PC: Hald Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hald Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

  1. Hjem
  2. Kultur og fritid
  3. Tur og natur
  4. Stavanger botaniske hage
  5. Aktiviteter og omvisninger

Aktiviteter og omvisninger

Kort fortalt

  • Stavanger botaniske hage byr på mange aktiviteter, særlig i perioden mai til september.
  • Grupper som ønsker egen omvisning kan kontakte hagen. 
  • Stavanger botaniske hage er ellers åpen hele døgnet, hele året. Det er gratis å besøke oss!

Omvisninger og arrangement i hagen

Har du lyst til å vite mer om hva som finnes og hva som blomstrer i Stavanger botaniske hage? Da bør du bli med på en omvisning i hagen. 

Alle omvisninger annonseres på disse sidene og på vår Facebook-side i god tid i forveien. 

Matløypa på Ullandhaug siste søndag i september

Hva er sammenhengen mellom mat og energi? Og hvor mye energi inneholder ulike matplanter? Dette kan du finne svar på hvis du blir med på Matløypa på UIllandhaug, søndag 24. september 2023 kl. 12-15. Du vil finne en utstilling av ulike matplanter og aktiviteter for barn i hagen. Hagevennen arrangere pop-up kafé med salg av vafler, kaffe, saft og syltetøy.

Matløypa arrangeres den siste søndagen i september. Da kan du ta med familien og oppleve mat-mangfoldet på Ullandhaug. Her er mulighet for smaksopplevelser, ny kunnskap om mat, natur og miljø, og flotte natur- og friluftsopplevelser. Flere steder på Ullandhaug åpner dørene eller hagene sine for besøkende, blant dem er Jernaldergarden, Ullandhaug Økologiske Gård, Ullandhaugtårnet med Sørmarkas Venner som vertskap, Arkivenes hus, Måltidets hus, Universitetet i Stavanger, i tillegg til Stavanger botaniske hage.

 

Oldemors hage - gamle planter er verdt å ta vare på

Har du en plante som stammer fra dine foreldre, besteforeldre, oldeforeldre eller en nabo, og som har en historie fra 1950-tallet og tidligere? Da ber vi deg kontakte oss.

Gamle hageplanter er en del av vår felles kulturarv, en arv som er flere hundre år gammel.  Planter som var i bruk for 50, 100 og kanskje 200 år siden er en viktig del av vår historie og identitet.  I dag står disse plantene i fare for å forsvinne og bli erstattet av nye og moderne sorter.  De gamle plantene har gjennom sin lange historie vist at de er godt tilpasset vårt klima og de er derfor verdt å ta vare på.  Når gamle hageplanter forsvinner, så forsvinner også en del av mangfoldet i hagene.  Gamle hageplanter er også viktige for å gi et tidsriktig innhold til gamle hageanlegg.

I dag kan man kjøpe hageplanter syv dager i uken hos de store hagesentrene. Tidligere var det bare noen få forunt å få hageplanter fra utlandet.  De tidligste hagene inneholdt ofte en blanding av nytte- og prydvekster.  Folk flest fikk planter ved at man delte georginer, peoner, roser og stauder med naboer og venner. Barna fikk gjerne med seg planter når de flyttet hjemmefra.  Det knytter seg ofte interessante historier til planter som har vært nedarvet i flere generasjonsledd.  De gamle hageplantene bør tas var på før de forsvinner helt.  

Lær mer om humler i botanisk hage

Humlebestanden i verden er på vei ned, og det er ikke bra for oss mennesker. På forespørsel kan det fort bli humle-aktiviteter, også for mennesker, i Stavanger botaniske hage.

Er du glad i epler, tomater og blåbær? Da har du mye å takke humlene for. Uten humlenes hjelp ville det bli dårlige avlinger i jordbruket og naturen. Humlebestanden minker på verdensbasis. Vil du gjøre noe for humlene kan du for eksempel bygge en humlekasse.

Sammen med foreningen La Humla Suse vil vi rette oppmerksomhet mot humler i Stavanger botaniske hage.

  • I Stavanger botaniske hage har vi hatt kurs i å bygge humlekasser for å hjelpe humlene å finne et egnet bol.  I urbane områder med tettbebyggelse er det ofte sterk mangel på egnede plasser hvor humlene kan etablere sine bol. Med enkle midler kan vi lage kunstige bolplasser for humlene. Humlekassekurset arrangeres av La Humla Suse
  • Om sommeren kan vi ha humlevandringer. Da vil vi sammen se på hvilke arter vi finner i hagen og samspillet mellom blomster og humler. Du vil også lære noen vanlige arter å kjenne.

Les mer om hvorfor vi skal bevare humlene.

Kontaktinformasjon

Stavanger botaniske hage

Besøksadresse:

Rektor Natvig-Pedersens vei 9 4021 Stavanger

Postadresse:

Rektor Natvig-Pedersens vei 9 4021 Stavanger

Telefon:
51 50 78 61
E-post:
sbh@stavanger.kommune.no