1. Klimastavanger
  2. Samarbeid med andre
  3. Share North Squared

Miljøvennlige transportformer i nye boligprosjekter

SHARE North Squared er et samarbeidsprosjekt der vi jobber for flere miljøvennlige transportformer i nye boligområder.

I 2022 fikk Stavanger kommune, Kolumbus og Jåttå utbyggerselskap 5 millioner kroner til prosjektet fra EU-prosjektet SHARE North Squared. Hovedmålet i prosjektet er å utvikle og implementere ulike mobilitetstiltak i boligprosjektet Jåtun på Jåttå.

– Vi jobber med å legge til rette for mer miljøvennlige transportformer i nye boligprosjekter – blant annet i form av bildeling, trygg sykkelparkering, bysykler og el-sparkesykler, sier Imme Dirks Eskeland, prosjektleder i Stavanger kommune. 

Dette er målene for prosjektet:

  • redusere etterspørselen etter parkering, og behovet for egen privatbil
  • øke bærekraft, ressurs- og arealeffektivitet i eiendomsutvikling
  • edusere byggekostnader og bidra til sosial bærekraft

– Vi ser også på digitale løsninger som kan gjøre det enklere for beboere å reise kollektivt og dele på transporten. Informasjonen om når neste bussen/neste toget går, hvor mange delingsbiler, bysykler og el-sparkesykler som er ledige, må være lett tilgjengelig, sier Dirks Eskeland. 

Samarbeidspartnerne jobber også med å utvikle en digital plattform som skal inspirere, være et nyttig verktøy og gi gode retningslinjer for arkitekter, planleggere, prosjektledere og utviklere. 

SHARE North squared logo

Mer om SHARE-North Squared- prosjektet

Mobilitetsprosjektet «SHARE-North Squared» (2023-2026) er en del av Nordsjøprogrammet til EU (InterReg Northern Sea). Programmet skal bidra til en grønn og bærekraftig fremtid for Nordsjøområdet.

I 2022 fikk Stavanger kommune, Kolumbus og Jåttå utbyggerselskap 5 millioner kroner til prosjektet.

SHARE North Sqaured er et samarbeid mellom andre kommuner og organisasjoner i Tyskland, Nederland, Belgia, Danmark og Sverige. Prosjektet startet opp i 2023 og vil vare ut 2026.

Denne oversikten gir et mer detaljert bilde av prosjektets mål, aktører og deres respektive roller i å fremme delt mobilitet og bærekraft i eiendomsutviklingsprosjekter på tvers av Europa.

Byen Bremen (DE): Prosjektkoordinator, ledende i prosjektet, ansvarlig for policyutvikling og implementering av tiltak. Gjennomfører også living labs og vurderer langsiktige virkninger av mobilitetsstyringstiltak.

GEWOBA (DE): Største boligselskap i Bremen, fokuserer på implementering av mobilitetstiltak i eiendomsutviklingsprosjekter, inkludert sykkelparkering, bildelestatninger og mye mer. 

Mpact (BE): Pioner innen delt mobilitet, samarbeider med Bremen for kommunikasjonsaktiviteter og gjennomfører pilotprosjekter om forretningsparker, boliger og eiendom generelt. https://www.mpact.be/en/

Autodelen.net (BE): Flamsk nettverk for bildeling, fokuserer på å integrere delt mobilitet i byggesoner og gir rådgivning til kommuner og eiendomsutviklere. 

Byen Helsingborg (SE): Ansvarlig for rom- og transportplanlegging, fokuserer på implementering av multimodal urban mobilitet i utviklingsområder. https://helsingborg.se/

Lunds universitet (SE): Bidrar med forskning og rådgivning om bærekraftig mobilitet og urban utvikling. Ansvarlig for overvåkning og vurdering av pilotløsninger. 

Byen Aarhus (DK): Ansvarlig for spatial planlegging av infrastruktur og mobilitet i nye utviklingsområder. 

Tækker Europa (DK): Bidrar med pilotområde for testing av forholdet mellom parkering og delt mobilitet, samarbeider nært med Aarhus for å utvikle og forbedre retningslinjer. 

Utrecht (NL): Fokuserer på å gjøre delt mobilitet mer tilgjengelig og rimelig for lavinntektgrupper i byutviklingsprosjekter. Forsker og designer en bedre policyramme. 

AM (NL): Boligutvikler som fokuserer på bærekraftig mobilitet, utforsker langvarige forretningsmodeller for delt mobilitet og adaptive policyrammer. 

Stavanger kommune (NO): Legger vekt på å redusere behovet for transport, bilavhengighet og utvikler helhetlige løsninger i boligprosjekter.

Jåttå utbyggingsselskap (NO): Boligutvikler som eier prosjektet «Jåtun» som ligger tett opp mot Jåttåvågen som er et regionalt knutepunktet med togstasjon, Bussvei, mobilitetspunkt. Velkommen til Jåtun - Jåtun

Kolumbus (NO): Offentlig transportleverandør i Rogaland, implementerer mobilitetsløsninger i living labs og gir innsikt i forretningspotensialet for delt mobilitet. 

Université Gustave Eiffel (FR): Bidrar med forskning på parkeringsstandarder og deler innsikt fra andre byers erfaringer. 

Mechelen (BE): Fokuserer på å integrere delt mobilitet i eiendomsutvikling, senker parkeringsstandarder for nye bygg med investeringer i delt mobilitet. 

Housing Mechelen (BE): Offentlig sosial boligutvikler, samarbeider med byen for å implementere delt mobilitet i sosiale boligprosjekter. 

Housing Europe (BE): Europeisk føderasjon av offentlige, kooperative og sosiale boligleverandører, fokuserer på kunnskapsoverføring til sosial boligsektor i Europa. 

Kontaktinformasjon

Imme Dirks Eskeland

Imme Dirks Eskeland

Rådgiver, Klima og miljø 

Mobil:
952 34 112
Telefon:
51 50 82 52
E-post:
imme.dirks.eskeland@stavanger.kommune.no