PC: Hald Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hald Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

  1. Hjem
  2. Bolig og bygg
  3. Byantikvaren i Stavanger

Tre nominerte til verneprisen 2018

Koch Parfymeri, Hermetikklaboratoriet og tre sjøhus på Holmen er nominert til verneprisen 2018. Prisen deles ut 13. desember.

de tre kandidatene

Verneprisen deles ut til bygg i Stavanger som har blitt ekstra godt bevart, eller som er tilbakeført til opprinnelig utseende. Årets tema er næringsbygg, og det står mellom følgende kandidater:

1. Øivind Johnsen for Johan P. Johnsens sjøhus på Holmen 
2. Reidun Koch Kalvig for Koch parfymeri sitt nyrenoverte forretningsbygg i Kirkegata
3. Base Property for Hermetikkindustriens laboratorium på Eiganes

Årets tema: Næringsbygg

For å lykkes som næringsdrivende er man nødt til å følge med på trender og forholde seg til et stadig skiftende marked. Derfor er det ikke rart at mange næringsbygg endres ofte, i takt med sitt omskiftelige innhold. Men noen bedrifter er også opptatt av tradisjon og dyrker kvalitetene i historiske omgivelser. Slike bedrifter bidrar ofte positivt til nabolaget og tilfører byen en ekstra dimensjon.

I utvelgelsen av kandidater til årets vernepris, har juryen vurdert næringsbygg som:
- er godt bevart i sin opprinnelige form
- har blitt rehabilitert og tilbakeført til opprinnelig utseende
- har fått ny bruk på byggets premisser
- har bidratt til å bevare eller berike et helt historisk gatemiljø 

De tre nominerte

sjøhustrio
Johan P. Johnsens sjøhus i Nedre Holmegate 22 (hvitt), og de to sjøhusene i Holmeallmenningen 3 og Norbøgata 11 (oransje).

Kandidat nr. 1: Øivind Johnsen – nominert for bevaring av tre sjøhus på Holmen

Firmaet Johan P. Johnsen AS ble grunnlagt i 1947 og har alltid holdt til i sentrum. Dagens innehaver, Øivind Johnsen, er Johan P. Johnsen sønn. Han har gode forutsetninger for å trekke de lange linjene, for han måtte tidlig trå til som leder: faren døde allerede i 1959. Snart 50 år senere har Øivind Johnsen, 76 år gammel, ingen planer om å legge opp.

Etter en omflakkende tilværelse som leietaker ulike steder i byen, kom firmaet Johan P. Johnsen AS på 70-tallet til Nedre Holmegate 22, et sjøhus fra rett etter Holmen-brannen i 1860. Dette sjøhuset fikk de noe senere kjøpe, men alt mens de leide huset, satte Øivind Johnsen i gang med rehabilitering på egenhånd. Dette var et tidkrevende arbeid som måtte foregå etter arbeidstid. Blant annet brukte han hele våren, sommeren og et langt stykke av høsten på å legge om taket. Han hadde ikke gjort noe slikt før, men det gikk greit, for en som er fingernem. Han fikk ogå god hjelp av arkitekt Louis Kloster, som var i gang med rehabilitering av nabobygningene, kjent som De Røde Sjøhus.

Kloster og De Røde Sjøhus fikk en høythengende, internasjonal pris (fra Europa Nostra) i 1978, men firmaet Johan P. Johnsen A/S har ikke blitt nominert til noen pris før nå  – 40 år senere! 

På 1990-tallet kjøpte firmaet to sjøhus til, nemlig Holmeallmenningen 3 og Norbøgata 11, som ligger vegg i vegg med hverandre på andre siden av den lille parkeringsplassen. Der har firmaet lager, og de leier ut til en thairestaurant. Firmaet eier også bolighuset bak de to gule sjøhusene, og dessuten Øvre Holmegate 32 der Bøker og Børst holder til. I Holmeallmenningen 3 har de måtte grave og jekke opp for å få bedre takhøyde til restaurantlokalet. Ellers har de beholdt husene slik de var fra gammelt av. De tre sjøhusene fremstår nå som noen av de mest autentiske i byen.

Firmaet har i alle år vist en nøktern holdning til sjøhusene sine, som har fått stå som før, uten store ombygginger og endringer. Denne formen for bevaring er ofte vanskeligere å oppdage og verdsette enn de store rehaviliteringsprosjektene. Men de uendrede og godt ivaretatte byggene er likevel de aller viktigste formidlerne av byggeskikk og bygningshistorie.

før og etter
Koch Parfymeri før renoveringen (til venstre) og etter (til høyre).

Kandidat nr. 2: Koch Parfymeri i Kirkegata, v/Reidun Koch Kalvig

"Kochs Parfumeri- og Drougeriforretning" har holdt til i Kirkegata siden 1896. De startet opp i nummer 24, men i midten av de harde 30-åra måtte de flytte til Kirkegata 23. Her har de holdt til siden. Koch er et av landets eldste parfymerier, og drives i dag av fjerde generasjon; Reidun Koch Kalvig.

Første etasje i Kirkegata 23 er oppført i 1807, men huset var gjennom en rekke påbygginger og endringer som begynte allerede få år etter oppførelsen. I 1918 ble huset forhøyet til sin nåværende høyde, samtidig som det fikk nye vinduer og en ny forretningsfasade i jugendstil. Huset ble igjen forandret i 1936, da arkitekt Torleiv Våland tilførte et moteriktig, funksjonalistisk formspråk. Dette utrykket forsvant delvis etter en brann på midten av 60-tallet. Igjen sto en hybrid av ulike byggetrinn påklistret noen nye elementer fra modernismen.

Da Reidun Koch Kalvig skulle renovere huset, falt valget på å tilbakeføre bygningen nokså nøyaktig til utseendet den hadde fått hundre år tidligere, med en klassisk forretningsfasade i jugendstil; med gesimsbånd, dører og vinduer i teak. Hun hadde også en drøm om å male huset rosa!

I januar 2018 satte de i gang. Arkitekt Jonny Johansen og Byantikvaren bidro, og det ble til og med enighet om en passende rosa kulør. En konservator fra Arkeologisk museum kom på besøk for å dokumenterte tapetlagene. Familiemedlemmene så de ulike stadiene bli avdekket og mimret tilbake til gamle tider. Å gå «inn til margen i huset» var en morsom og spennende prosess. Det dukket opp vakre detaljer og mye informasjon om bygningens historie. Familien dokumenterte prosessen gjennom bilder.

- Vi har lagt sjel og skjorte i dette, sier Reidun Koch Kalvig, og forteller videre:
- En av hovedgrunnene til å gi bygningen et stilriktig, historisk preg har vært å signalisere at Koch Parfymeri er en tradisjonsrik bedrift, med fagkunnskap og en lang historie i byen. En tradisjonsbedrift, rett og slett. Mitt inntrykk er at folk begynner å bli mer bevisste på det som er lokalt forankret, sier Koch Kalvig.

Resultatet har blitt godt tatt imot av kundene, til og med rosafargen. Prosjektet har tilsynelatende også inspirert naboene, som nå har renovert og shinet opp sine eiendommer.

hermetikken to bilder

Kandidat nr. 3: Hermetikklaboratoriet i Niels Juels gate, v/Base Property

Hermetikkindustriens laboratorium er en markant bygning både i bybildet på Eiganes og i byens historie. Laboratoriet ble reist på initiativ fra hermetikknæringen selv, for å huse det vi i dag ville kalt en FoU-institusjon – en bransjeforskningsinstitusjon som skulle utvikle bedre produkter og konserveringsmetoder.

Huset ble tegnet av Sigurd Lunde og innviet i 1931. Senere kom det på nabotomten en fagskole for hermetikk- og næringsmiddelbehandling (Hermetikkfagskolen), slik at bransjen også kunne utdanne sine egne fagfolk og fremtidige forskere. 

Laboratoriet holdt stand i mange år, også etter at hermetikkindustrien i byen ble faset ut på 1970-tallet. Fra 1985 levde laboratoriet videre som en del av virksomheten til stiftelsen NORCONSERV. Men i 2006 ble NORCONSERV en del av Måltidets hus på Ullandhaug og solgte både laboratorie- og skolebygget til Stavanger kommune. Da var begge byggene allerede i nokså dårlig stand, og i kommunalt eie gikk de inn i en dvale, bare avbrutt av periodevis ad-hoc-bruk. Etterbruken var stort sett begrenset til skolebygget, mens laboratoriet stod tomt.

Knappe ti år senere hadde kommunen gitt opp å fylle byggene med nytt innhold og la dem ut for salg igjen. Da fulgte det med en medgift i form av en ny reguleringsplan som ikke lenger dikterte offentlig bruk – men som til gjengjeld la vernerestriksjoner på eksteriørene og deler av interiørene. Base Property kom på banen og sikret seg anlegget, og de satte straks i gang med ombygging og rehabilitering med Brandsberg-Dahls arkitektkontor på laget. I fjor var laboratoriet ferdig til bruk, med kontorer for eiendomsselskapet selv, utleiekontorer for flere leietakere og restaurant i sokkeletasjen.

Odd Are Njå fra Base Property forteller:
- Som eiendomsutviklere så vi potensialet i arkitekturen og kvaliteten på bygningsmassen fra 1931, selv om det krevde en fullstendig renovering – bokstavelig talt fra topp til tå. Utfordringen lå nettopp i å bevare og integrere det verneverdige med det moderne og funksjonelle, en utfordring som ga oss motivasjon til å gå løs på prosjektet. Huset fungerer nå på alle måter optimalt. Vi har kontor- og møteromsfasiliteter som tilfredsstiller ethvert behov og en sammensetning av leietakere som inspirerer og motiverer hverandre. Med Matmagasinet fanger vi også alt fra forretningsfolk og politikere, til familier og pensjonister. Det er tydelig at Hermetikken er blitt det etterlengtede møtestedet bydelen har savnet.

Dette prosjektet fikk Cityprisen i 2017 og var også nominert til Stavanger kommunes byggeskikkpris i år. 

Om verneprisen

Verneprisen deles ut av Stavanger kommune og Fortidsminneforeningen. Prisen tildeles eiere av verneverdige hus i Stavanger som har gjennomført en vellykket rehabilitering, eller som har tatt vare på huset i dets originale tilstand.

Verneprisen ble første gang delt ut i 1999. Prisen består av et diplom, en messingplakett og 25 000 kroner. Plaketten har Fortidsminneforeningens emblem som motiv og skal festes på huset. Verneprisen tildeles av kommunalstyret for byutvikling. 

Årets jury består av Kari Raustein (leder for kommunalstyret for byutvikling), Olav Hodneland (leder for Stavanger Arkitektforening) og Michael Heng fra Fortidsminneforeningen. I tillegg har folkeopinionen vært representert i form av en "folkestemme". Den kandidaten flest stemte på i sosiale medier og på kommunens nettside, fikk folkestemmen inn i juryen. 

Tidligere vinnere

Disse har mottatt Stavanger kommunes vernepris:

2017: Bjarne og Ola Helland, Kongsgata 34
2016: AS Fjelde, Nygata 1
2015: Hege Benedicte Blom, Normanns gate 27
2014: Finn Gjedebo. "Absinthen", Nedre Banegate 41
2013: Borettslaget Tjensvold 2, Hans E. Kincks gate 2, 4 og 6
2012: Hilde Garlid og Tom Bjørn-Nielsen, St. Svithuns gate 33
2011: Petra Skarstein Valheim, Skogsbakken 28 på Jåttå
2010: Hulda Drange, Øvre Strandgate 60
2009: Else og Dag Lambrigtsen, Muségata 55
2008: Stavanger Tinfabrik AS, kontorbygningen i Ryfylkegata
2007: Else Buch, Nedre Tordenskjolds gate 1
2006: Marthe Isdahl og Ian John Walker, Bøkkersmauet 9
2005: Kitt Sandvik og Simon Rudkin, Admiral Cruys gate  15
2004: Sissel Anita Hanssen og Henrik Kobro, Jelsagata 49
2003: Kari og Kjell Helle Olsen, Prinsens gate 29
2002: Petter Hegre, Dronningens gate 36 (nå St. Svithuns gate 38)
2001: Kari Smådal og Sigurd Turøy, Storhaug allé 25
2000: Teknisk Bureau Eiendom AS, Køhlerhuset, Frida Hansens v. 5
1999: Kari Næss, Haugvaldstadminde, Haugvaldstadminde 8