Hjemmekompostering
Har du hage og interesse, kan du varmkompostere både mat- og hageavfallet, og få lavere renovasjonsgebyr. Kommunen gir støtte til kjøp av flere typer hjemmekompostering.
Varmkompostering
Fordeler med varmkompostering:
- Du kan kompostere både mat- og hageavfall.
- Du kan få redusert renovasjonsgebyret og få støtte til å kjøpe godkjent kompostbinge.
Vil du kompostere matavfall, må du gjøre det i en tett og isolert beholder, som holder på varmen og holder rotter, mus og fugler borte.
Du må lære deg litt som hva som holder komposten varm, luftig, passe fuktig og fornøyd.
Stavanger kommune anbefaler veiledningen Ren jord!, som du kan laste ned gratis fra Naturvernforbundets nettsider. Det gir enkel og god opplæring i varmkomposteringens kunst og gleder. Og informasjon om hva som kan gå galt.
Kommunen byr på gratis kurs i varmkompostering. Se ledige datoer i påmeldingsskjemaet.
Kaldkompostering
Fordeler med kaldkompostering:
- Du kan bygge kompostbingen selv, kjøpe en billig fra kommunen, eller kompostere i en haug.
- Bra for ettermodning av varmkomposten.
- Grei å ha i alle hager.
Noen kaller kaldkompost for latmannsmetoden for kompostering. Det krever i hvert fall ikke mye arbeid.
En kaldkompost er en binge der du legger hageavfallet i haug og lar det omdannes til jord.
Dette kan du legge i kaldkomposten:
- Ugress
- Løv
- Kvister/avklipp fra planter
- Gressklipp
Det tar vanligvis ganske lang tid før det blir jord av en kaldkompost. Du kan hjelpe prosessen ved å kutte kvist og kvast i små biter, og vende ofte på komposten.
Dette skal du ikke ha i kaldkomposten:
- Uønskede, fremmede og syke plantearter blir ikke brutt ned godt nok i kaldkomposteringsprosessen til å hindre videre spredning, så de leveres som restavfall på gjenvinningsstasjonen.
- Heller ikke frø av ugress brytes ned i kaldkomposten.
- Kjøtt, fisk, fett, brød og annet matavfall, som lokker til seg rotter.
- Tørkepapir.
- Rester av sitrusfrukter.
På side 17 i veiledningen Ren jord!, kan du lese mer om kaldkompostering.
To lokale bedrifter med tilrettelagte arbeidsplasser lager kaldkompostbinger, som kommunen selger til redusert pris.
Bokashi kjøkkenkompostering
Fordeler med bokashi:
- Fint for deg som ikke har stor hage eller plass til kompostbeholder ute.
- Du kan få redusert renovasjonsgebyret og få støtte til å kjøpe godkjent bokashi-beholder.
Bokashi er japansk for «fermentert organisk materiale». Bokashi er en metode for gjæring og kompostering av matavfall innendørs som stammer fra Japan og Sørøst-Asia.
Kjøkkenkompostering med bokashi krever liten plass, lukter ikke vondt og passer like fint i byen som i hus med hage.
Flere firma tilbyr utstyr for og veiledning i bokashi.
- Les mer om bokashi: Bokashi for nybegynnere (Bokashi Norge)
- På YouTube finner du gode veiledningsfilmer for bokashi-kompostering.
Plant gresskar og squash i komposten
Kompost egner seg ypperlig til å dyrke blant annet gresskar i.
Mens komposten din ligger til modning, er den fin å plante gresskar og squash i. I komposthaugen får grønnsakene varme og næring, og du får fiks ferdig kompost raskere.
Det kan være greit å plante frø inne og sette plantene ut når det er varmt nok i været.
Du graver et hull i komposten, fyller på med litt jord og setter planten oppi. Snart har du en stor og flott plante som gir deilige gresskar eller squash utpå sensommeren og høsten.
Dersom det kommer nattefrost før gresskarene eller squashen er modne, dekker du planten med en filtduk.