Gjenbruk og ombruk

Innkjøp, forbruk og avfall — repeat! Jo mer bevisste vi er på hvor mye vi kjøper, hva vi kjøper og hvordan vi kan bevare det lengst mulig, jo bedre kan vi ta hensyn til miljø og klima. Et til pluss er at vi kan spare mye penger også!

Stavanger kommune handler for store beløp. Mye av dette er papir, mat, klær og andre forbruksvarer,  samt større gjenstander som møbler og hvitevarer. Drivstoff er også noe vi kjøper til kommunens kjøretøy. For å produsere og frakte alle disse varene blir det brukt råstoffer og energi.

Hørt om ombrukslageret? ♻️

Ombruk betyr at man bruker noe om igjen, med en liten eller ingen endring av produktet. Derfor har ombrukslageret også et verksted for å finjustere møblene ved behov. Det er både økonomiske og miljømessige fordeler med å satse på ombruk.

På ombrukslageret oppbevarer kommunen møbler og inventar som vi ikke lenger bruker, helt til det skal brukes igjen. Hvis en avdeling i kommunen trenger noen nye (gamle?) bord eller stoler, eller kanskje en spinningsykkel eller en varmepumpe, så kan de finne det her.

🤔 Men hvordan funker dette?

Møbler og annet fra ombrukslageret kan bestilles via en digital bestillingsløsning. Dette gjør det enklere for alle kommunes ansatte å bestille og se hva som er tilgjengelig. Her får de også se tall som viser hvor mye utslipp de sparer på ombruket av hver enkelt gjenstand sammenlignet med å kjøpe nytt. Ved å ombruke sparer vi ressurser og vi reduserer klimagassutslippet, siden vi ikke trenger å få produsert nye materialer. 🌱

Happy (miljøvennlig) shopping! 😎🛍️

Forlatt skatt

♻️ Forlatt skatt er et prosjekt som gir arbeidstrening, språktrening og kunnskap om det grønne skiftet til deltakere og ansatte i komunen, og fokuserer på gjenbruk og gjenvinning. Arbeidstreningssenteret får inn møbler og inventar fra kommunale foretak og boliger, og videreformidler dem videre til noen i kommunen som trenger dem.

Til nå har de gitt ut møbler og inventar til flyktningtjenesten, rehab, barnehager, bofelleskap og Sølvberget. Noen møbler trenger litt ekstra kjærlighet før de blir gitt ut igjen, og da blir det gjort justeringer – legge på nytt trekk på stolen eller pusse en benkeplate med sandpapir.

Vaskeri og kantinegruppen til arbeidstreningssenteret tar i mot tekstiler fra det utegruppene kommer inn med. Her får deltakere vaske, brette og måle tingene som kommer inn. Dette hjelper også på språktreningen.

Her kommer det et supert tips fra forlatt skatt:

  • Du kan forlenge livet til utendørsmøbler av tre hvis du setter beina i litt olje i 30 minutter. Beina på utendørsmøbler trekker ofte til seg mye vann og ender opp med å råtne, og dette trikset forhindrer dette! Da får du brukt opp oljerestene og møblene dine holder mye lengre.

👉 Avdelinger i kommunen som trenger noe kan ta kontakt med arbeidstreningssenteret og høre hva de har inne på lageret.

 

Bruk brukt!

Nettsiden brukbrukt.no er et interkommunalt samarbeid mellom Stavanger kommune, Sandnes kommune og IVAR.

Kommunene i IVAR-regionen jobber for å redusere avfallsmengdene. På denne nettsiden finner du gode tips og lenker til fine lokale initiativ som alle bidrar i dette arbeidet.

Å hindre at avfall oppstår, ved å gjenbruke, reparere, bruke rester og ha et bevisst forhold til forbruk og innkjøp, er det viktigste vi kan gjøre for å redusere avfallsmengdene.

Søndagsåpne garasjer

Hver vår inviterer Stavanger kommune, sammen med Sandnes kommune, Sola kommune og Randaberg kommune, til Søndagsåpne garasjer. Målet med arrangementet er å holde ting i omløp lengst mulig før det går i søppelet og å redusere mengden avfall. 

Du kan lese mer om Søndagsåpne garasjer på arrangementets egen nettside.

Utleie av servise 

Stavanger kommune tilbyr leie servise som kopper, tallerkener og bestikk til bruk på forskjellige arrangementer. Det er av kraftig plastmateriale og kan brukes både inne og ute.

Dette er et prøveprosjekt for å redusere bruken av engangsprodukter i Stavanger kommune, og konseptet vil først bli testet ut i kommunedelene Finnøy og Hillevåg.

Du bestiller og henter det du trenger til ditt arrangement det du trenger hos innbyggertorget på Judaberg eller eller hos Dekket Bord AS i Hillevåg. Det eneste du trenger å gjøre før du leverer det tilbake, er å skylle av matrestene. Oppvasken tar utleveringen seg av.

Reparasjonskafé

Stavanger kommune tilgjengelig en verktøypakke som frivillige arrangører av reparasjonskafeer kan låne gratis. Vi har utstyr både i Stavanger sentrum og hos Innbyggertorget på Judaberg. Lokaler og reparatører til å håndtere verktøyet må du skaffe på egen hånd. Du kan lese mer om konseptet reparasjonskafé og hvordan du selv kan arrangere en på prosjektets egen nettside. Ta kontakt med oss dersom du har spørsmål eller dersom du ønsker å arrangere en reparasjonskafe.

Verkstedet på Sølvberget

Verkstedet er et skaperverksted i 3. etasje på Sølvberget. De som jobber i Verkstedet gir råd og veiledning i bruk av utstyret, men du har selv ansvar for det du vil lage. Vi kan for eksempel hjelpe deg med å finne bøker om hvordan du fikser en glidelås, men du gjør jobben.

I Verkstedet har vi fokus på kreativitet, gjenbruk og bærekraft. Vi har blant annet 3D-printer, vinylkutter, fotoprinter, buttonsmaskin og forskjellige typer symaskiner til disposisjon. Noe av utstyret bruker materiale du må betale litt for. Du betaler med VIPPS eller kort. Utstyret kan ikke brukes til kommersiell virksomhet.

Hvem kan bruke Verkstedet?

Verkstedet er tilrettelagt for ungdom og voksne. Det 10 års aldersgrense. Barn mellom 10 og 12 år må være i følge med en voksen.

Les mer om Verkstedet