Leve hele livet
Stavanger kommune har som mål at flest mulig har et aktivt liv og klarer seg selv best mulig. Vi kaller det Leve hele livet!
Leve HELE LIVET er en satsing innen helse og velferd.
Som en del av satsingen har kommunen inkludert oppfølgingen av regjeringens kvalitetsreform for eldre, som også har fått navnet Leve hele livet. Stavanger kommune har vedtatt å styrke innsatsen innen områdene mat og måltid, aktivitet og fellesskap og aldersvennlig samfunn.
Kostråd for eldre
Som en del av arbeidet har det blitt uarbeidet en brosjyre med kostråd for eldre innbyggere. Her får du tips som er nyttig for alle, men også for de som har dårlig matlyst eller strever med å få i seg nok energi av andre grunner. Les mer i brosjyren ved å trykke her.
Aldersvennlig samfunn
Arbeidet med aldersvennlig samfunn videreføres gjennom deltakelse i nettverket for aldersvennlige samfunn som ledes av Senteret for et aldersvennlig Norge.
Det er nedsatt en arbeidsgruppe på tvers av fagområdene i kommunen som samarbeider for at Stavanger skal bli mer aldersvennlig.
Hva er målet med Leve hele livet?
Det er et mål at innbyggere i Stavanger kommune skal få tjenester og tilbud som støtter dem i å leve hele livet, og fylle dagene med det som er viktig for dem. Vi spør derfor innbyggerne "Hva er viktig for deg?"
Satsingen retter seg mot innbyggere i alle aldre, uavhengig av diagnose eller funksjon. Innbyggere med god helse skal tilbys kunnskap og råd for å ta gode helsevalg. Innbyggere som har behov for helse- og velferdstjenester skal få tjenester på en måte som støtter de til å ha et aktivt liv og klarer seg best mulig med utganspunkt i sine ressurser og muligheter. Dette gjør vi ved å ta i bruk teknologi, kunnskap og metoder som bidrar til aktivitet, mestring og selvstendighet.
Metoder og tilnærminger
Som en del av Leve HELE LIVET satsingen har vi tatt i bruk ulike metoder og tilnærminger tilpasset ulike målgrupper. Felles for alle er at de skal ta utgangspunkt i den enkeltes ressurser og tiltakene skal bidra til mestring, deltakelse og god livskvalitet.
Positiv atferdsstøtte (PAS)
For personer med utviklingshemming implementeres Positiv atferdsstøtte (PAS) som verdi og rammeverk.
Les mer om PAS i brosjyren her.
Stavanger kommune har laget en film om PAS i samarbeid med VID vitenskapeligee høgskole, Sandnes kommune og Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester (USHT).
Hvordan lykkes med arbeidet?
For at Stavanger kommune skal lykkes med arbeidet, må holdninger endres hos brukere, pårørende, ansatte og i organisasjonen ellers.
Ansatte innen helse- og velferdstjenestene skal ikke lenger gi tjenester som fratar brukerne evnen til egenomsorg. I stedet skal ansatte veilede, trene og støtte brukerne i å mestre hverdagen slik at de kan leve hjemme lengst mulig, opprettholde funksjonsnivået sitt, delta aktivt i samfunnet og dermed få økt livskvalitet.
Informasjon om tilbud som kan bidra til aktivitet og deltakelse med andre er en viktig del av satsingen. Å gjøre tilbud kjent for de som kan ha nytte av disse jobber vi også med. Stavanger kommune har derfor arrangert både "Fyll dagen" og "Kor går me?" for å spre informasjon om aktiviteter og tilbud.
Det jobbes aktivt med å finne gode løsninger for å spre informasjon om aktiviteter og tilbud. Blant annet har aktivitetskatalogen under blitt utarbeidet.
Å bidra til at flere deltar på aktiviteter sammen med andre, kan bidra til å redusere ensomhet blant Stavanger kommunes innbyggere.
Skal du kjøpe ny bolig?
Da kan det være lurt å sjekke om boligen er godt tilrettelagt også om helsen skulle endre seg.
Fysio- og ergoterapitjenesten har utarbeidet en brosjyre med noen nyttige og enkle tips i forkant av et boligkjøp.
Du finner brosjyren her.
Stavanger kommune
Kommuneplanen 2010-2025 har god helse for alle som et delmål. En av strategiene er å forebygge og begrense sykdom og tilrettelegge for at flere brukere skal kunne bo hjemme lengst mulig. Kommuneplanen peker også på samhandlingsreformen og at det skal lønne seg å forebygge sykdom framfor å reparere i etterkant.
Våre fire delprosjekter
Leve hele livet 3.0 inneholder tiltak og aktiviteter i fire innsatsområder: helsefremmende og forebyggende tiltak, velferdsteknologi, hverdagsrehabilitering og hverdagsmestring. Disse skal sammen ivareta ulike behov fra innbyggere uavhengig av alder og diagnose: for å beholde god helse, for bedring etter funksjonssvikt og for å leve godt med funksjonssvikt eller sykdom.
Stavanger kommune har som mål at flest mulig har et aktivt liv og klarer seg selv best mulig.
Vi kaller det leve hele livet!
Aktivitetskatalog – bedre helse i mer aktivitet
Stavanger kommune legger til rette for helsefremmende og forebyggende tiltak – hele livet. Denne aktivitetskatalogen gir deg en oversikt over aktiviteter og tilbud som kan være aktuelle for å få et mer aktivt og selvstendig liv.
Idrettstilbud
Har du lyst til å drive med idrett, men er usikker på hvilke tilbud som er tilpasset deg og dine behov?
Både Rogaland idrettskretts, Olympiatoppen Sørvest og Idrettsrådet har masse kunnskap om hva som kan være aktuelt for deg.
Kontaktinformasjon
Helsehuset Stavanger
- Besøksadresse:
-
Badehusgata 37 4014 Stavanger
- Telefon:
- 51 50 81 00
- E-post:
- helsehuset@stavanger.kommune.no