Slik blir du grønnere – oppsummert
Hvorfor skal vi?
Klimaet er i rask endring, plante- og dyrearter blir utryddet, miljøgifter og forurensning skader leveområder og helse. Vi bruker råstoffer, ressurser og areal til våre behov i altfor høyt tempo.
Målet er å redusere klimagassutslippene i Stavanger med 80 prosent innen 2030. Vi vil vise hvordan vi som ansatte i kommunen skal bidra til å ta gode og bærekraftige valg slik at vi når dette målet. Våre valg påvirker dem som samarbeider med oss. Vi kan alle gjøre en forskjell – både for innbyggerne våre, men også for deg og meg.
La bilen stå
Klimagassutslippene fra veitrafikk går ned i Stavanger, men den er fremdeles den største miljøsynderen. Hvilke alternativ til bilen har du i Stavanger?
Bruk de fire mobilitetspunktene i Stavanger. Der kan du finne el-sparkesykler, bysykler og delingsbiler som du kan leie, i tillegg er det i nærheten av kollektivtransport og ladestasjoner til el-bil.
Slik reduserer du forbruket!
- Kjøp brukt og prøv å låne eller leie ting som bare trengs av og til. Bruk igjen det du allerede har og kjøp kun det du trenger.
- Kjøp forbruksvarer med miljømerking på og velg kvalitetsvarer eller ting som kan repareres.
- Gi bort eller selg ting du ikke lenger trenger og unngå å bruke engangsservise. Og kildesorter søppelet ditt.
Avfall og avløp
- Du kan bestille henting av avfall, som du ikke kan haste i vanlig avfallsbeholder. Helt gratis!
- Kast ikke matfett og oljer i vasken eller i do. Rørene blir tette og rottene mette. Les mer her.
- Løv og rusk kan gi tette sluker og rister. Tette sluker kan gjøre at regnvann renner inn i kjellere og garasjer. Hold disse åpne både rundt huset og i gatene.
- Bare bæsj, tiss og dopapir skal i do. Avfall i toalettene skader livet i havet, forsøpler strender og tetter rørene.
Spis opp maten
- Visste du at det tar ni måneder å dyrke en banan? Og så skal den i tillegg transporteres halve jorda rundt før den havner på vårt kjøkken og kanskje til og med i søppelbøtten. Kjøp en enslig overmoden banan og go bananas! 🕺
-
Bli en restevenn! Restevenn skal inspirere til å kaste mindre mat. Her får man råd om matvarer og oppbevaring, bedre planlegging av innkjøp og gode restetips.
-
Lag en plan for å reduser matsvinnet og sjekk det du har hjemme før du handler. Legg inn restedager inn i middagsmenyen og bruk sansene dine for å sjekke om maten er god.