- På under et år får kommunen på plass opp 75 –100 midlertidige boliger til ukrainske flyktninger.
- Byggingen avlaster boligkøen for studenter og andre.
Midlertidige boliger til ukrainske flyktninger
Kort fortalt:
Bakgrunn
Nasjonale myndigheter har oppfordret kommunene til å ta imot og skaffe boliger til ukrainske flyktninger. En del flyktninger klarer å finne bolig på egen hånd, men mange trenger hjelp. Derfor etablerer Stavanger kommune midlertidige boliger ulike steder i kommunen.
Å fordele den midlertidige bosettingen på flere bydeler er viktig for å spre avlastningen på boligmarkedet og gjør det mulig for frivillige og andre å stille opp for flyktningene rundt om i kommunen.
Å bistå med boliger som ukrainere kan leie, er en av måtene kommunen bidrar til å hjelpe de som flykter fra krigen. Samtidig avlaster kommunen med dette boligkøen for studenter og andre i Stavanger.
Flyktningene blir ikke bare bosatt i kommunen, de får også oppfølging av flyktningetjenesten i i inntil 18 måneder etter behov, og med egen oppfølging i bofelleskapene.
- Les også om annen hjelp og informasjon til ukrainske flyktninger.
Rask og fleksibel løsning
Muligheten til å etablere boligene så raskt, skyldes raske politiske beslutninger og bevilgninger, men også en egen forskrift, som gir unntak fra mange av kravene i plan- og bygningsloven.
Tillatelsen til å ha de midlertidige flyktningeboligene stående på de ulike stedene gjelder i to år, med mulighet for å søke om forlengelse ett år om gangen. Når det gjelder krigen i Ukraina og flyktningsituasjonen, er det meste uforutsigbart.
Måten Stavanger har løst boligbehovet på for flyktningene, og med det bidratt til det nasjonale behovet for å løse situasjonen for ukrainere på flukt fra krigen, vekker oppsikt. Flere kommuner bruker nå Stavanger kommune som inspirasjon i sitt arbeid med å huse flyktninger.
Når det gjelder selve byggene, er de svært fleksible, og kan lett deles opp og gjenbrukes andre steder og til andre formål når behovene endrer seg.
Her etableres midlertidige flyktningeboliger
Husabøryggen, Hundvåg bydel:
40 modulboliger for enslige og par i felles tun. Boligene, som alle er på 35 kvadratmeter, er universelt utforme. Kommunen har tilpasset modulbyggene gjennom materialvalg, utforming og estetisk utrykk. Byggene skal tilby flyktningene et godt bomiljø, og har blant annet utformet byggene i en vinkelform med et felles tun i midten. Der settes det ut benker, plantes trær og busker og etableres sykkelparkering.
Boligene er satt opp av Fleksihus AS, som har bidratt med gode løsninger for beboerne og omgivelsene. Innflytting på ettersommeren 2024.
Mariero, Hinna bydel:
To tomter nedenfor Hetland videregående og ved Tyrihans barnehage, der kommunen eier rivningsklare boliger, blir klargjort for et bofellesskap med 30-40 små boenheter. Hyblene får med eget bad og deler felleskjøkken, oppholdsrom, vaskerom og boder.
Kommunen har kjøpt modulene fra Studentsamskipnaden i Stavanger. På Ullandhaug har de var svært populære boliger for utenlandske studenter. Modulene settes etter planen på tomtene høsten 2024, og skal være klare for innflytting rundt nyttår 2024/2025.
Plasseringen av modulene tilpasses nabolaget og tomten, som blir opparbeidet for et hyggelig bomiljø.
Prosjektet forutsetter at søknaden om å rive de gamle boligene og søknaden om å sette opp modulboligene etter «Ukraina-forskriften» blir godkjent.
Bekkefaret, Hillevåg bydel
To av modulbyggene som utgjorde tidligere Bekketunet barnehage, bygges om til 16 boliger for ukrainere. Blir det bevilget mer midler, blir flere av modulene bygget om til boliger, fortrinnsvis for familier.
Totalentreprenør: Lothe Bygg AS.
Ytre Tasta, Tasta bydel
Stavanger kommune leier lokaler av Kirkens bymisjon i Sjøbakken. Bygget har tidligere blitt brukt av Rogaland A-senter som behandlingsinstitusjon (Rogaland A-senter), og er nå gjort klart for å ta imot 18 flyktninger i bofellesskap. Rommene har egne bad og felles kjøkken, oppholdsrom og vaskerom. Innflytting skjer fra august 2024.
Politisk behandling
- Anmodning om bosetting i 2024, formannskapet, februar 2024
- Anskaffelse av modulbygg for bosetting av ukrainske flyktninger, bystyret, februar 2024.
Bystyret har også bevilget midler til etablering av boliger i gjennomganger av kommuneøkonomien våren 2024.
Informasjon til nabolag
Etableringene av midlertidige flyktningeboliger er fritatt fra regler om nabovarsel i plan- og bygningsloven. Vi informerer lokalmiljøet med skilt på byggeplassen og gjennom sms-varsling til det nære nabolaget som er berørt av byggingen.
Kontaktinformasjon
Beate Lea Håland
Driftsleder Ukraina-prosjektet
Boligbygg, eiendom
- Telefon:
- 51 91 23 98
- E-post:
- beate.lea.haland@stavanger.kommune.no