- Kommunen har renovert de to demningene (damanlegget) i Vannassen på Åsen.
- Anleggsarbeidet startet i november 2023, og ble ferdig i midten av november 2024.
- Store deler av området er åpnet opp for ferdsel igjen, bare rundt demningene og nedenfor dem er det fremdeles byggegjerder.
- Vannverkstjernet fylles opp igjen med naturlig tilsig av vann.
Rehabilitering av demningene i Vannassen
Kort fortalt:
Arbeidet går mot slutten
Anleggsarbeidet blir ferdig i midten av november, et par måneder før tidligere meldt.
Hvorfor nye demninger
Vassverkstjørna, eller Vannassen, har to demninger på totalt er 220 meter. De har eksistert i over 100 år.
Kravene fra myndighetene til damanlegg er gjennom årene blitt strengere. Flere måtte rehabiliteres, blant andre de to i Vannassen, slik at vi kunne beholde tjernet, selve perlen i friområdet. Slike vann er viktige for både fugler, dyr og mennesker.
Kommunen har valgt å bygge en fyllingsdam, som er den beste løsningen for miljø og klima. Fyllingsdammer har skråninger, og i Vannassen kan de brukes til stier og som akebakker.
På grunn av dagens strenge krav til utforming av damanlegg, blir de nye demningene langt kraftigere enn tidligere. De ligger omlag en meter høyere i terrenget enn før og bli betydelig bredere.
Om anleggsarbeidet
To nye demninger er bygget siden arbeidene startet i november 2023, og vannstanden i tjernet har vært senket ned med nær fire og en halv meter under første del av anleggsarbeidet. Fra mai 2024 er tjernet blitt fylt opp med naturlig tilsig av vann.
Noen glimt fra anlegget tidlig i mai 2024:
Trær og annen vegetasjonen et stykke nedenfor demningene ble fjernet i forbindelse med arbeidet, men bare det nødvendige for å etablere nye demninger og nye turstier oppå og nedenfor demningene. Øst i Vannassen-området måtte rundt 200 meter av en stor vannledning skiftes ut. I forbindelse med arbeidet er noen trær felt langs turveien.
Felte trær ble gitt til Vibemyr skoleverksted, som er drevet av Kirken Bymisjon, og Gand videregående skole. De produserer begge ved, som en del av yrkesopplæringen for ungdom som ikke passer inn i vanlig skole.
Skråningene på demningene er tilsådd med gress. Mot tjernet skrår 60 cm høye og grove trinn i stein ned mot vannet. Trappetrinn går ned til vannet ved en ny bru mellom de to demningene.
Under brua går et nytt bekkeløp ut fra Vannassen og rundt hundre meter nedover skråningen. På lengre sikt er målet å forlenge bekken. Stort sett blir det lite vann i den, men den er veldig god å ha når det regner mye. Et bekkeløp vil ha bedre kapasitet enn om vi legger vannet i rør. Bekker er dessuten viktige for insekter, fugler – og barn i alle aldre.
Friområdet har fått flere turstier, noen av dem godt tilgjengelige med vogner og rullestol tre nye gapahuker og noen nye sittergrupper og benker. En av gapahukene er i hundeluftingsområdet.
En fast fugleøy er bygget ute i Vannassen, Den er et nytt og godt hekkeområde litt på avstand fra oss mennesker.
Konsekvenser for dere som bruker Vannassen
- Mye av friområdet er åpnet for ferdsel. Der det ennå er stengt, følg skiltede midlertidige omveier.
- Hundeluftingsområdet på Åsen er dessverre ikke klart til åpning helt enda. Det gjenstår litt arbeid før området igjen kan tas i bruk som hundelutingsområdet. I mellomtiden kan lufteområdet i Timoteiveien benyttes. Se andre lufteområder her.
Arbeidet fram mot nytt damanlegg
1. Kartlegging og utvikling
- 2017-2021: Stavanger kommunen kartla tilstanden til dammene (demningene) på Vannassen.
- Undersøkelser avdekket at den over 100 år gamle dammen har store mangler i forhold til dagens regelverk.
- Kommunen gjennomførte flere tiltak for å sikre og overvåke damanlegget.
- April 2021: Utvalg for miljø og utbygging (UMU) vedtok at kommunen skal i gang med forprosjekt for rehabilitering av dammene ved Vannassen.
- Kommunen satte i gang arbeidet med mulige løsninger for nytt damanlegg, som ble lagt fram for politisk behandling.
2. Prosjektering
- November 2021: Utvalg for miljø og utbygging vedtok løsningen for rehabilitering av dammene.
- Den nye løsningen skal bli bedre for friluftslivet, ivareta naturmangfoldet i området og legge til rette for åpning av bekk ned mot Blåtoppveien.
3. Anleggsperiode
- Anleggsperiode fra november 2023.
- Frislipp-området for hund (sirkustomten) er riggområde for anlegget.
- Anleggsperioden var beregnet å vare et drøyt år. Den vil være over i november 2024.
Vannassens historie
På kartene heter den Vannverktstjørna, for dette var vannverket for gamle Hetland kommune. Demningene sto ferdige i 1919 og skulle være kommunens kilde for drikkevann. Men i 1936 ble det slutt med drikkevann fra Vannassen, og det var innbyggerne glade for. Vannet smakte nemlig ikke godt.
Rundt vannet var det åpent terreng og dyrket mark. Fram mot 60-tallet ble det plantet skog i området. Senere er det kommet flere turstier, lekeapparater og lufteområde for hunder i dette lille friområdet, som har god forbindelse både til turveien langs Gandsfjorden og byens største friområde i Sørmarka.
Andre demninger i kommunen
I tillegg til de to demningene i Vannassen har kommunen ansvar for Austbøstemmen på Rennesøy, Hindalsdammen ved Vaulen og Bleidammen på Finnøy.
- Austbøstemmen var tidligere drikkevannskilde og kraftverk. Dammen ble renovert i 2015 i tråd med dagens krav til sikkerhet. Magasinet ble samtidig senket tre meter, av hensyn til sikkerheten.
- Hindalsdammen er en gammel gårdsdam tilhørende Hindal gård. Dammen er fredet av Riksantikvaren, og demningen krever kun mindre utbedringer.
- Bleivatnet på Finnøy er et tidligere drikkevannsmagasin for øya, og her trengs det ingen store tiltak.
Kontaktinformasjon
Mari Wigestrand
prosjektleder
Utbyggingsavdelingen
- Mobil:
- 995 83 950
- Telefon:
- 51 50 84 97
- E-post:
- mwigestrand@stavanger.kommune.no
«"NVE gir tillatelse til at Stavanger kommune kan senke vannstanden i Dam Vannassen fra kote 43,45 til kote 39 i perioden 1. november 2023 til 1. mai 2024. Tillatelsen er gitt i medhold av vannressursloven § 8."»