Bli med på lokalhistoriedugnad!
Nå kan du skrive det du vet om historien til eiendommen din og slektå di i en digital «bygdebok» for Stavanger.
Stavanger Bicycleklub i Bjergsted i 1889. Fotograf: Georg T. Monsen.
Er du interessert i lokalhistorie og slektsforskning? Vet du at mormoren din bodde i den-og-den-gadå på Madla, giftet seg med morfar og fikk så-og-så-mange barn og jobbet der-og-der?
Slike små historier er en del av Stavangers historie, men er ikke nødvendigvis registrert noe sted. Det skal det bli en endring på, for nå inviteres vi alle til å være med og skrive gards-, slekts- og industri-historie på nettsiden lokalhistoriewiki.no som Norsk Institutt for lokalhistorie står bak. Prinsippet er det samme som Wikipedia, nemlig at mange forfattere bidrar med kunnskapen sin.
Se nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre sin hilsen til oss:
En digital «bygdebok»
De aller fleste norske kommuner har såkalte bygdebøker der tettsteder, bygdesamfunn og gårder er beskrevet fra steinalder og fram til i dag. Disse bygdebøkene har ofte detaljerte opplysninger om fødsler, giftermål, barnekull, dødsfall og slektskap. I Stavanger mangler vi et slikt oppslagsverk. Særlig områdene som tidligere var Hetland og Madla kommuner, og som ble en del av Stavanger i 1965, mangler det meste av sin historie. Lokalhistoriewiki-prosjektet skal nå rette opp i dette fram mot byjubiléet i 2025.
Det digitale leksikonet blir også et supplement til kommunens kulturminneplan, som først og fremst er opptatt de fysiske minnene etter fortiden. Lokalhistoriewikien dreier seg minst like mye om folkene – familiehistoriene, bedriftseierne, arbeiderne og deres liv og verk. Her er et eksempel på hvordan et oppslag kan se ut: Austtun på Jåttå.
Hvem står bak?
Prosjektet er et samarbeid mellom Stavanger kommune, Universitetet i Stavanger, Norsk Lokalhistorisk Institutt v/Nasjonalbiblioteket, Rogaland historielag og de lokale historielagene i Stavanger:
- Eiganes og Våland historielag (Facebook-side)
- Finnøy historielag
- Hillevåg historielag
- Hundvåg og Øyane historielag (Facebook-side)
- Jåttå og Hinna historielag (Facebook-side)
- Madla historielag
- Rennesøy historielag (Facebook-side)
- Riska historie- og museumslag (Riska var opprinnelig en del av Hetland kommune)
- Stokka historielag
- Storhaug historielag
- Tasta historielag
- Arbeidernes Historielag Rogaland
Hvordan kan du bli med?
Alle eiendommer/gateadresse vil bli gjort tilgjengelige på lokalhistoriewiki.no, slik at du kan registrere både sin egen familie og eventuelle tidligere eiere her. Etter hvert vil det også bli åpnet for å legge inn foto, tegninger, avisutklipp, små biografier osv. Mye av aktiviteten vil skje gjennom historielagene, hvor det også vil bli gitt opplæring. Det vil også være «åpne dager» i kommunedelene og på Sølvberget. Arrangementene vil bli publisert på denne nettsiden.
Personer som ikke er fortrolige med databruk, kan levere eller sende det de måtte ha av historie om eiendommen eller om folkene som har bodd der til et av historielagene, så vil de sørge for at det kommer på rett plass i oppsettet.
Her får du veiledning til å opprette bruker
...og her er litt veiledning for å komme i gang
Her er et webinar som bl.a. tar for seg registrering og enkel redigering
Kontaktinformasjon
Kontaktpersoner er professor Nils Olav Østrem, tlf. 932 35 371, e-post: nils.o.ostrem@uis.no og leder i fellesrådet for historielag i Stavanger, Ivar Andersen, tlf. 913 92 462, e-post: ivara2@broadpark.no