Ukrainske Julie leter etter arbeidspraksis
Julie Vetrova (39) er utdannet ingeniør og var på ONS hver dag for å knytte kontakter. Hun fikk adgangskort takket være prosjektet Jobbfokus Storhaug.
Denne nyheitssaka er meir enn ein månad gammal. Innhaldet kan derfor vera forelda eller ikkje oppdatert.
Gå til stavanger.kommune.no/nyheter for siste nytt.
Julie Vetrova på ONS 2022.
Hun kom som ukrainsk flyktning til Norge i mars. I starten jobbet hun frivillig som tolk for den humanitære organisasjonen Hvite Busser som støtter evakuering av ukrainske flyktninger til Norge. Etter hvert ble Julie bedt om å være nestkommanderende på bussturene. Hun har vært med på sju turer, de fleste gikk til Polen.
-På alle turene sine har Hvite busser2022 hjulpet mer enn tusen flyktninger hit. En gang kjørte vi inn i Ukraina og hentet flyktninger. Da ble vi utsatt for bombeangrep, forteller hun.
Forbereder seg på et liv i Norge
Julie lot seg ikke avskrekke. Hun ville gjøre noe for andre i stedet for å bare sitte hjemme. Selv kommer hun fra det området i det østlige Ukraina som har landets største kjernekraftverk, nå under russisk kontroll. Hun ser ikke for seg en snarlig retur til hjemlandet, og forbereder seg på en tilværelse i Norge.
-Jeg elsker Norge, dere har så vakker natur. Til vinteren skal jeg lære å gå på ski og se nordlyset, sier hun.
Språket er nøkkelen
Julie er utdannet elektroingeniør i hjemlandet. Hun har ikke praktisert yrket sitt, men har bred erfaring fra andre deler av arbeidslivet. Hun har jobbet både som personlig assistent, flyvertinne og restaurant-manager. I begynnelsen av august begynte hun på introduksjonsprogrammet ved Johannes læringssenter. Her vil hun få grunnleggende ferdigheter i norsk, grunnleggende innsikt i norsk samfunnsliv og forberedelse til arbeid eller utdanning. Nå er hun opptatt av å få arbeidspraksis.
-Språket er nøkkelen til å lykkes. Jeg må lære meg norsk, og for å lære best mulig må jeg i jobb med en gang, sier hun.
Mål om å få flyktninger ut i jobb
Margaret D. Telfer i flyktningtjenesten jobber i prosjektet Jobbfokus Storhaug – nye veier til arbeid, som er en del av områdesatsingen i kommunedelen. Hun skaffet Julie og andre ukrainske flyktninger med kompetanse på olje, gass og energi adgangskort til ONS 2022.
-Vi fikk Exhibition pass til ONS uten problemer. Målet vårt er å få så mange flyktninger som mulig ut i jobb. Julie er utrolig motivert. Hun fikk med seg ulike opplegg på kvelden, snakket direkte med bedrifter og laget avtaler selv, forteller Margaret.
Skape samhandlingsarenaer
Prosjektet har fokus på å skape nye og utvikle eksisterende samhandlingsarenaer som leder til jobbmuligheter. Det betyr å jobbe strategisk med markedsarbeid, og jobbe tettere på næringslivet, Nav, frivillighet og sosiale entreprenører.
-Det kan for eksempel være å få våre deltakere ut i deltidsjobber som de har parallelt med introduksjonsprogrammet. Vi er også opptatt av å avdekke rutiner og prosesser som hindrer deltakere å komme i jobb, forteller Margaret.
Ta sjansen!
Den største utfordringen flyktninger møter i arbeidsmarkedet er høye språkkrav. Bedrifter oppfordres derfor til å ta en sjanse og tolerere at språket ikke er feilfritt. Mangfold i arbeidslivet kan åpne opp for nye perspektiver og spennende innovasjon.
Håper på arbeidspraksis
Julie håper hun snart har arbeidspraksisen i boks, selv om norsken etter to uker på skolebenken ikke er på topp enda.
-Alle var veldig hjelpsomme på ONS. Jeg fikk knyttet gode kontakter og snakket med folk på stands. For mange ukrainere har krigen vært en sjokkartet opplevelse. Nå sitter de i et nytt land uten å forstå språket, mange snakker heller ikke engelsk. Kanskje har de aldri vært i utlandet en gang. Mange er i en veldig vanskelig situasjon. Det haster for oss med å komme ut i arbeid, sier hun.