og offentlige markedet, i Norge, Norden og internasjonalt. 

Illustrasjonsbilde av ansatt