PC: Hald Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hald Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

  1. Hjem
  2. Kultur og fritid
  3. Kultur
  4. Plan for visuell kunst

Plan for visuell kunst

Oppdatert: 23.09.2022 10:37:24

Stavanger kommune vil i samarbeid med kunstfeltet utarbeida ein plan for visuell kunst for perioden 2023 - 2027. Planen skal gi ei brei oversikt og peika på forbetringspunkt og moglegheiter. I planarbeidet er det viktig å etablera nokre få prioriterte målpunkt. Måla vil vera med å forsterka Stavanger som kunstby, og vera viktig for kommunes arbeid i planperioden.

Planarbeidet er forankra i Kulturplan for Stavanger 2018-2025, der ei av hovudsatsingane er:

 - Å leva av kunst og kultur – utvikla ein tydeleg kunstnarpolitikk, og styrke strukturane for
talent- og bransjeutvikling slik at Stavanger blir til eit føretrekt bu- og arbeidsstad for
kunstnarar.

KORT FORTALT - tre hovedmål

Stavanger kommune har i samarbeid med kunstfeltet utarbeidet en plan for visuell kunst for perioden 2023–2027. Tiltakene i planen er innrettet for å styrke strukturene for institusjonene, kunstnerne og andre aktører i det profesjonelle kunstfeltet. Infrastruktur som legger til rette for produksjon, formidling og faglig utvikling er avgjørende for nyskaping og høy kvalitet. Kunstnere og kulturarbeidere skal velge å etablere seg i Stavanger fordi vi har gode arbeidsvilkår og et mangfoldig kunstliv. Planens tiltak skal forsterke det som virker, teste ut noen nye forslag, og finne løsninger på utfordringer. Dette er planens tre hovedmål:

1. Innbyggerne skal ha nærhet til kunstopplevelser
Nærhet til kunstopplevelser betyr at kunsten er tilgjengelig for befolkningen i hverdagen og blir formidlet på en måte som gjør den relevant i innbyggernes liv.

2. Kunstnere skal ha gode arbeidsvilkår og utviklingsmuligheter
Gode arbeidsvilkår betyr å ha tilgang til produksjonsfasiliteter, få rimelig betaling for kunstnerisk arbeid og ha muligheter for faglig utvikling. 

3. Kommunen skal bruke kunst og kunstnerisk kompetane i samarbeid om by- og samfunnsutviklingen
Kunst og kreativitet er viktig for sosial og miljømessig bærekraft. Det betyr at kommunen må finne flere måter å samarbeide med kunstnere og andre aktører i kunstfeltet på.

Plan for visuell kunst skal bygge videre på kulturplanens visjon, mål og perspektiv. Kommunens overordnede satsninger de neste 15 årene og hvordan vi skal oppfylle FN's bærekraftsmål er definert i kommuneplanen.

Les hele planen

Her kan du lese om hva vi vil jobbe med i planperioden og hvilken bakgrunnsinformasjon tiltakene og målsetningene er basert på.

Plan for visuell kunst 2023-2027

Det visuelle kunstfeltet i Stavanger

Med uttrykksformer som blant annet maleri, tekstilkunst, grafikk, skulptur, foto/video, stedsspesifikke og relasjonelle uttrykk, lydkunst, performance, nettkunst og gatekunst representerer feltet et mangfold av produksjonsformer, metoder og organisering av det kunstneriske arbeidet. I det visuelle feltet inngår kunstnere, aktører og institusjoner i tverrkunstneriske samarbeid både mellom kunstmiljøer og andre nasjonale og internasjonale fag- og forskningsmiljøer.

Sosiolog og kulturforsker Merete Jonvik v/Universitetet i Stavanger har utarbeidet en rapport som gir en oversikt over det lokale visuelle kunstfeltet høsten 2022. Rapporten finner du her

Medverknad

Stavanger kommune ønskjer å vera ein samskapende kommune. Her finn du informasjon om korleis vi vil vareta samskaping og medverknad til innhaldet i planen og i planprosessen.

Planprosessen:

Plan for visuell kunst skal utarbeidast i samarbeid med det visuelle kunstfeltet. Det er derfor etablert ei referansegruppe med representantar frå det visuelle feltet. Referansegruppa skal bidra til å sikra sjølve prosessen med planarbeidet. Medlemmane i Referansegruppa er:
Hanne Beate Ueland - Stavanger kunstmuseum, MUST
Hans Edward Hammonds - Bildande kunstnarars foreining Rogaland
Jane Sverdrupsen - Rogaland Kunstsenter
Juliette Kvarme Larsen og Øyvind Eggesbø - Studentrepresentant og rektor, Kunstskolen i Rogaland
Linnea B. Calder - Norske kunsthandverkarar Sør-vest Noreg
Gruppa gir innspel på: planprosessen kommunen legg opp til i arbeidet, informasjonsarbeid og opplegg for medverknad og samskaping.

Innhaldet i planen:

Referansegruppa er sparringspartnaren til kommunen for planprosessen, men innspel til sjølve planen krev breiare involvering. Alle interesserte kan derfor bidra til innhaldet i planen.

Stavanger kommune inviterer derfor til innspel til planen i 3 steg:

1: Innspelsfase 1 vår/sommar 2022

Det visuelle kunstfeltet i Stavanger. Styrkar og utfordringar i 2022.

I løpet av våren og sommaren 2022 har vi undersøkt korleis det visuelle kunstfeltet ser ut i Stavanger i dag. Kva styrkar kjenneteiknar kunstlivet til kommunen og kva utfordringar står aktørane i feltet overfor?

Alle som har noko på hjartet, blei invitert til å bidra. Bidraga vil vi bruka for å danna oss eit overblikk over kva styrkar og utfordringar vi skal jobba vidare med. 

2: Innspelsfase 2 haust 2022

Medverknadsprosessane for våren og sommaren 2022 gav oss innsikt i styrkar og utfordringar på det visuelle feltet i Stavanger. I løpet av hausten 2022 vil vi arbeida vidare med kva vi treng å vidareutvikla og korleis vi kan løysa utfordringane. Dette kan du gi innspel på ved å delta i møte eller ved å senda inn skriftlege forslag til tiltak. 

Velkommen til ope innspelsmøte for plan for visuell kunst!
Dato:   26. september 2022
Tid:      18:00 - 21:00
Stad:    Møteplassen på Sølvberget bibliotek og kulturhus

Meld deg gjerne på her

Program:

18:00 – Velkommen ved kultursjef Kristina-Ehrenberg Rasmussen 
18:05 -  Status for planarbeidet og oppsummering av innspill på styrker og utfordringer 
18:20 – Hvilke tiltak er viktigst for å videreutvikle det visuelle kunstfeltet i Stavanger? 
              Innlegg ved representanter fra det visuelle feltet  

  • Hans Edward Hammonds - Bildende kunstneres forening Rogaland
  • Linnea Calder - Norske kunsthåndverkere
  • Jon Øyvind Eggesbø og Juliette Kvarme Larsen - Kunstskolen i Stavanger
  • Jane Sverdrupsen – Rogaland Kunstsenter
  • Hanne Mugaas - Stavanger Kunsthall
  • Hanne Beate Ueland – Stavanger kunstmuseum

 19:10 – Muligheter for kunstbyen Stavanger sett utenifra v/Marte D. Jølbo 
19:20 – Dialog og gruppearbeid 
20.30 – Oppsummering 
21.00 – Vel hjem 

3: Plan på høyring vinter 2022/2023

No vi kjem til fase 3 har vi laga eit forslag til Plan for visuell kunst. Dette forslaget kan du gi innspel på fram til fristen går ut. Du kan til dømes gi innspel på skildringar du meiner bør endrast, tiltak som bør gjerast tydeleg, eller tiltak det er særleg viktig at prioriterast. Høyringsutkastet vil bli publisert her når det er klart.

Ta kontakt!

Kommunen ønskjer å vera i dialog med det visuelle kunstfeltet i gjennom arbeidet, og oppmodar interesserte aktørar til å ta kontakt med prosjektleiar for planen Nina Osland. 
nina.osland@stavanger.kommune.no

Kontaktinformasjon

Nina Osland

rådgiver

Visuell kunst, scenekunst, film 

Mobil:
977 14 810
E-post:
nina.osland@stavanger.kommune.no